πέντε νέα κείμενα των Ζαπατίστας

(Αλεξάνδρεια) Σε μια φόρμα για συμμετοχή σε ένα διαθρησκευτικό σεμινάριο, υπήρχε η ερώτηση τι σε εμπνέει. Κι εγώ απάντησα «οι Ζαπατίστας». Και με κάθε δράση που κάνουν, κάθε κείμενο που βγάζουν, κάθε τι που μαθαίνω και διαβάζω γι’ αυτό το καταπληκτικό κίνημα που σε πολεμικές συνθήκες χτίζει αλήθεια και ζωή επιβεβαιώνει την απάντησή μου.

Ακολουθεί περίληψη των πέντε κειμένων που έβγαλαν τον Ιούλιο και ο σύνδεσμος που οδηγεί στις ελληνικές μεταφράσεις. Τα ποστάρω με χρονολογική σειρά.

(4/7/2016) Τα μαθήματα του Ιούνη

Ενώ ο Νόμος για τις Διοικητικές Αρμοδιότητες μαζεύτηκε με συνοπτικές διαδικασίες μόλις διαμαρτυρήθηκαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες (εδώ άρθρο από την εφημερίδα La Jornada με φωτογραφία από τη διαμαρτυρία τους στον Άγγελο της Ανεξαρτησίας, εδώ και άλλες φωτο των σιχαμένων), ο νόμος για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση εναντίον του οποίου δίνουν ηρωϊκή μάχη οι δάσκαλοι και οι δασκάλες που οργανώνονται στο Εθνικό Συντονιστικό Εργαζομένων στην Εκπαίδευση δεν λέει να αποσυρθεί. Παρά τις εικασίες ότι έχουν εξεγερθεί μόνο οι πιο φτωχές πολιτείες του Μεξικού, δείγμα της κακής δουλειάς που κάνουν οι δάσκαλοι, ακόμη και το πρώην άντρο του μεγάλου εθνικού κεφαλαίου, το Νουέβο Λεόν, έχει μπει στο χορό. Ένα ολοκληρωμένο μάθημα από τα πάνω κι από τα κάτω: «στο Μεξικό το μεγάλο κεφάλαιο κυβερνά και η κυβέρνηση υπακούει… αλλά ο λαός εξεγείρεται

Οι Ζαπατίστας σεβόμενοι τον αγώνα των δασκάλων, και μη θέλοντας να γίνουν απεργοσπάστες, όπως λένε, αποφασίζουν να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στο CompArte που είχε καλεστεί για τις 14-30 Ιουλίου (σε μεταγενέστερη ανακοίνωση γνωστοποιήθηκε ότι το Πανεπιστήμιο της Γης (CIDECI) θα αναλάμβανε τη διοργάνωση) και να δωρίσουν στους αγωνιζόμενους δασκάλους τις προμήθειες τροφίμων που είχαν συγκεντρώσει για τους ζαπατίστας καλλιτέχνες και ακροατές .

Κάνουν κριτική σε όσους κατακρίνουν τ@ς δασκάλ@ς για την απόφασή τους να μπουν σε διάλογο με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και σε όσ@ς μπήκαν στο κίνημα με δική τους πολιτική ατζέντα την οποία προσπάθησαν να επιβάλουν χωρίς να το δηλώσουν ευθαρσώς. Οι ίδιοι λένε πως η αντίσταση θα έπρεπε να συνεχιστεί και ότι η δική τους εμπειρία λέει ότι ο διάλογος δεν θα βοηθήσει. Αλλά σέβονται την απόφαση των δασκάλων και του λαϊκού κινήματος που έχει συγκροτηθεί γύρω τους και τη στηρίζουν.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο.

(6/7/2016) Το φεστιβάλ CompArte και η αλληλεγγύη

Στο κείμενο οι Ζαπατίστας δίνουν αναλυτική λίστα της προέλευσης των 1.127 καλλιτεχνών και καλλιτεχνιδών που γράφτηκαν στο CompArte από το Μεξικό, καθώς και των 318 από τον υπόλοιπο κόσμο, τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες που θα παρουσιάζονταν, καθώς και αναλυτικά τη δική τους συμμετοχή ανα καρακόλ που έφτανε συνολικά τους 3.385 καλλιτέχν(ιδ)ες και ακροατές. Για τη διατροφή τους είχαν συγκεντρωθεί 10 τόνοι τροφίμων (δίνονται αναλυτικά ανα άτομο και ανα καρακόλ) αξίας 290 χιλιάδων μεξικανικών πέσος. Ανακοινώνονται οι μέρες και τα μέρη παράδοσης των τροφίμων (η μετάφραση εμπλουτίστηκε με βίντεο από τις παραδόσεις) και δίνουν βίντεο από μια από τις συμμετοχές τους όπου χορεύουν… σκα!

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο.

(13/7/2016) Στη δασκάλα, με αγάπη

Κείμενο αφιερωμένο στις γυναίκες του αγώνα που διανθίζεται με δύο βίντεο από αυτές που θα ήταν κάποιες από τις ζαπατιστικές συμμετοχές στο CompArte.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο.

(17/7/2016) Η γεωγραφία; Το Οβεντίκ. Το ημερολόγιο; 29 Ιούλη 2016

Θέλοντας να ευχαριστησουν τ@ς καλλιτέχν(ιδ)ες που δήλωσαν για το CompaArte και να τους δείξουν πόσο σημαντική είναι γι’ αυτούς η τέχνη τους, οι Ζαπατίστας τους καλούν στις 29 Ιούλη στο καρακόλ του Οβεντίκ για να τους δείξουν κάποια από αυτά που είχαν ετοιμάσει έχοντας αυτόν τον κόσμο στα μυαλά και τις καρδιές τους.

Αν η μηχανή επιβάλλει αυτή τη διεστραμμένη λογική στην οποία κάθε οδύνη δεν εξοργίζει αλλά ακινητοποιεί, ίσως μπορούν οι Τέχνες να θυμίζουν στην ανθρωπότητα ότι το άτομο δεν καταστρέφει και σκοτώνει, επιβάλλει και κυριαρχεί, υποβιβάζει και ξεχνά μόνο· ίσως είναι επίσης ικανό να δημιουργήσει, να απελευθερώσει και να θυμίσει. Δεν συμβαίνει άραγε ακόμη και στις πιο επώδυνες και υπερβολικές καλλιτεχνικές δημιουργίες να σπαρταρά η ζωή και η ελευθερία;

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο.

(21/7/2016) Ανοιχτή επιστολή για την επίθεση στο λαϊκό κίνημα στο Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας, Τσιάπας

Καταγγελία των Ζαπατίστας για την επίθεση που δέχτηκε το μπλόκο στο Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας από άτομα με κουκούλες και με την προστασία των μπάτσων (στο άρθρο της εφημερίδας La Jornada λέει ότι ήταν γύρω στα 200 άτομα). Όταν τους έπιασε η περιφρούρηση της CNTE είπαν ότι ήταν Ζαπατίστας. Οι Ζαπατίστας παραθέτουν μαρτυρία κατοίκου του Σαν Χουάν Τσαμούλα ότι οι επιτιθέμενοι προέρχονταν από το Πράσινο Οικολογικό Κόμμα και οργανώθηκαν από το δήμαρχο (του αυτού κόμματος).

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο.

Advertisements

The URI to TrackBack this entry is: https://sindesimecairo.wordpress.com/2016/07/24/%cf%80%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b5-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%ba%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b6%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%82/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: