παρεάκια παρεάκια στης Σίβας τα χαλάκια

τα βασικά σύνεργα για το σιβανό τσάι

τα βασικά σύνεργα για το σιβανό τσάι

Μετά από τρεις μήνες παραμονής στην Όαση της Σίβας, κι ενώ ο χρόνος της αποχώρησης πλησιάζει, έχω να δηλώσω με βεβαιότητα το εξής: η Σίβα είναι ο χώρος όπου είδα τους περισσότερους όμορφους άντρες και γυναίκες μαζεμένους: κούκλες και κούκλοι! Μέχρι να έρθω στη Σίβα έλεγα πως αυτός ο χώρος ήταν η Κούβα. Αναιρώ λοιπόν! Όχι τυχαία βέβαια και τα δύο είναι μέρη «συνάντησης»: η Κούβα του γενοκτονημένου (sic) ντόπιου πληθυσμού με τη μαύρη Αφρική και τον λευκό κατακτητή∙ η Σίβα του ντόπιου βερβέρικου πληθυσμού με τους Άραβες και τη μαύρη Αφρική (άντε και λίγο από λευκό).

Στη Σίβα υπάρχει η αισθητική της ερήμου,

με τους φύλακες του ναού Umm Ubayda αφιερωμένου στον θεό Άμμωνα: πιο απολαυστικό το τσάι, εδώ πράσινο, από τον ναό (τ' αρχαία δεν είναι η αδυναμία μου)

εξωχικά, με τους φύλακες του ναού Umm Ubayda αφιερωμένου στον θεό Άμμωνα: πιο απολαυστικό το τσάι, εδώ πράσινο, από τον ναό (τ’ αρχαία δεν είναι το δυνατό μου σημείο)

που απαντάται σε διάφορα μέρη, πόλεις και μη: σπίτια άδεια από έπιπλα, χαλιά, κόσμος που κάθεται στο πάτωμα, το καλό σαλόνι με μαξιλάρες και χαμηλό τραπέζι ή χωρίς τραπέζι, φαγητό σε τραπεζομάντηλο στο πάτωμα ή σε αλουμινένιο μεγάλο στρογγυλό δίσκο, και σπίτια διαρρυθμισμένα για να μπορεί να υπάρξει απρόσκοπτα ο διαφορετικός χώρος κοινωνικοποίησης ανδρών και γυναικών: δυο εξώπορτες, μια για την οικογένεια και μια για τους επισκέπτες.

Στη Σίβα δεν υπάρχει ρατσισμός. Η ρατσιστική αποικιοκρατική Δύση δεν πέρασε από δω, δεν άφησε τα σημάδια της. Ή ίσως η μη διάκριση να προέρχεται από μια βαθιά θρησκευτικότητα. Σιβανοί είναι αυτοί που έχουν γεννηθεί στη Σίβα, μιλάνε αμαζίγ και ακολουθούν τα έθιμα της Σίβας που έχουν τη δική τους εσωτερική δυναμική. Ο κόσμος με αναπηρία είναι εδώ εμφανής: τα παιδάκια παίζουν μεταξύ τους, έχοντας στοιχεία από διαφορετικές φυλές ή αναπηρίες, οι ενήλικες συνυπάρχουν με τον ίδιο τρόπο.

τσαγοκάλυβο από κλαδιά φοινικιάς στη γειτονιά μου. Το πίσω του μέρος είναι δωματιάκι σε παραδοσιακή λασποκατασκευή για τους μήνες του χειμώνα. Φυσικά και με τηλεόραση

τσαγοκάλυβο από κλαδιά φοινικιάς στη γειτονιά μου. Το πίσω του μέρος είναι δωματιάκι σε παραδοσιακή λασποκατασκευή για τους μήνες του χειμώνα. Φυσικά και με τηλεόραση

Στη Σίβα δεν πωλείται αλκοόλ και δεν υπάρχουν καφενεία. Όλη η Σίβα, μια πόλη με 35 χιλιάδες κατοίκους, έχει πέντε καφενεία, χωρίς να μετράω τα εστιατόρια που σερβίρουν και καφέ. Οι άντρες συναντιούνται σε παρεάκια κυρίως μετά τη Δύση του ήλιου. Τα παρεάκια μπορεί να είναι έξω από μαγαζιά όπου απλώνεται ένα χαλί, μέσα σε μαγαζιά πάνω στο χαλί, στο χώρο των επισκεπτών σε σπίτια πάνω στο χαλί, ή σε καλυβάκια από φοινικόκλαδα που είναι φτιαγμένα για να επιτελούν αυτή τη λειτουργία, επίσης στο χαλί. Τα παρεάκια είναι ψιλοσταθερά, σχεδόν καθημερινά, και ανά ηλικίες.

κι εντελώς εξωχικά με φωτιά δίπλα στη δυτική λίμνη

Κάθε παρεάκι έχει μια γκαζιέρα κι ένα μικρό τσαγεράκι στο οποίο βράζει μαύρο τσάι Κεϋλάνης σε χοντρά φύλλα (εδώ το λένε κόκκινο τσάι). Πιο σπάνια, μπορεί να είναι και πράσινο τσάι. Το τσάι σερβίρεται σε σφηνοπότηρα ως εξής: σε ένα ποτήρι πιο μεγάλο μπαίνει η κατάλληλη ποσότητα (=πολλής) ζάχαρης, το τσάι πέφτει από ύψος μέσα στο ποτήρι με τη ζάχαρη, έπειτα ρίχτεται ξανά στο τσαγεράκι, και ξαναγίνεται το ίδιο δυο τρεις φορές μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Κανένας μα κανένας δεν χρησιμοποιεί κουτάλι γι’ αυτή τη διαδικασία. Έπειτα ο τσαγοχόος δοκιμάζει στο

σε συνέχεια της προηγούμενης, με το τσαγεράκι απ' τη φωτιά, σφηνοπότηρα πλυμένα στη λίμνη, αλλά με το χαλί μας

σε συνέχεια της προηγούμενης, με το τσαγεράκι απ’ τη φωτιά, σφηνοπότηρα πλυμένα στη λίμνη, αλλά με το χαλί μας

σφηνοπότηρό του αν είναι καλό το μείγμα. Και στη συνέχεια σερβίρει σ’ όλους τους άλλους και τελευταία στον εαυτό του. Το τσαγεράκι μπαίνει απαραιτήτως δυο φορές στη φωτιά: τη δεύτερη προστίθεται δυόσμος ή λεμονόχορτο. Όταν το τσαγεράκι πάει εκδρομή εκτός πόλης, η γκαζιέρα αντικαθίσταται με κλαδιά και φωτιά, αλλά όλο το υπόλοιπο παραμένει ίδιο (χαλί, σφηνοπότηρα, τρόπος παρασκευής και σερβιρίσματος).

από το μαουλίντ (γενέθλια γιορτή) του σούφι σεΐχη Σεϊντί Σουλεϊμάν, του οποίου ο τάφος είναι δίπλα στο μεγάλο τζαμί

από το μαουλίντ (γενέθλια γιορτή) του σούφι σεΐχη Σεϊντί Σουλεϊμάν, του οποίου ο τάφος είναι δίπλα στο μεγάλο τζαμί

Σύμφωνα με την ταπεινή μου αντίληψη, το σφηνοπότηρο έχει το πλεονέκτημα ότι πίνεις τόσο όσο, χωρίς να χρειάζεται μετά να πας στην τουαλέτα (που δεν μου είναι ξεκάθαρο πού βρίσκεται κάθε φορά)∙ η πολλή ζάχαρη δίνει τις απαραίτητες θερμίδες χωρίς να χρειάζεται να φας κάτι∙ τα υλικά είναι ελάχιστα και φτηνά, επομένως η όλη διαδικασία είναι σχεδόν ανέξοδη.

Συχνά έχει συμβεί να δω δίπλα απ’ το καφενείο στην κεντρική πλατεία παρεάκι πολυαριθμότερο από τους πελάτες του καφενείου, και φυσικά να υπάρχει άλλο παρεάκι παραδίπλα, άλλο απ’ την άλλη πλευρά, άλλο απέναντι και πολλά που δεν φαίνονται.

Αχ, το ξέρω ότι η πρακτική δεν μπορεί να εξαχθεί, αλλά φεύγοντας ένα τσαγεράκι θα το πάρω. Κάπου ελπίζω πως θα μπορώ να έχω ένα χαλάκι κι ένα γκαζάκι, και να σερβίρω σιβανό τσαγάκι…

το τσαγάκι πρέπει απαραίτητα να έχει μπουρμπουλίθρες

το πετυχημένο σερβίρισμα μετριέται στις μπουρμπουλίθρες

Advertisements
Published in: on Φεβρουαρίου 6, 2016 at 16:05  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://sindesimecairo.wordpress.com/2016/02/06/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b5%ce%ac%ce%ba%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b5%ce%ac%ce%ba%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%af%ce%b2%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b1-%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%ac%ce%ba/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: