για τη Γάζα: άρθρο του Εντουάρντο Γκαλεάνο

Γάζα

του Eduardo Galeano

Η κρατική τρομοκρατία για να νομιμοποιηθεί  κατασκευάζει τρομοκράτες: σπέρνει μίσος και θερίζει άλλοθι. Τα πάντα δείχνουν πως αυτή η σφαγή στη Γάζα, που σύμφωνα με τους αυτουργούς της επιδιώκει να ξεμπερδέψει με τους τρομοκράτες, θα καταφέρει να τους πολλαπλασιάσει.

——-

Από το 1948 οι Παλαιστίνιοι ζουν καταδικασμένοι σε συνεχή εξευτελισμό. Χωρίς άδεια δεν μπορούν ούτε να αναπνεύσουν. Έχουν χάσει την πατρίδα τους, τη γη τους, το νερό, την ελευθερία τους, τα πάντα τους. Δεν έχουν ούτε καν δικαίωμα να επιλέξουν τους κυβερνώντες τους. Όταν ψηφίζουν αυτούς που δεν πρέπει, τιμωρούνται. Η Γάζα τιμωρείται. Από τότε που η Χαμάς κέρδισε τίμια τις εκλογές το 2006, έχει μετατραπεί σε μια αδιέξοδη ποντικοπαγίδα. Κάτι παρόμοιο συνέβη το 1932 όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα επικράτησε θριαμβευτικά στις εκλογές του Ελ Σαλβαδόρ. Οι κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ, βουτηγμένοι στο αίμα, εξιλεώθηκαν για την κακή επιλογή τους και από τότε έζησαν υπό στρατιωτικές δικτατορίες. Η δημοκρατία είναι μια πολυτέλεια που δεν αξίζει σε όλους.

Παιδιά τη αδυναμίας είναι οι αυτοσχέδιες ρουκέτες των μελών της Χαμάς, μαντρωμένων στη Γάζα, που στοχεύουν κακότεχνα τη γη που ήταν παλαιστινιακή και σφετερίστηκε η ισραηλινή κατοχή. Και η απελπισία, στα όρια της αυτοκτονικής τρέλας, είναι η μάνα των λεονταρισμών που αρνούνται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, κραυγές εντελώς αναποτελεσματικές, ενώ ο πολύ αποτελεσματικός πόλεμος εξόντωσης αρνείται, εδώ και χρόνια, το δικαίωμα ύπαρξης της Παλαιστίνης.

Έχει πια μείνει λίγη Παλαιστίνη. Βήμα βήμα, το Ισραήλ τη σβήνει από το χάρτη.

——-

Οι έποικοι εισβάλλουν και πίσω τους οι στρατιώτες διορθώνουν τα σύνορα. Οι σφαίρες ευλογούν τη λεηλασία, σε μια νόμιμη άμυνα.

Δεν υπάρχει επιθετικός πόλεμος που να μην ισχυρίζεται πως είναι αμυντικός. Ο Χίτλερ εισέβαλε στην Πολωνία για να αποτρέψει την εισβολή της Πολωνίας στη Γερμανία. Ο Μπους εισέβαλε στο Ιράκ για να αποτρέψει την εισβολή του Ιράκ στον υπόλοιπο κόσμο. Σε καθένα από τους αμυντικούς του πολέμους, το Ισραήλ καταβροχθίζει κάποιο κομμάτι της Παλαιστίνης, και τα γεύματα συνεχίζονται. Η βρώση δικαιολογείται από τους τίτλους ιδιοκτησίας που παρέχει η Βίβλος, από τα 2.000 χρόνια διώξεων του εβραϊκού λαού, και από το χάος που προκαλούν οι Παλαιστίνιοι απέναντι στην καταδίωξη.

——-

Το Ισραήλ είναι η χώρα που δεν πληροί ποτέ τις προτάσεις και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, που δεν συμμορφώνεται ποτέ με τις ποινές των διεθνών δικαστηρίων, που κοροϊδεύει τους διεθνείς νόμους, και είναι επίσης η μοναδική χώρα που έχει νομιμοποιήσει το βασανισμό των κρατουμένων.

Ποιος της έδωσε το δικαίωμα να αρνείται κάθε δικαίωμα; Από πού προέρχεται η ατιμωρησία με την οποία το Ισραήλ πραγματοποιεί τη σφαγή στη Γάζα; Άραγε δεν θα μπορούσε και η ισπανική κυβέρνηση να βομβαρδίζει ατιμώρητα τη Χώρα των Βάσκων μέχρι να τελειώσει με την ΕΤΑ ή η βρετανική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ισοπεδώσει την Ιρλανδία μέχρι να εξοντώσει τον IRA; Άραγε η τραγωδία του Ολοκαυτώματος συνεπάγεται μια πολιτική συνεχούς ατιμωρησίας; Ή αυτό το πράσινο φως προέρχεται από την κυριαρχική δύναμη που έχει στο Ισραήλ τους πιο απόλυτους υποτελείς της;

——-

Ο ισραηλινός στρατός, ο πιο σύγχρονος και εξελιγμένος στον κόσμο, ξέρει ποιον σκοτώνει. Δεν σκοτώνει κατά λάθος. Σκοτώνει κατά πάθος. Τα θύματα των αμάχων ονομάζονται παράπλευρες απώλειες, ακολουθώντας το λεξιλόγιο άλλων ιμπεριαλιστικών πολέμων. Στη Γάζα για κάθε δέκα παράπλευρες απώλειες οι τρεις είναι παιδιά. Και προστίθενται κατά χιλιάδες οι ακρωτηριασμένοι, θύματα της τεχνολογίας του ανθρώπινου διαμελισμού την οποία επιδεικνύει με επιτυχία η πολεμική βιομηχανία σε αυτή την επιχείρηση εθνοκάθαρσης.

Και όπως πάντα, πάντα το ίδιο: στη Γάζα, εκατό προς ένα. Για κάθε 100 νεκρούς Παλαιστίνιους ένας Ισραηλινός.

Επικίνδυνος κόσμος εξαπολύει έναν άλλο βομβαρδισμό, από τα μέσα μαζικής χειραγώγησης, που μας καλούν να πιστέψουμε ότι μια ισραηλινή ζωή αξίζει όσο εκατό παλαιστινιακές. Και τα ίδια μέσα μάς καλούν να πιστέψουμε ότι είναι ανθρωπιστικές οι 200 ατομικές βόμβες του Ισραήλ και ότι η πυρηνική δύναμη που ονομάζεται Ιράν ήταν αυτή που εξάλειψε τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

——-

Εκείνη η καλούμενη διεθνής κοινότητα υπάρχει;

Είναι κάτι παραπάνω από μια λέσχη εμπόρων, τραπεζιτών και πολέμαρχων; Είναι κάτι παραπάνω από το καλλιτεχνικό όνομα που ντύνονται οι ΗΠΑ όταν κάνουν θέατρο;

Μπροστά στην τραγωδία της Γάζας η διεθνής υποκρισία φωτίζεται για ακόμη μια φορά. Όπως πάντα, η αδιαφορία, τα άδεια λόγια, οι κούφιες δηλώσεις, οι πομπώδεις εξαγγελίες, οι ασαφείς τοποθετήσεις, αποτίουν φόρο τιμής στην ιερή ατιμωρησία.

Μπροστά στην τραγωδία της Γάζας, οι αραβικές χώρες νίπτουν τα χείρας τους. Όπως πάντα. Και όπως πάντα οι ευρωπαϊκές χώρες τρίβουν τα δικά τους.

Η γηραιά Ευρώπη, τόσο ικανή για ομορφιά και για διαστροφή, ρίχνει που και που κανένα δάκρυ ενώ στηρίζει μυστικά αυτό το αριστοτεχνικό παιχνίδι. Γιατί το κυνήγι των Εβραίων υπήρξε πάντα ευρωπαϊκό έθιμο, αλλά εδώ και μισό αιώνα αυτό το ιστορικό χρέος το πληρώνουν οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι επίσης είναι Σημίτες και δεν υπήρξαν ποτέ ούτε είναι αντισημίτες. Αυτοί πληρώνουν, με αίμα που τρέχει συνεχώς και φωνάζει, ένα λογαριασμό που δεν είναι δικός τους.

(To άρθρο αφιερώνεται στους εβραίους φίλους μου που δολοφονήθηκαν από τις λατινοαμερικάνικες δικτατορίες τις οποίες υποστήριζε συμβουλευτικά το Ισραήλ)

μετάφραση: aqua

Σημείωση (ή αλλιώς «Το άρθρο έχει τη δική του ιστορία»): Το παραπάνω άρθρο θα μπορούσε να είχε γραφτεί χτες. Ωστόσο ήδη έχει κλείσει 5 χρόνια. Γράφτηκε κάποια στιγμή στα τέλη του 2008 ή αρχές του 2009 στον τότε βομβαρδισμό της Γάζας ή ίσως αργότερα τον Ιούλιο με τις τότε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση το πρώτο ηλεκτρονικό αποτύπωμα του άρθρου, που μπόρεσα να ανιχνεύσω, προέρχεται από μια μια μετάφραση στα αγγλικά που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2009 και παραπέμπει σε ένα λινκ που δεν λειτουργεί [update: ο Στάζυ ανίχνευσε την πρώτη δημοσίευση του άρθρου (βλ. σχόλιο), που έφερε τον τίτλο «Ατιμώρητη επιχείρηση μολύβδου», αναφερόμενος στην επιχείρηση «χυτού μολύβδου» που άρχισε στις 27 Δεκέμβρη 2008 και άφησε πίσω της 1.300 νεκρούς Παλαιστίνιους εκ των οποίων το 1/3 παιδιά, 8 ισραηλινούς στρατιώτες (κι άλλους 5 που σκοτώθηκαν από ίδια πυρά) και 4 πολίτες (πηγή). Από αυτή την πρώτη δημοσίευση προέρχεται το υστερόγραφο το οποίο απαλείφθηκε από όλες τις μεταγενέστερες εμφανίσεις του]. Το άρθρο ξεθάφτηκε το Νοέμβρη του 2012 με την τότε σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας προκαλώντας ζωηρή συζήτηση σα να είχε γραφτεί τότε, καθώς στη δημοσίευση δεν δινόταν παραπομπή (από αυτό η μετάφραση του παρόντος, οι παράγραφοι του οποίου αναπροσαρμόστηκαν ακολουθώντας το πρωτότυπο που ανίχνευσε ο Στάζυ). Την ίδια την περίοδο του δίνεται ο τίτλος «Μένει πια λίγη Παλαιστίνη», ο οποίος κατοχυρώθηκε με την επανεμφάνισή του τον Ιούλιο του 2014 στη διάρκεια της τότε ισραηλινής εισβολής στη Γάζα. To ίδιο διάστημα εμφανίστηκε κουτσουρεμένο με τον τίτλο «Αν εγώ ήμουν Παλαιστίνιος», πρώτα εδώ και μετά ακολουθώντας το δρόμο του. Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί εκ νέου στα σόσιαλ μήδια. 2009 Γενάρης, 2009 Ιούλιος, 2012, 2014 Ιούλιος, 2014 τώρα… Και πόσο πιο πίσω… Και πόσο ακόμη… Είμαστε μικροί για να σας πούμε κάτι ή να σας κοιτάξουμε στα μάτια, αδέρφια. Στους τάφους σας κείτεται η αξιοπρέπειά μας, στον αγώνα σας η ελπίδα μας.

Advertisements

The URI to TrackBack this entry is: https://sindesimecairo.wordpress.com/2014/08/15/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%ac%ce%b6%ce%b1-%ce%ac%cf%81%ce%b8%cf%81%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%ac%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b5/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009 έχει δημοσιευτεί στην Αργεντινή:
  http://www.pagina12.com.ar/diario/contratapa/13-118441-2009-01-18.html
  Φαίνεται να είναι η αρχική δημοσίευση.

  Εμπλουτισμένο εδώ:

  κι εδώ:
  http://es.netlog.com/PatoG3/blog/blogid=2246695

  • Τέλεια Στάζυ, ευχαριστώ! Συμπλήρωσα το υστερόγραφο στη μετάφραση που απαλείφθηκε από τις μεταγενέστερες εμφανίσεις του κειμένου καθώς και τον αρχικό τίτλο στη σημείωση στην ιστορία του άρθρου

   • Εγώ θα κρατούσα και τις παραγράφους όπως είναι στην αρχική πηγή. Επίσης, με την χρονολόγηση, δεν μπαίνει πλέον θέμα για την αφορμή: είναι οι βομβαρδισμοί του τέλους του 2008 και όχι του Ιουλίου του 2009.

    Παρεμπίπ, ετοιμάζεσαι για Άγιον Όρος; 🙂

    • Αναπροσαρμόστηκαν οι παράγραφοι (δεν το είχα προσέξει ότι ήταν διαφορετικές).

     Άγιο Όρος;;;!!! Τι θέλεις να πεις αγαπητέ;

     • Έλεγα μήπως, μετά τους ζαπατίστας του δυτικού ημισφαιρίου, πας και στου ανατολικού; 🙂


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: