κουρμπάν μπαϊράμι στην Παλιά Φώκαια (Τουρκία)

(Παλαιά Φώκαια, Τουρκία) Οι διάφοροι φίλοι που προέρχονται από το εσωτερικό της Τουρκίας λένε ότι η ακτή του Αιγαίου είναι ό,τι λιγότερο αντιπροσωπευτικό μπορεί να επιδείξει η χώρα. Ίσως και να έχουν δίκιο. Όταν έφτασα στη Σμύρνη, τον Αύγουστο, μου πήρε αρκετές μέρες μέχρι να καταλάβω ότι ήταν ραμαζάνι. Τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά, ο κόσμος έπινε το τσάι του έξω όλη μέρα όπως κάθε μέρα, έτρωγε το φαγητό του, τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά, δεν υπήρχε μεταμεσονύχτια ζωή πέραν του συνηθισμένου (στη Σάναα ας πούμε, τα περισσότερα μαγαζιά άνοιγαν μετά τη δύση του ήλιου και έμεναν ανοιχτά μέχρι τις 4 το πρωί ίσως. Στο Κάιρο κανείς μα κανείς δεν έτρωγε ή έπινε σε δημόσιο χώρο. Μέχρι κι εγώ, αν και ξένη, έπινα κρυφά το νερό μου περιδιαβαίνοντας την πόλη υπό 40 βαθμούς κελσίου). Ελάχιστοι από τον κόσμο που γνώρισα νήστευαν, ενώ σε μια βόλτα με την Τουρκοκρητικιά φίλη μου στην αγορά της Σμύρνης κοιτάζαμε κι οι δυο με απορία κάποιες οικογένειες που έχοντας μπροστά τους τα μπουκαλάκια το νερό και τα φαγητά περίμεναν ν’ ακούσουν το κάλεσμα του ιμάμη για να επιδράμουν.

«Μουσουλμάνος γράφει η ταυτότητά μου, αλλά είμαι άθεος στην πραγματικότητα», μου απάντησε ένας εξηντάρης φίλος, πρόσφυγας από τη Λίμνο, όταν τον ρώτησα αν θα σφάξουν για το μπαϊράμι. Με παρόμοιο τρόπο μού απάντησαν και άλλοι, την ίδια στιγμή που ένας φίλος από την Άγκυρα σχεδόν ορκιζόταν πως άθεοι δεν υπάρχουν στην Τουρκία. Κι εδώ όπως και παντού, πολλοί κόσμοι συμβιώνουν παράλληλα έχοντας ελάχιστη επαφή μεταξύ τους.

Ο τετραήμερος εορτασμός (σήμερα είναι η δεύτερη μέρα) ανάμνησης της θυσίας του Αβραάμ (που θα θυσίαζε τον Ισμαήλ και ουχί τον Ισαάκ) περιλαμβάνει την επανένωση των διασκορπισμένων μελών των οικογενειών (που διευκολύνεται από τη μια βδομάδα αργία που δίνεται στους δημόσιους υπαλλήλους), τη σφαγή ζώων, το μοίρασμα γλυκών στα παιδάκια που χτυπούν την πόρτα για να ευχηθούν για το μπαϊράμι και την ανταλλαγή επισκέψεων.

Εικόνες όπως αυτές που είδα πριν μερικά χρόνια στο Κάιρο με το αίμα των ζώων να σχηματίζει λίμνη και τα εντόσθια να φτιάχνουν μικρά λοφάκια δεν υπάρχουν στην Τουρκία (φαντάζομαι) καθώς η δημόσια σφαγή έχει απαγορευτεί τα τελευταία χρόνια (4-5, λένε οι πηγές μου). Το δημοτικό σφαγείο της Παλαιάς Φώκαιας, δια μέσου των μεγαφώνων που χρησιμοποιεί ο δήμος για τις ανακοινώσεις του, διαφήμιζε ήδη από την προηγούμενη βδομάδα τις υπηρεσίες του: 50 λίρες (περί τα 20 ευρώ) για σφαγή μικρού και 180 λίρες (περί τα 70 ευρώ) για σφαγή μεγάλου ζώου, ενώ διατίθεντο και δημοτικά αυτοκίνητα για τη μεταφορά. Η τελευταία παροχή μάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς από την προηγούμενη βδομάδα οι κάκιστες ειδήσεις αρκετών καναλιών κατακλύζονταν από αστεία βίντεο με αγελάδες και αρνιά που έτρεχαν πανικόβλητα στους δρόμους και τους τρόπους που σκαρφίζονταν οι ιδιοκτήτες τους για να τα πιάσουν. Οι υπηρεσίες του δημόσιου σφαγείου περιλάμβαναν ιμάμη που διάβαζε προσευχή κατά τη σφαγή, τη σφαγή από επαγγελματίες χασάπηδες, το διαμελισμό με μηχάνημα ανάλογα με τις προτιμήσεις του πελάτη, καθώς και την παρουσία κτηνίατρου.

Φυσικά εννοείται πως πολύς κόσμος έσφαξε ζώα στους κήπους του, μόνοι τους είτε αγοράζοντας τις υπηρεσίες κάποιου ειδικού (υπήρχαν αρκετές αγγελίες με τηλέφωνα στην πόλη) . Τουρκοκρητικιά φίλη μου μού αφηγήθηκε τη δυσάρεστη εμπειρία που είχε όταν επισκεπτόμενη το σπίτι μιας φίλης στην Αλικαρνασό για πρωινό (το πρωινό στην Τουρκία είναι κανονικό γεύμα) ο γείτονας έφερε ένα αρνί στο μπαλκόνι και προσπαθούσε να το σφάξει. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τραγελαφικά περιστατικά έκαναν το γύρο του διαδικτύου και της τηλεόρασης (τηλεόραση δεν είδα, αλλά φαντάζομαι). Ζώα πάνω σε μηχανάκια, αγελάδες που τρέχουν στο δρόμο, τέσσερα πέντε άτομα που προσπαθούν να μετακινήσουν ζώα που αρνούνται να συνεργαστούν.

Τα ζώα μπορούν να αγοραστούν συνεταιρικά, μέχρι και 8 οικογένειες για ένα μεγάλο ζώο. Το ζώο περνάει από κτηνιατρικό έλεγχο (το σημαδεύουν με μπογιά), αγοράζεται, με κάποιο τρόπο μπαίνει ένα ταμπελάκι με το όνομα του αγοραστή και παραμένει στο μέρος που εκτρέφεται. Η εικόνα που είχα δει στο Κάιρο, με αρνιά δεμένα σε δημόσιους χώρους δεν υπήρξε εδώ.

«Να κοίτα», μου έλεγε χτες το πρωί ο φίλος απ’ την Άγκυρα ενώ τρώγαμε πρωινό στο μπαλκόνι του με θέα τη θάλασσα. «Πρώτη μέρα του μπαϊραμιού και ο τύπος ήρθε να ψαρέψει. Στο είπα, δεν είναι αντιπροσωπευτικό μέρος της Τουρκίας αυτό. Αν ήθελες να καταλάβεις κάτι για την Τουρκία, έκανες μεγάλο λάθος που ήρθες εδώ».

Advertisements
Published in: on Οκτώβριος 16, 2013 at 20:59  5 Σχόλια  

The URI to TrackBack this entry is: https://sindesimecairo.wordpress.com/2013/10/16/%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%bd-%ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%8a%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ac-%cf%86%cf%8e%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%b1-%cf%84/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. Πρώτη μέρα του μπαϊραμιού και ο τύπος ήρθε να ψαρέψει.
  😀 😀 😀

  • Παραδίπλα υπήρχε κόσμος που έκανε μπάνιο. Έμοιαζε απλά με Κυριακή. Σήμερα τρίτη μέρα του μπαϊραμιού κάθομαι στο καφέ που έχω κάνει στέκι και απλά μοιάζει και σήμερα με Κυριακή. Μια παρατεταμένη Κυριακή. Δεν ξέρω ποιο μέρος κάποιος μπορεί να θεωρήσει αντιπροσωπευτικό μιας χώρας και γιατί. Οι παράλληλοι κόσμοι που ζουν στην ίδια χώρα είναι όλοι εξίσου πραγματικοί και εξίσου αληθινοί. Μια κοπελιά χτες το βράδυ, ενώ τρώγαμε όλοι παρέα στο καφέ που συχνάζω, μου μιλούσε για το εσωτερικό της Τουρκίας. Ωραία μέρη αλλά ο κόσμος δεν αντέχεται. Ποιος κόσμος είναι πιο αντιπροσωπευτικός και γιατί… Στη βάση υπάρχει μια φασιστική αντίληψη, θαρρώ, που προσπαθεί να εξολοθρέψει ή να κρύψει την πολυφωνία.

   • Κι ο αδερφός μου απόλαυσε μαζί με τα γυφτάκια μαθητές του την έξτρα βδομάδα διακοπών, στο μειονοτικό σχολείο…

    • εεετσι! Τα καλύτερα!

 2. […] εγώ κι είχαν ήδη αρχίσει… Μια βδομάδα πριν το κουρμπάν μπαϊράμι βρήκα κάτι μαθήματα σαζιού. Εφτά η ώρα ήταν το μάθημα. […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: