το πετυχημένο μουσείο (ή αλλιώς αντιμουσειακά αποφθέγματα)

Από την πληθώρα αντικειμένων που μας κληροδοτεί το παρελθόν, πετυχημένο είναι το μουσείο που επιλέγει τα λιγότερο συγκρουσιακά.

Το πετυχημένο μουσείο τοποθετεί τα συγκρουσιακά αντικείμενα δίπλα δίπλα με τα αντίπαλά τους. Έτσι ειρηνεύει η ιστορία και όλοι μαζί μπορούμε από κοινού να δουλέψουμε για την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Πετυχημένο μουσείο είναι αυτό που δίνει τόσες πληροφορίες στον επισκέπτη, ώστε βγαίνοντας να μην του μένει καμία.

Το πετυχημένο μουσείο δείχνει ότι οι φτωχοί δεν έχουν αφήσει τίποτα άξιο δημόσιας θέασης ή, αλλιώς, ότι χάρη στους πλούσιους δημιουργήθηκε κάθετι άξιο διαφύλαξης και θαυμασμού. Τα δευτεροκλασάτα μουσεία αδιαφορούν γι’ αυτές τις λεπτομέρειες: απλά σβήνουν τους φτωχούς από την ιστορία.

Το πετυχημένο μουσείο είναι αντικειμενικό: σου δείχνει αυτά που περιμένεις να δεις.

Πετυχημένο είναι το μουσείο που ένα σχολείο μπορεί να το περιηγηθεί άφοβα και που τ’ απόγευμα οι γονείς θα μείνουν ευχαριστημένοι από τις εντυπώσεις των παιδιών τους.

Το πετυχημένο μουσείο είναι τελικά όπως τα μέιλ που στέλνουμε στους/στις πρώην μας: σβήνουμε τα πιο σημαντικά κομμάτια κι ο παραλήπτης δεν το παίρνει καν πρέφα (σημαντική η διαφορά από το χειρόγραφο). Το πετυχημένο μέιλ, όπως και το πετυχημένο μουσείο, είναι αυτό που δεν αφήνει αμφιβολίες για την ειλικρίνειά του. (Βέβαια ο έξυπνος πρώην, όπως και ο υποψιασμένος επισκέπτης, ξέρει ότι το μέιλ δεν τα λέει όλα, αλλά είναι κάτι που το θεωρεί δεδομένο. Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα.)

Αυτά σκεφτόταν η aqua ενώ περνούσε έξω από ένα μουσείο αποφεύγοντας να μπει μέσα. Η πραγματική ιστορία είναι έξω στο δρόμο.

Advertisements
Published in: on Σεπτεμβρίου 17, 2013 at 16:17  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://sindesimecairo.wordpress.com/2013/09/17/%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%85%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%ae-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b9%cf%8e%cf%82-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%bf/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: