Μπροστά από την ΕΡΤ (παρτ 2)

Επειδή φίλοι εκτός Αθήνας μου ζητούν ανταποκρίσεις, είπα να ξαναγράψω. Το ερασιτεχνικό βιντεάκι που ανεβάζω πιάνει το θέμα από την Κυριακή που το άφησε η προηγούμενη ανάρτηση (και το προηγούμενο βίντεο). Εδώ θα αρκεστώ σε κάποια γενικά σχόλια.

Για άλλη μία φορά με εντυπωσίασε το ΠΑΜΕ (εδώ στις απεργιακές κινητοποιήσεις 19-20 Οκτώβρη 2011) το οποίο για τη Δευτέρα 17 Ιουνίου κάλεσε πορεία από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής μέχρι μπροστά στην ΕΡΤ (δυο τετράγωνα απόσταση). Μάζεψε κόσμο, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις δυνατότητες κινητοποίησης που έχει αυτός ο χώρος. Δεν μπήκε στον προαύλιο χώρο παρά τις παροτρύνσεις των καλλιτεχνών που βρίσκονταν επί σκηνής. Αν ήμουν κακόβουλη θα έλεγα για να μη λερώσει την επαναστατικότητά του συγχρωτιζόμενο με την πλέμπα, αλλά θα κρατήσω το επίπεδό μου και δεν θα το πω. Γύρω στις 8 και κάτι διαλύθηκε! Κάποιοι μπήκαν στον προαύλιο χώρο, αλλά η πλειονότητα φόρτωσε τα σημαιάκια στο φορτηγάκι και αποχώρησε… Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι την ίδια ώρα είχε ομιλία ο Τσίπρας στο Σύνταγμα, άφησε το προαύλιο της ΕΡΤ άδειο, σε σύγκριση φυσικά με τις προηγούμενες μέρες, γιατί ο χώρος είναι τεράστιος. Στη συνέχεια ήρθε κόσμος (ακούστηκε ότι όσοι ήρθαν από τη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν πορεία από τη στάση Νομισματοκοπείο του μετρό, αλλά εγώ δεν τους είδα).

πανό μπροστά στην ΕΡΤΟι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πανηγύρισαν τη Δευτέρα το βράδυ με την απόφαση του ΣτΕ και συνδεθήκαμε και ηχητικά με το πρόγραμμα της ΕΡΤ που ούτως ή άλλως μεταδίδεται από γιγαντοοθόνη. Την Τρίτη το βράδυ οι εργαζόμενοι κάλεσαν τον κόσμο να ξαναγυρίσει στην ΕΡΤ που είχε αδειάσει (σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες), γιατί η απόφαση του ΣτΕ έμοιαζε με χρησμό του μαντείου των Δελφών (βλ. βίντεο από το 2:53). Αν μπορώ να έχω μια εικόνα από τα φυλλάδια που έχουν μοιράσει οργανωμένοι πολιτικοί χώροι εντός της ΕΡΤ, κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να αναγνωρίζουν μια μερική νίκη του «κινήματος», ενώ η εξωκοινοβουλευτική αριστερά όχι (από το ΠΑΜΕ δυστυχώς δεν πήρα τίποτα και δεν είδα αν μοίραζαν κάτι).

Η απαξίωση και συστηματική δυσφήμηση του δημόσιου τομέα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Υποψιάζομαι ότι έχει συμβεί σε κάθε μέρος που πέρασε -και σάρωσε- ο νεοφιλελευθερισμός. Θα πω για το Μεξικό που το έχω παρακολουθήσει περισσότερο. Η ρητορική απαξίωσης και ουσιαστικά κατάργησης του δημόσιου τομέα κινήθηκε και κινείται με βάση τρεις «διαπιστώσεις» για το δημόσιο: διαφθορά, σπατάλη, αναποτελεσματικότητα (σας θυμίζει κάτι;). Με βάση αυτά τα τρία, που δεν συνάδουν με τον ανεπτυγμένο κόσμο (με τον ευρωπαϊκό, θα λέγαμε για τη δική μας περίπτωση) εξυμνήθηκε ο ιδιωτικός τομέας, που χωρίς να δίνει λύσεις στα τρία «χαρακτηριστικά» του δημοσίου, αλλά συμπεριλαμβάνοντάς τα στον τρόπο λειτουργίας του, καθώς «έτσι δυστυχώς γίνονται τα πράγματα» (προφανώς όχι με δική του ευθύνη), πρόσθεσε ακόμη ένα: τον εργασιακό μεσαίωνα που διευκόλυνε το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ εχόντων και μη εχόντων. Το ίδιο γίνεται και θα γίνει και στην Ελλάδα. Και δυστυχώς όσοι με παρρησία βρίζουν το δημόσιο δεν αντιλαμβάνονται ότι έχει επενδυθεί πολύς κόπος και χρόνος στην προπαγάνδα στην οποία έχουν πέσει θύματα.

Ρίχνω λοιπόν τον πήχυ μου, αφού είμαστε προτεκτοράτο πλέον και δεν μπορούν να γίνουν εκλογές όποτε θέλουμε (για την πτώση του καπιταλισμού μάλλον να μη το συζητήσω καθόλου), και λέω ότι η μόνη δυνατή νίκη σε αυτό το σημείο είναι επαναλειτουργία της ΕΡΤ χωρίς καμία αναδιάρθρωση. Η όποια αναδιάρθρωση θα φέρει χειρότερες εργασιακές σχέσεις και μεγαλύτερο κυβερνητικό έλεγχο, και κατ’ επέκταση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις ήδη στενάχωρες συνθήκες στον δημόσιο και ιδίως τον ιδιωτικό τομέα. Και αν γίνει τέτοιο πράγμα, που δυστυχώς το βρίσκω πολύ πιθανό, όποιος προσπαθήσει να μας παρουσιάσει την άμυνα για επίθεση θα είναι πολύ γελοίος.

πανό μπροστά στην ΕΡΤ

Κατά τ’ άλλα, 3-5 ώρες την ημέρα έχει στηθεί στην ΕΡΤ ένα αστείο κατάλοιπο των Αγανακτισμένων που έχουν ονομάσει συνέλευση αλληλέγγυων με εργαζομένους. Από χτες έχει κερδίσει τέτοια νομιμοποιήση που έχει καταλάβει το χώρο μπροστά στη σκηνή και δεν υπάρχει πρόγραμμα εκείνη την ώρα (έχει οριστεί και για σήμερα 5-8 μ.μ.). Δεν έχω πάει σε καμία, και ούτε σήμερα θα καταφέρω να πάω. Έγκυρες πηγές όμως μού είπαν ότι κυριαρχεί εκείνη η απολιτική μπούρδα (κάτω οι ιδεολογίες, σκατά στα κόμματα, τις οργανώσεις, τα συνδικάτα, την ΠΟΣΠΕΡΤ κλπ) που ήταν ίδιον των Αγανακτισμένων. Χτες έμαθα ότι ζητούσαν να παρέμβουν στο πρόγραμμα της ΕΡΤ και έβγαλαν μια λίστα με όσους δεν θέλουν να παίρνουν τα μικρόφωνα: Έλλη Στάη, Νταλάρας, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί οι οριζόντιες διαδικασίες μπορούν να γίνουν πιο φασιστικές από τις ιεραχικές.

Και βγαίνουν αβίαστα τα παρακάτω συμπεράσματα. Αυτού του ίδιους οι διαδικασίες έχουν νόημα όταν:

α) υπάρχει ένας στόχος ο οποίος συγκροτεί την ομάδα, π.χ. δεν πληρώνουμε τα χαράτσια, διαχειριζόμαστε ένα χώρο που έχουμε καταλάβει.

β) υπάρχει μια δράση που συγκροτεί την ομάδα, είτε αυτομορφωτική είτε και για παρεμβάσεις, π.χ. ένας πολιτιστικός σύλλογος.

γ) υπάρχει μια συγκροτημένη πολιτική ομάδα που επιδιώκει παρέμβαση σε ένα συγκριμένο χώρο (μπορεί να είναι και εκδοτικός χώρος).

Ο χώρος της ΕΡΤ δεν είναι αυτοδιαχειριζόμενος και η μάζωξή μας έχει το χαρακτήρα της περιφρούρησης και της διαμαρτυρίας. Αυτού του είδους οι ψευδοδημοκρατικές διαδικασίες δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα. Ξεφτυλίζοντας τη διαδικασία, περισσότερο κακό κάνουν παρά καλό.

Από το μέτωπο των εργαζομένων, μου είπαν ότι δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση (ή τουλάχιστον δεν είχαν μέχρι χτες βράδυ). Οι άνθρωποι έχουν γίνει λάστιχα. Οι τεχνικοί της ΕΡΤ στήνουν και ξεστήνουν 10 συναυλίες την ημέρα στο χώρο της ΕΡΤ και επιπλέον κρατούν το πρόγραμμα ανοιχτό με εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Με όσους μίλησα, μου είπαν ότι κοιμούνται 3-4 ώρες την ημέρα…

Αυτά προς το παρόν

The URI to TrackBack this entry is: https://sindesimecairo.wordpress.com/2013/06/19/%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ac-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%81%cf%84-%cf%80%ce%b1%cf%81%cf%84-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: