έξω από την ΕΡΤ

[ερασιτεχνικό βιντεάκι, δικό μου, με τρεις μέρες μπροστά στην ΕΡΤ]

– Ρε πατέρα τι εφημερίδα είναι αυτή;, είπα στον πατέρα μου σήμερα το πρωί που τον είδα περιχαρή να διαβάζει μια κυριακάτικη.

– Πήρα να διαβάσω για τα φορολογικά!, ήρθε η αφελής απάντηση.

Δεν ήξερε λέει ότι έχουν απεργία οι δημοσιογράφοι (το ήξερε αλλά τέλος πάντων), δεν ήξερε ότι τα φύλλα που βγήκαν εκτός της «Αδέσμευτης Γνώμης» είναι απεργοσπαστικά. Κι εγώ που αναρωτιόμουν ποιοι μαλάκες θα αγοράσουν σήμερα τα απεργοσπαστικά φύλλα που τυπώθηκαν χτες βράδυ με την προστασία των ΜΑΤ. Έλα μου ντε!

Τρεις μέρες έξω από την ΕΡΤ μαζεύω σενάρια για το άμεσο μέλλον, ερμηνείες της κίνησης του Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ και απόπειρες κατανόησης του ποιοι είμαστε όλοι αυτοί οι πολύχρωμοι (πατριώτες, αριστεροί διαφορετικών ομάδων, αναρχικοί, ανένταχτοι, απολιτικοί κλπ) που βρισκόμαστε έξω από το κτίριο.

έξω από την ΕΡΤ

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013, γύρω στις 12 το μεσημέρι

«Ο κόσμος που βρίσκεται έξω από την ΕΡΤ ζητάει το ελάχιστο: Να ξανανοίξει η ΕΡΤ», έλεγε χτες στην απεργιακή αναμετάδοση του Flash ένας δημοσιογράφος της ΕΡΤ. Αυτό άραγε ζητάμε; Αυτό είναι το ελάχιστο πλαίσιο συμφωνίας μας;

Υπάρχουν διάφορα δείγματα ότι αυτοί που βρίσκονται μέσα στο κτήριο δεν είναι στην ίδια πλευρά με την πλειονότητα του κόσμου που βρίσκεται απέξω και περιμένει μια σύνδεση αυτού του αγώνα με όλους τους προηγούμενους και όσους βρίσκονται σε εξέλιξη. Θα προλάβει να γίνει άραγε αυτή η ζύμωση; Γεννιούνται άραγε στους δρόμους συνειδήσεις;

Πανό έξω από την ΕΡΤ

Ως προς αυτό το ερώτημα, το «ποιοι είμαστε» το ομώνυμο άρθρο τους απεργιακού φύλλου της «Αδέσμευτης Γνώμης» φαίνεται να είναι αρκετά προωθημένο, και μακράν από το να αποτυπώνει μια πραγματικότητα μοιάζει να προσπαθεί να τη δημιουργήσει.

Είμαστε ο λαός που επιμένει να μη σκύβει το κεφάλι και να μην υπακούει στους δυνάστες του. Είμαστε η φωνή των επιστρατευμένων εκπαιδευτικών, ναυτεργατών και εργαζομένων στο Μετρό, η φωνή της αντίστασης από τις Σκουριές των μεταλλείων και τη φάμπρικα της ΜΕΒΓΑΛ, η φωνή των χιλιάδων μεταναστών αδελφών μας και των εκατομμυρίων καταπιεσμένων. Είμαστε η ηχώ της Ταχρίρ και της Ταξίμ, των Αγανακτισμένων ολόκληρου του πλανήτη. Είμαστε οι αγωνιστές της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είμαστε οι καταπιεσμένοι του χθες, οι εξεγερμένοι του σήμερα, οι νικητές του αύριο […] Αυτός ο αγώνας δεν αφορά απλώς την υπεράσπιση της δημόσιας τηλεόρασης ως πραγματικότητας αλλά ως δυνατότητας για ανεξάρτητη ενημέρωση που θα εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες. Ταυτόχρονα, όμως, συμπυκνώνει πολύ περισσότερα. Λιετουργεί ως θρυαλλίδα για την απελευθέρωση της συσσωρευμένης οργής στην έρημο του μνημονίου για να τη μετατρέψει σε ένα ρεύμα λαϊκής χειραφέτησης, που θα οδηγήσει σε… απόλυση της τρικομματικής κυβέρνησης.

η ορχήστρα και η χορωδία της ΕΡΤ ερμήνευσε Άξιον Εστί το Σάββατο το βράδυ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού

η ορχήστρα και η χορωδία της ΕΡΤ ερμήνευσε Άξιον Εστί το Σάββατο το βράδυ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού

Στο άρθρο τους «Η ελευθερία του τύπου και η δημοκρατία δεν φιμώνονται», τα Σωματεία Τύπου βάζουν τα πράγματα στη θέση τους.

Η εκστρατεία παραπλάνησης ότι κλείνουν τη δημόσια τηλεόραση λόγω των «φαινομένων διαφθοράς» θα επεκταθεί στην εκποίηση της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και άλλων δημόσιων οργανισμών, στο κλείσιμο ακόμη και δημόσιων νοσοκομείων και σχολείων.

Την Παρασκευή το βράδυ ήταν και ο Χάρης εκεί. Βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα και η Φιλοζωική φρόντισε για την κινητική του αποκατάσταση. Έκαψε καρδιές!

Την Παρασκευή το βράδυ ήταν και ο Χάρης εκεί. Βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα και η Φιλοζωική φρόντισε για την κινητική του αποκατάσταση. Έκαψε καρδιές!

Και το άρθρο «Η ΕΡΤ που ονειρευτήκαμε» μιλάει για μας.

Όλος αυτός ο κόσμος που υπερασπίζεται σήμερα τη δημόσια ραδιοτηλεόραση περιμένει κάτι παραπάνω -ένα άνοιγμα, μια αμφίδρομη διεργασία. Να φύγουν μερικοί ρεπόρτερ και να πάνε στη Χαλκιδική (μαθαίνω ότι το ΕΤ3 το έκανε ήδη), στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στις φτωχογειτονιές και στα γκέτο, να δείξουν τα κλειστά καταστήματα, να μιλήσουν με αστέγους, με απολυμένους, με επισφαλώς εργαζομένους, με μετανάστες […] Υπερασπιζόμαι την ΕΡΤ σημαίνει ότι αναδεικνύω τις δυνατότητές της στο έπακρο, ότι υπερβαίνω ανεπιστρεπτί τις παθογένειες της ελεγχόμενης πληροφόρησης και της κρατικής προπαγάνδας, ότι οδηγώ την ιδέα της δημόσιας ενημέρωσης μέχρι τις πιο δημιουργικές και γόνιμες συνέπειές της. Ότι επιστρέφουμε στην κοινωνία την αλληλεγγύη που μας πρόσφερε τόσο απλόχερα.

Μοίρασμα Αδέσμευτης Γνώμης στον προαύλιο χώρο της ΕΡΤ λίγο μετά τα μεσάνυχτα

Μοίρασμα Αδέσμευτης Γνώμης στον προαύλιο χώρο της ΕΡΤ λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 15 Ιουνίου

Καταλάβαιναν άραγε τι ήταν αυτή η εφημερίδα όσοι την άνοιξαν στα γρασίδια για να τη χρησιμοποιήσουν ως ψάθα;

Το κλίμα είναι πολύ καλό έξω από την ΕΡΤ. Η ροή του κόσμου είναι συνεχής. Δεν είναι όσος θα μπορούσε ή όσος θα ‘πρεπε. Γιατί σε κάθε ένα από τα προπύργια που έχουν στηθεί μέχρι τώρα το διακύβευμα δεν είναι αυτό που φαίνεται από πρώτο χέρι: δεν είναι τα πανεπιστήμια, δεν είναι το μετρό, δεν είναι το 8ωρο, δεν είναι η υγεία, η εργασία. Είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Κι ένα ένα τα προπύργια έχουν πέσει και ποδοπατιόμαστε από τις μπουλτόζες της ανάπτυξης που επικαλύται ο νεοφιλελευθερισμός. Για το καλό μας…

Μια συνέλευση την Παρασκευή (από ό,τι μου είπαν γιατί δεν την πρόλαβα), που δεν κλήθηκε από τους εργαζόμενους, έδειχνε ότι οι Αγανακτισμένοι επιθυμούσαν να μεταφέρουν τις δομές τους σε ένα άλλο χώρο. Δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας που δεν λειτούργησαν γιατί δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Το προαύλιο της ΕΡΤ δεν είναι ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος ούτε μπορεί να γίνει. Είναι όμως ένας χώρος ζυμώσης. Για πολλούς είναι χώρος μιας διαφορετικής πολιτικής εμπειρίας. Αν θα είναι σημαντική ή όχι θα το δείξει ο χρόνος.

Αντίθετα με τους Αγανακτισμένους, δεν υπάρχουν χρυσαυγίτες εδώ. Αντίθετα με τους Αγανακτισμένους, η παρουσία σωματείων και συνδικάτων είναι δεδομένη και επιθυμητή. Αντίθετα με τους Αγανακτισμένους, δεν υπάρχει εκείνη αίσθηση ότι ο κόσμος γεννήθηκε χτες και μπορούμε να έρθουμε σε ρήξη με την ιστορία. Παρόμοια με τους Αγανακτισμένους, υπάρχει ένα ανομοιογενές πλήθος που δεν μπορεί να δουλέψει από κοινού. Παρόμοια με τους Αγανακτισμένους, τα βλέμματα είναι στραμμένα προς τα πάνω.

η ορχήστρα και η χορωδία της ΕΡΤ ερμήνευσε Άξιον Εστί το Σάββατο το βράδυ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού

η ορχήστρα και η χορωδία της ΕΡΤ ερμήνευσε Άξιον Εστί το Σάββατο το βράδυ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού

Την Πέμπτη το βράδυ βρήκαμε ένα φίλο που είχε αμάξι για να μην πάρουμε το τελευταίο μετρό. Ήμασταν τρεις (ένας άντρας δυο γυναίκες) και μοιραζόμασταν εμπειρίες ανεργίας και ημιαπασχόλησης. Λίγο μετά τη μία ο φίλος με τ’ αξάξι ήρθε να μας μαζέψει. «Δουλεύουμε εμείς το πρωί», μας είπε. Κοιταχτήκαμε μεταξύ μας σοκαρισμένοι! Την Παρασκευή μια φίλη ήρθε περιχαρής. Το πρωί  είχε παραιτηθεί από τη δουλειά της στα Άττικα, όπου δούλευε 12ωρα (10 το πρωί με 10 το βράδυ) για 510 ευρώ μεικτά πουλώντας γόβες των 200 ευρώ (ναι, έχει κόσμο που ψωνίζει παπούτσια 200 ευρώ, κι όχι μόνο ένα ζευγάρι…). Άραγε τι κομμάτι  αποτελούμε του κόσμου που βρίσκεται έξω από την ΕΡΤ;

Η αυριανή μέρα μοιάζει καθοριστική με τη συνάντηση των επικεφαλής της τρικομματικής. Το χειρότερο σενάριο που μπορώ να σκεφτώ, και που μετά τις σημερινές δηλώσεις Σαμαρά μοιάζει μάλλον απίθανο, είναι μια συμβιβαστική λύση για αναδιάρθωση της ΕΡΤ που θα περιλαμβάνει 500-800 απολύσεις σε μάκρος χρόνου. Η ΕΡΤ θα ανοίξει, οι εργαζόμενοι θα κερδίσουν χρόνο κι εμείς θα πάμε σπίτια μας. Το γράφω για να το ξορκίσω…

Πέραν ωστόσο της σεναριολογίας, ένα πράγμα έχει φανεί ξεκάθαρα και με την επιστράτευση των εργαζομένων του Μετρό, των καθηγητών και την ΕΡΤ. Ο κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους λειτουργεί άψογα. Μια καθηγήτρια μάς έλεγε ότι εντός δύο ημερών είχαν λάβει όλοι στο σχολείο της επιστολές και κάποιους που τους έστειλαν τις επιτάξεις στα χωριά τους, τους πήραν και τηλέφωνο για να τους ειδοποιήσουν! Έκλειναν τις συχνότητες σε όσους σταθμούς μετέδιδαν ΕΡΤ! Οι μπάτσοι κι οι ρουφιάνοι επιτελούν άριστα το καθήκον τους…

ρε λες στο δρόμο να γεννιούνται συνειδήσεις;

ρε λες στο δρόμο να γεννιούνται συνειδήσεις;

The URI to TrackBack this entry is: https://sindesimecairo.wordpress.com/2013/06/16/%ce%ad%ce%be%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%81%cf%84/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: