#Εγώ είμαι ο 132: ένα όμορφο φοιτητικό κίνημα στο Μεξικό, και μεξικανικές εκλογές

(ενεργοποίηση υποτιτλων από το cc που βρίσκεται στο κάτω μέρος του βίντεο, που θα εμφανιστεί μόλις πατήσετε play)

«Δεν είμαστε χούλιγκανς, είμαστε φοιτητές, μάθε ποιος είναι ο Πένια Νιέτο, μάθε τι έγινε στο Ατένκο, ενημερώσου, οργανώσου, ψήφισε ενημερωμένα».

Μια χαρούμενη ομάδα φοιτητών από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού κυριολεκτικά κατέλαβαν το βαγόνι του μετρό μπαίνοντας ταυτόχρονα από όλες τις πόρτες, τραγουδώντας στη μελωδία του Λα μπάμπα και με τις φοιτητικές τους ταυτότητες ανά χείρας.

«Εγώ είμαι ο 132! Έλα στην πορεία! Πότε; Την Κυριακή! Πού; Στο Ζόκαλο! Γιατί; Γιατί υπερασπιζόμαστε την ενημέρωση με διαφάνεια, την ελεύθερη έκφραση!»

Ε, ναι, συγκινήθηκα! Τι υπέροχος τρόπος να προπαγανδίσεις μια πορεία! Αυτό το κίνημα έχει επιδείξει εκπληκτική δημιουργικότητα, εφευρετικότητα και επιδέξια χρήση των ηλεκτρονικών μέσων. Και συνεχίζουν…

Πολλές γυναίκες έχουν ομολογήσει ότι θα ψηφίσουν τον Πένια Νιέτο επειδή είναι όμορφος… Παρακαλώ προσέξτε το «κοκοράκι» στο χτένισμα: έχει δημιουργήσει ολόκληρο «αντι-κοκορακικό» κίνημα…

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του Μάη, όταν ο Ενρίκε Πένια Νιέτο, υποψήφιος του δεξιού κόμματος PRI (το οποίο κυβέρνησε για 71 χρόνια το Μεξικό μέχρι το 2000), επισκέφτηκε στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή που έρχεται (1η Ιουλίου) ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια γενικά δεν συμμετέχουν στα πολιτικά πράγματα και οι φοιτητές τους δεν είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένοι, οπότε ο χώρος θεωρήθηκε ασφαλής. Ωστόσο κάποιες ομάδες οργανώθηκαν για να τον «υποδεχτούν». Σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της ομιλίας του, οι φοιτητές φώναζαν «Ατένκο» και «Δεν ξεχνάμε το Ατένκο».

Το Ατένκο βρίσκεται στην πολιτεία του Μεξικού, και το 2006, όταν κυβερνήτης της πολιτείας ήταν ο Ενρίκε Πένια Νιέτο, καταγράφτηκε μια από τις σκληρότερες καταστολές διαδήλωσης στη σύγχρονη ιστορία του Μεξικού: δύο νεκροί, αναρίθμητοι τραυματίες, πάνω από 200 συλλήψεις, και 26 καταγεγραμμένοι βιασμοί από μέλη των σωμάτων ασφαλείας.

«έχουμε φτάσει μέχρι το κοκοράκι»: το «αντικοκορακικό» σήμα μέσα στο λογότυπο της Televisa

Σε μια κρίση λοιπόν ειλικρίνειας, μιας και ο χώρος του πανεπιστημίου βοηθάει για τέτοιες εκδηλώσεις, ο Ενρίκε Πένια Νιέτο αποφάσισε να απαντήσει στον κόσμο που φώναζε: ναι, εκείνος ήταν ο υπεύθυνος για την καταστολή, ασκώντας τη δημόσια εξουσία που του έδινε το κράτος, για την αποκατάσταση της ειρήνης και της τάξης. Έγινε χαμός: οι  φοιτητές κυριολεκτικά τον πέταξαν έξω από την αίθουσα, αποκλείστηκε στο μπάνιο, κι έφυγε τρέχοντας από το πανεπιστήμιο προστατευόμενος από την πολυμελή προσωπική του ασφάλεια (φαίνονται όλα στο βίντεο στην αρχή της ανάρτησης).

Την επόμενη μέρα τα εξώφυλλα σε καμιά δεκαριά εφημερίδες μιλούσαν για το θρίαμβο του Πένια Νιέτο στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο, παρά την προσπάθεια μποϊκοτάζ! Τυχαίο; Όχι!

Ο Πένια Νιέτο θεωρείται ως η κατεξοχήν κατασκευή των ΜΜΕ. Ένας επιχειρηματικός μεγα-κολοσσός, η Televisa, που κατέχει κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς, εταιρείες τηλεφωνίας και διαδικτύου, ποδοσφαιρικές ομάδες, εκδοτικούς οίκους, εταιρείες τζόγου κλπ., βρίσκεται πίσω από την κατασκευή της εικόνας του. Φρόντισαν ακόμη και να τον παντρέψουν με μια ακριβοπληρωμένη πρωταγωνίστρια σε σαπουνόπερες των καναλιών του συγκεκριμένου ομίλου. Οι εφημερίδες που μιλούσαν για το θρίαμβό του την επομένη του στραπάτσου του είχαν όλες ακριβώς τον ίδιο τίτλο! Επιπλέον ένας καθηγητής της σχολής μιλώντας στο ραδιόφωνο είπε ότι αυτοί οι επιθετικοί τύποι που προκάλεσαν τα επεισόδια ήταν βαλτοί και εκπαιδευμένοι εκτός πανεπιστημίου.

εργαστήρι γκραφίτι στο φεστιβάλ των 132

Τρεις από τους φοιτητές που ήταν στη διαμαρτυρία, έκαναν ένα event στο facebook, όπου καλούσαν τους συμμετέχοντες να στείλουν ένα βίντεο όπου θα έδειχναν τις φοιτητικές τους ταυτότητες λέγοντας πως είναι φοιτητές, όχι βαλτοί και πως κανένας δεν τους είχε εκπαιδεύσει για τίποτα. Μέχρι την ώρα που έβαλαν ως όριο οι δημιουργοί του event είχαν σταλεί 131 βίντεο και ένα ακόμη σκάνδαλο είχε ξεσπάσει για τον Πένια Νιέτο. Οι πορείες που οργανώθηκαν τη βδομάδα που ακολούθησε κατά της Televisa έδωσαν το όνομα του κινήματος: Εγώ είμαι ο 132!

Τεράστιες συνελεύσεις, ξεχωριστά σε καθένα από τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν, ιδιωτικά και δημόσια, καθώς και μαζικές συνελεύσεις όλων των πανεπιστημίων, έχουν θέσει την ατζέντα των διεκδικήσεων και έχουν αναζωπυρώσει ένα φοιτητικό κίνημα που είχε πεθάνει από το 1999, μετά την καταστολή της εννιάμηνης κατάληψης στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού. Και για την περίπτωση των ιδιωτικών πανεπιστημιών, πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, καθώς ποτέ δεν έχουν συμμετάσχει στα πολιτικά πράγματα.

Το παραπάνω βίντεο είναι η πρόσκληση στο φεστιβάλ που διοργάνωσε το κίνημα το Σάββατο 23 Ιουνίου. Το βίντεο είναι εφευρετικό και επιδεικνύει την άρτια γνώση χειρισμού των ηλεκτρονικών μέσων. Το φεστιβάλ ήταν επίσης ζωντανό, δημιουργικό, εφευρετικό! Ξανασυγκινήθηκα! Εργαστήρια, ανταλλαγές βιβλίων, παιχνίδια, γκράφιτι σε μια όαση ελευθερίας στην κεντρικότερη πλατεία του Μεξικού. Το τεράστιο σκηνικό της συναυλίας που τόσο με είχε προβληματίσει (ακριβότατη παραγωγή), τελικά είχε στηθεί για μια άλλη συναυλία (ενός γνωστού ποπ παλικαριού που δεν θα κάνω τον κόπο να βρω το όνομά του) και έγινε κάποιος διακανονισμός για να το αφήσουν στους 132. Υπό τη μυρωδιά της μαριχουάνας, μια παρέλαση συγκροτημάτων, που δήλωναν όλοι 132, τόνιζαν τη σημαντικότητα του κινήματος σε αυτή την περίοδο, όπου ένας πραγματικός κρετίνος πρόκειται να γίνει πρόεδρος του Μεξικού.

Αφήστε να σας πω λίγο για τον τύπο, γιατί πραγματικά είναι ενδεικτικό πώς αυτή η δύναμη που έχει δοθεί στα ΜΜΕ μπορεί να κατασκευάσει μια προσωπικότητα από το τίποτα που μπορεί να γίνει ακόμη

ένα μέρος της πλατείας την ημέρα του φεστιβάλ

και πρόεδρος μιας χώρας.

Ο τύπος προέρχεται από οικογένεια πριιστών (αυτού του κόμματος που τον υποστηρίζει). Στην πολιτεία του Μεξικού όπου ήταν κυβερνήτης, το PRI έχει απόλυτη κυραρχία τα τελευταία 90 χρόνια! Ο Πένια Νιέτο είναι πρωταγωνιστής πολυάριθμων ανεκδότων καθώς δεν μπορεί να αποφύγει τις γκάφες. Σε ερώτηση ενός δημοσιογράφου για το ποια είναι τα τρία βιβλία που έχουν σημαδεύσει τη ζωή του, δεν κατάφερε να πει ούτε ένα τίτλο σωστό, ούτε να θυμηθεί ένα συγγραφέα. Σε άλλη φάση, δεν μπόρεσε να απαντήσει ποια είναι η τιμή της τορτίγιας (του ψωμιού σα να λέμε), λέγοντας ότι δεν είναι αυτός η κυρία του σπιτιού (μιλάμε για τραγικό τύπο, όχι αστεία)!  Φυσικά δεν ήξερε ούτε την τιμή της βενζίνης! Αλλά το πιο απίστευτο ήταν όταν σε μια παλιότερη συνέντευξη τον ρώτησαν για το θάνατο της πρώτης του γυναίκας. Διαδιδόταν ότι ήταν μπλεγμένος στο θάνατό της (γιατί φυσικά ως καλός συντηρητικός δεν μπορούσε να πάρει διαζύγιο, μπορούσε ωστόσο να κάνει τα δυο εξώγαμα που έχει). Στην ερώτηση λοιπόν του δημοσιογράφου για το πώς πέθανε η πρώτη του γυναίκα δεν μπόρεσε να απαντήσει!!!! Αυτός λοιπόν ο κρετίνος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Μεξικού…

«Μαμά, δεν έχει νόημα να πηγαίνω στο σχολείο, να κάνω τις ασκήσεις μου και να διαβάζω, αν ο κάθε ηλίθιος αδαής που δεν ξέρει να διαβάζει πλασάρεται για πρόεδρος! Δεν είναι δίκαιο! #Εγώ είμαι μίνι 132»
«Γιατί το μέλλον μάς ανήκει: #Εγώ είμαι μίνι 132»

Την επόμενη μέρα πήγα στην πορεία που κάλεσε το κίνημα, που θαρρώ πως ήταν από τις καλύτερες που έχω παραβρεθεί. Ξανασυγκινήθηκα! Εφευρετικότητα, ενέργεια, δημιουργικότητα, φαντασία! Ο κόσμος που συμμετείχε πραγματικά είχε επενδύσει χρόνο για την προετοιμασία της συμμετοχής του στην πορεία: είχαν φτιάξει πανό, κοστούμια, μάσκες, κατασκευές, συνθήματα!! Ήταν απλά καταπλητικοί!

Όλη αυτή τη βδομάδα, οι «Εγώ είμαι ο 132» την έχουν ορίσει ως εβδομάδα για τη διάσωση του Μεξικού, υπέρ της διαφάνειας στην ενημέρωση, κατά της Televisa και της διαπλοκής της, κατά του Πένια Νιέτο, υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης, υπέρ της «ενημερωμένης ψήφου». Η δύναμη που δίνει το κράτος σε μια κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλη για να αφήνεται σε κρετίνου: είναι η πλουτοπαραγωγικές πηγές, είναι οι δυνάμεις ασφαλείας, είναι η εξωτερική πολιτική, το κοινωνικό κράτος. Και ναι, συμφωνώ πως μια δύναμη όσο αριστερή κι είναι είναι απλά ρεφορμιστική όταν έρθει στην εξουσία, ότι δεν αμφισβητεί τον καπιταλισμό ούτε τους θεσμούς του, αλλά στο Μεξικό η πολιτική της τελευταίας εξαετίας είχε 80 χιλιάδες νεκρούς. Είναι πολύ βαρύ το τίμημα…

Το Σάββατο έχουν καλέσει σε παγκόσμια λαμπαδηφορία για την ειρήνη και τις δίκαιες εκλογές. Στο Μεξικό διαδίδεται ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει η εμπειρία των ελεύθερων εκλογών. Η δυνατότητες νοθείας είναι ανυπολόγιστες (έχω ακούσει τρελά πράγματα), καθώς, ας πούμε, νοθεία είναι να αφαιρείς την εκλογική ταυτότητα από κάποιον για να του δώσεις ένα επίδομα, και πολλά άλλα. Αλλά και εμπειρίες καθαρής νοθείας την ημέρα των εκλογών, με απαγωγή και αντικατάσταση καλπών, νόθευση της καταμέτρησης κλπ.

Από το χτεσινό κλείσιμο της εκστρατείας του ΑΜΛΟ στην κεντρική πλατεία. Ίσως να ήμασταν 400 χιλιάδες. Φωτο: La Jornada/Carlos Cisneros

Στις εκλογές του 2006, ο κεντροαριστερός υποψήφιος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (ΑΜΛΟ), έχασε με 0,5%! Εκατομμύρια κόσμου κατέλαβαν την κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού ζητώντας επανακαταμέτρηση. Παρέμειναν για δυο-τρεις μήνες εκεί, παρά τις καλοκαιρινές βροχές, αλλά το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε. Περίμεναν το σύνθημα του ΑΜΛΟ για το ξέσπασμα, που τελικά δεν ήρθε ποτέ. Πήγα στο κλείσιμο της προεκλογικής του εκστρατείας. Τέθηκε επικεφαλής σε μια πορεία από τον Άγγελο της Ανεξαρτησίας μέχρι την κεντρική πλατεία όπου μίλησε στους χιλιάδες υποστηριχτές του. Τι αντίθεση με τον Πένια Νιέτο που έκανε το κλείσιμο της εκστρατείας του στην Πόλη του Μεξικού σε ένα κλειστό στάδιο με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Οι 132 έχουν καλέσει πορεία για την επομένη των εκλογών, που διαδίδεται ότι θα ήταν οι καλύτερα περιφρουρημένες εκλογές στην ιστορία της χώρας. Την Κυριακή το βράδυ (Δευτέρα πρωί για την Ελλάδα), θα δοθούν τα αντιπροσωπευτικά αποτέλεσματα. Ούτε μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να γίνει. Αλλά αυτή τη φορά, είμαι στο σωστό μέρος…

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

The URI to TrackBack this entry is: https://sindesimecairo.wordpress.com/2012/06/28/%ce%b5%ce%b3%cf%8e-%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-132-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%8c%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%bf-%cf%86%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. […] κάποιο συγκεκριμένο υποψήφιο, το φοιτητικό κίνημα #Εγώ είμαι ο 132μιλάει ήδη για νοθεία, βασισμένο στις πάμπολλες […]

 2. […] PRI (το κόμμα που υποστηρίζει τον Πένια Νιέτο, βλ. παλιότερο ποστ) έχουν χάσει τα τελευταία έξι χρόνια το μισό πληθυσμό […]

 3. […] φορά είδα το βίντεο σε μια συναυλία του κινήματος Εγώ είμαι ο 132… Ένα τραγούδι, μια ιστορία, ένα παρόν… Της […]

 4. […] [10] Αναφέρεται στην προεκλογική επίσκεψη του Ενρίκε Πένια Νιέτο στο Ιβεροαμερικανικό Πανεπιστήμιο η οποία έληξε άδοξα υπό τη γενική κατακραυγή των φοιτητών. Ο μέλλων πρόεδρος αναγκάστηκε να καταφύγει στο μπάνιο του πανεπιστημίου. Αυτή ήταν η έναρξη του κινήματος των 132 (δες σχετικό ποστ). […]

 5. […] έναυσμα για το φοιτητικό κίνημα «Εγώ είμαι ο 132» (δες εδώ και εδώ). Στη διάρκεια των γεγονότων το Μάη του 2006, ο […]

 6. […] [10] Αναφέρεται στην προεκλογική επίσκεψη του Ενρίκε Πένια Νιέτο στο Ιβεροαμερικανικό Πανεπιστήμιο η οποία έληξε άδοξα υπό τη γενική κατακραυγή των φοιτητών. Ο μέλλων πρόεδρος αναγκάστηκε να καταφύγει στο μπάνιο του πανεπιστημίου. Αυτή ήταν η έναρξη του κινήματος των 132 (δες σχετικό ποστ). […]

 7. […] [10] Αναφέρεται στην προεκλογική επίσκεψη του Ενρίκε Πένια Νιέτο στο Ιβεροαμερικανικό Πανεπιστήμιο η οποία έληξε άδοξα υπό τη γενική κατακραυγή των φοιτητών. Ο μέλλων πρόεδρος αναγκάστηκε να καταφύγει στο μπάνιο του πανεπιστημίου. Αυτή ήταν η έναρξη του κινήματος των 132 (δες σχετικό ποστ). […]

 8. […] [10] Αναφέρεται στην προεκλογική επίσκεψη του Ενρίκε Πένια Νιέτο στο Ιβεροαμερικανικό Πανεπιστήμιο η οποία έληξε άδοξα υπό τη γενική κατακραυγή των φοιτητών. Ο μέλλων πρόεδρος αναγκάστηκε να καταφύγει στο μπάνιο του πανεπιστημίου. Αυτή ήταν η έναρξη του κινήματος των 132 (δες σχετικό ποστ). […]

 9. […] [10] Αναφέρεται στην προεκλογική επίσκεψη του Ενρίκε Πένια Νιέτο στο Ιβεροαμερικανικό Πανεπιστήμιο η οποία έληξε άδοξα υπό τη γενική κατακραυγή των φοιτητών. Ο μέλλων πρόεδρος αναγκάστηκε να καταφύγει στο μπάνιο του πανεπιστημίου. Αυτή ήταν η έναρξη του κινήματος των 132 (δες σχετικό ποστ). […]

 10. […] έναυσμα για το φοιτητικό κίνημα «Εγώ είμαι ο 132» (δες εδώ και εδώ). Στη διάρκεια των γεγονότων το Μάη του 2006, ο […]

 11. […] έναυσμα για το φοιτητικό κίνημα «Εγώ είμαι ο 132» (δες εδώ και εδώ). Στη διάρκεια των γεγονότων το Μάη του 2006, ο […]

 12. […] PRI (το κόμμα που υποστηρίζει τον Πένια Νιέτο, βλ. παλιότερο ποστ) έχουν χάσει τα τελευταία έξι χρόνια το μισό πληθυσμό […]

 13. […] έναυσμα για το φοιτητικό κίνημα «Εγώ είμαι ο 132» (δες εδώ και εδώ). Στη διάρκεια των γεγονότων το Μάη του 2006, ο […]

 14. […] Νιέτο [η μαφία που έχει πάρει την εξουσία στο Μεξικό, εδώ παλιότερο ποστ] δεν υπάρχει διαφορά«. Τα κεφάλια που […]

 15. […] Νιέτο [η μαφία που έχει πάρει την εξουσία στο Μεξικό, εδώ παλιότερο ποστ] δεν υπάρχει διαφορά«. Τα κεφάλια που […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: