οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το καθεστώς Μουμπάρακ και κάποιες σκέψεις

Μετά το ξέσπασμα στην Αίγυπτο, ένας φίλος-γνωστός επισκέφτηκε με μια αποστολή το εξεγερμένο Κάιρο για μια βδομάδα, και στη συνέχεια έγραψε ένα άρθρο. Του είχα στείλει λοιπόν τότε ένα mail λέγοντας ότι η εξέγερση δεν σήμαινε την από τα κάτω ανάδυση των αρχών του Διαφωτισμού, ότι οι πύρινοι λόγοι που άκουγε από στόματα γυναικών μιλούσαν πιθανότατα για το Θεό, τον Προφήτη, περιλαμβάνοντας ίσως στίχους από το Κοράνι, ότι αυτό που ζητούσε ο κόσμος ήταν δικαιοσύνη, εννοώντας πιθανότατα τη δικαιοσύνη του Θεού, ότι δεν ήμουν καθόλου σίγουρη τι εννοούσε ο κόσμος με τη λέξη «δημοκρατία». «Ο Θεός», του έγραφα, «δεν έφυγε ποτέ από αυτά τα μέρη και ένα καθεστώς κοντά στο λαό, που δεν πρόκειται να το αφήσουν να ανθίσει, δεν μπορεί να είναι κοσμικό. Πρέπει να έχει και τη θρησκεία…»

Στην εννιάμηνη διαμονή μου στο Κάιρο, το περιβάλλον άρχιζε να νοηματοδοτείται σιγά σιγά. Κανείς που δεν έχει μείνει ή δεν έχει μελετήσει αυτά τα μέρη δεν μπορεί να εκφέρει άποψη που να μην περιέχει παρανοήσεις πολλών επιπέδων. Μιλάμε απλά για ένα άλλο σύμπαν.

Όπως και με την παραμονή μου στο Μεξικό, έτσι και στο Κάιρο αναθεώρησα πολλά πράγματα, ένα από οποία ήταν η υποτιθέμενη «προσφορά» του δυτικού πολιτισμού στον κόσμο. Όπως έχω ξαναγράψει σε αυτό το μπλογκ, αναρωτώμενη για ποιο γαμημένο λόγο η Υεμένη έχει προεδρική δημοκρατία, η Δύση στέρησε από τον πλανήτη (μας στέρησε) την εμπειρία  καθεστώτων διαφορετικών από τις ποικιλίες της δημοκρατίας ή της στρατιωτικής δικτατορίας. Καθεστώτα που θα προέρχονταν από την ιστορία και τον πολιτισμό κάθε λαού και που ούτε μπορούμε να φανταστούμε. Η συνεχής και αδιάλειπτη παρέμβαση της Δύσης σε αυτά τα εδάφη είχε ολέθρια αποτελέσματα. Για την Αίγυπτο, το λιγότερο ολέθριο είναι οι Αδερφοί Μουσουλμάνοι.

Στην τριαντάχρονη παραμονή του, ο Μουμπάρακ και το καθεστώς που δημιούργησε με της πλάτες των ΗΠΑ και την ανοχή, αν όχι συνεργασία, της Ευρώπης (από τους μηχανισμούς του οποίου ούτε μπορώ να φανταστώ πώς και πότε θα απαλλαγούν οι Αιγύπτιοι), αποδιοργάνωσε πλήρως τον κοινωνικό ιστό, παράγοντας μια νεολαία χωρίς παρόν και μέλλον (εδώ ένα συγκεντρωτικό παλιότερο ποστ). Δεν ξέρω αν θα ήταν υπερβολικό να πω ότι ίσως σε αυτό το διάστημα η Αίγυπτος κρατήθηκε από τους Αδερφούς Μουσουλμάνους και τις αδερφότητες των Σούφι, που δημιουργούσαν έναν εναλλακτικό ιστό αλληλεγγύης, ελπίδας και στήριξης στη δύσκολη καθημερινότητα. Σε μια κοινωνία βαθιών διακρίσεων (δεν μπορεί να διανοηθεί την κατάσταση κάποιος που μένει στην Ευρώπη), όπου η ελίτ όχι απλά καταλαμβάνει τη διανόηση, την πολιτική, την οικονομία, αλλά και χώρο στο χάρτη της πόλης (εδώ μια παλιότερη ανάρτηση για τις λέσχες του Καΐρου και τους μαύρους μπάτλερ), οι οργανώσεις αυτές μιλούσαν για την ισότητα στα μάτια του Θεού και την εφάρμοζαν σε σημαντικό βαθμό.

Η προσπάθεια εξοβελισμού της Αδερφότητας από την πολιτική (που σύμφωνα με αυτό το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του Al-Jazeera επιβαλλόταν από τις ΗΠΑ), οδήγησε τη δράση της προς τα τζαμιά και τα συνδικάτα. Εκεί η Αδερφότητα οργάνωσε την αντίστασή της με γνώμονα τη διαφθορά του καθεστώτος, την έλλειψη δικαιοσύνης και τη σχεδόν φιλοϊσραηλινή στάση του. Ήμουν σίγουρη ότι ο Μουμπάρακ θα παραιτούνταν Παρασκευή (έπεσα κατά μια βδομάδα έξω στα προγνωστικά μου), για να αποφύγει τα εξοργισμένα πλήθη που έβγαιναν μετά τα πύρινα κηρύγματα των ιμάμηδων στα τζαμιά κατά την προσευχή της Παρασκεύης. Τα συνθήματα, με κυριότερο «το ισλάμ είναι η λύση», θαρρώ πως κυρίως επεδίωκαν την κωδικοποίηση της παρουσίας της Αδερφότητας με ένα σλόγκαν που το καθεστώς θεωρούσε απειλητικό. Οι Αδερφοί Μουσουλμάνοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ποτέ κανένα μουσουλμανικό κράτος δεν εφάρμοσε πλήρως τον ισλαμικό νόμο και δεν πιστεύω ότι θα το κάνουν.

Η από τα κάτω γιγάντωση, λοιπόν, της Αδερφότητας, οφείλεται, εν μέρη, στην παρέμβαση της Δύσης, που συντηρούσε ένα διεφθαρμένο δήθεν κοσμικό καθεστώς. Αλλά τι είναι άραγε αυτή η περίφημη κοσμική δημοκρατία και πού ακριβώς εφαρμόζεται; Δεν ξέρω πολλά πράγματα για τις σύγχρονες δημοκρατίες της Ευρώπης για να μπορώ να απαντήσω. Στην Ελλάδα πάντως, όπου πριν λίγες μέρες το ιερατείο ευλόγησε τη νέα κυβέρνηση που σταυροκοπιόταν με ευλάβεια, όχι. Στην Ισπανία επίσης όχι, όπως συζητούσαμε πριν λίγες μέρες με μια ισπανίδα φίλη. Για τις άλλες χώρες δεν μπορώ να πω. Θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω πού και πώς εφαρμόζεται αυτή η αφηρημένη ιδέα της κοσμικής δημοκρατίας, και αν κάπου εφαρμόζεται, γιατί θεωρείται τόσο ιδανική ούτως ώστε να πρέπει να επιβληθεί και σε άλλα μέρη.

Σε ένα καφέ στο Κάιρο ρώτησα μια φορά τον αγαπημένο μου φίλο Κ. τι καθεστώς θεωρούσε ιδανικό για την Αίγυπτο. Ο Κ. ήταν σε αριστερή οργάνωση, με γονείς αριστερούς και άθεους (μαμά φεμινίστρια κλπ). Ο ίδιος, είχε περάσει και από τους Αδερφούς Μουσουλμάνους, όπως και πολλοί άλλοι φίλοι μου. Μου είπε λοιπόν αυτό που έγραψα στον φίλο-γνωστό στο mail με το οποίο άνοιξα το παρόν μπλογκ: ότι ο Θεός πάντα υπήρχε στην ιστορία της Αιγύπτου. Κι ένα καθεστώς που θα ήταν κοντά στο λαό, πρέπει να έχει και τη θρησκεία.

Η Δύση αρκετή ζημιά έχει κάνει σε αυτά τα εδάφη. Ας φτιάξουμε επιτέλους εκείνο τον «κόσμο όπου θα χωράνε πολλοί κόσμοι», όπως λένε οι ζαπατίστας, χωρίς να αποκλείει ο ένας τον άλλο. Τα επιθετικά χαρακτηριστικά του ισλάμ της Αιγύπτου (σε αντίθεση με το ήρεμο ισλάμ της Υεμένης) έχουν τις ρίζες τους στην πολύχρονη επίθεση και παρουσία της Δύσης (που ευτυχώς η Υεμένη ευτύχησε να μη ζήσει). Ας αφήσουμε κατά μέρος την ημιμάθεια και τις κριτικές μας. Η ιστορία θα δείξει…

Advertisements
Published in: on Ιουνίου 24, 2012 at 20:22  8 Σχόλια  

The URI to TrackBack this entry is: https://sindesimecairo.wordpress.com/2012/06/24/%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%86%ce%bf%ce%af-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bc%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b5%cf%83%cf%84%cf%8e%cf%82-%ce%bc/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. Στην Ελλάδα υπάρχει έντονη ισλαμοφοβία. Ο κόσμος κατανοεί το Ισλάμ ως μια εξωιστορική οντότητα, που άγει και φέρει τους ανθρώπινους φορείς της με νομοτέλεια νόμου της φυσικής. Ο Έλληνας ακούει «μουσουλμάνος» και σκέφτεται τους Ταλιμπάν. Ακούει «Σαρία» και σκέφτεται ότι σου κόβουν το χέρι αν κλέψεις μια φρατζόλα ψωμί. Να, δες εδώ μια τέτοια χαρακτηριστική νοοτροπία.

  Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μεταδόσεις την εμπειρία σου από την Αίγυπτο και τους Αιγύπτιους, και να δείξεις μέσα από παραδείγματα και ιστορίες ότι το περιεχόμενο του αιγυπτιακού Ισλάμ είναι κάτι που νοηματοδοτείται μέσα από τις ζωές και τις ανάγκες των φορέων του, προσαρμόζεται και τροποποιείται, φέρει ένα πρόταγμα δικαιοσύνης, αντίστασης στην καταπίεση, έγνοιας για τους απόκληρους κ.λπ.

  • Αχχχ, μακάρι να ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα παραπληροφόρησης, παρανόησης, παραπλάνησης που έχουμε. Θαρρώ πως η μόνη λύση είναι να βουλιάξει η Ευρώπη όπως είναι. Το φρούριο κατά των μεταναστών χτίστηκε αφότου είχαν στηθεί τα τείχη κατά της επικοινωνίας, του σεβασμού, της αλληλεγγύης, που ευνόησαν το φόβο και το μίσος (που έχουν ως μόνο στόχο την εκμετάλλευση) προς ο,τιδήποτε δεν ανήκει στον υποτιθέμενο ευρωπαϊκό πολιτισμό… Χάλια… Εσύ τα ξέρεις καλύτερα…

  • Όχι, τι ξέρω καλύτερα; Στεναχωριέμαι κι εγώ. Αναρωτιέμαι πώς μπορεί να πάψει ο κόσμος να βλέπει «Ισλάμ», να αρχίσει να βλέπει «μουσουλμάνους».

 2. […] από αυτή που γνώρισα εκείνο το χειμώνα του 2008-9 (εδώ ένα συγκεντρωτικό ποστ όταν εκλέχτηκαν οι Αδερφοί […]

 3. […] στις εκλογές μαζί με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους (εδώ ένα σχετικό ποστ); Πώς τους ξέφυγε αυτό το τόσο […]

 4. το βρηκα σχετικο:
  http://www.jadaliyya.com/pages/index/19848/tunisia_the-victory-of-secularism-over-islamism

  • Πολύ καλό! Και ωραίο και το σάιτ. Θα το παρακολουθώ! Σ’ ευχαριστώ πολύ!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: