ένα επαναστατικό προφυλακτικό

Αν και η Πόλη του Μεξικού είναι γνωστή ως «Το Τέρας» (όχι χωρίς λόγο, φυσικά), για μένα επεφύλαξε εξαρχής μια όμορφη ερωτική ιστορία: πριν ένα χρόνο και κάτι ψιλά σε ένα ζαπατιστικό καρακόλ γνώρισα το μετέπειτα γκομενάκι μου, και στο πούλμαν που με έφερνε στην Πόλη του Μεξικού (και εγκαταλείποντας την Τσιάπας) μού πρόσφερε φιλοξενία στο σπίτι του, από το οποίο σας γράφω, μιας κι έχει γίνει και δικό μου σπίτι.

Αναζητώντας λοιπόν προφυλακτικά για να σβήσουμε τον ακόρεστο σεξουαλικό μας πόθο ανακάλυψα ότι αν και οι τιμές στο Μεξικό είναι 3-5 (ίσως και παραπάνω) φορές κάτω από τις ελληνικές, οι τιμές των προφυλακτικών ήταν οι ίδιες! Αναζητώντας λύσεις (μέχρι και στο e-bay μπήκα) βρέθηκα σε ένα προφυλακτικάδικο με τοποθεσία κλειδί κοντά στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού για να συνειδητοποιήσω με λύπη μου ότι και εκεί είχαν τις ίδιες τιμές. Ωστόσο μια διαφήμιση κίνησε την προσοχή μου.

ο υποδιοικητής Μάρκος διαφημίζει προφυλακτικά της Brigada Callejera (Ομάδα του δρόμου)

Παρό,τι αμφέβαλλα και παρό,τι δεν είχε μεγάλη διαφορά στην τιμή, αγόρασα ένα πακέτο και ήρθα σπίτι να το ψάξω. Και ανακάλυψα την καταπλητική δουλειά της Brigada Callejera!

Πρόκειται για ένα «αυτόνομο» εγχείρημα, όπως αυτοπροσδιορίζεται (με την έννοια της πλήρους αυτοδιαμόρφωσής του και της απόρριψης κρατικής παρέμβασης) που αριθμεί ήδη 22 χρόνια ζωής. Ξεκίνησε από ένα πρότζεκτ κοινωνιολόγων για πρόληψη του AIDS. Οι συμμετέχοντες συνειδητοποίησαν ότι ένας από τους λόγους εξάπλωσης του ιού ήταν η τιμή των προφυλακτικών που ήταν πραγματικά απαγορευτική. Μετά από διάφορες περιπέτειες να εξασφαλίσουν δωρεάν προφυλακτικά, η ομάδα αποφάσισε να βγάλει τα δικά της. Προηγήθηκε έρευνα αρκετών μηνών για την μορφή των προφυλακτικών (πάχος, είδος λιπαντικού, χρώμα, μυρωδιά, γεύση κλπ) στο οποίο συμμετείχαν πολλές εργάτριες/-ες στο χώρο του σεξ. Το όνομά του, Encanto, δηλαδή Απόλαυση, συζητιόταν επί τρεις μήνες.

Η ομάδα επεκτάθηκε στο Μεξικανικό Δίκτυο Εργασίας στο Σεξ που πλέον έχει συνεργασίες με ομάδες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Στην πρωτεύουσα έχει δύο δικές του κλινικές! Ενώ στις δημόσιες κλινικές τα ραντεβού για εξετάσεις κλείνονται για αρκετούς μήνες μετά, στις δικές τους έχουν τα αποτελέσματα σε μια βδομάδα! Από το 2006 η ομάδα μπήκε στην Άλλη Καμπάνια που λάνσαρε ο Εθνικοαπελευθερωτικός Ζαπατιστικός Στρατός:

«εμείς δεν είμαστε πόρνες. Πόρνες και πόρνοι είναι όσοι πουλιούνται στους πλούσιοιυς για να κάνουν νόμους που οφελούν τους ισχυρούς και βλάπτουν τους φτωχούς. Εκεί πάνω είναι όσοι και όσες πουλούν την αξιοπρέπειά τους, όχι εμείς. Αξιώνουμε να μας σέβονται«. (όχι παίζουμε!) Ο αγώνας τους για σεβασμό και δικαιώματα, συνδέθηκε με τον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό, τον νεοφιλελευθερισμό και την πατριαρχία.

«Δεν πρόκειται να φύγουμε από τους δρόμους. Οι γωνίες ανήκους σε όσους/-ες που τις δουλεύουν». Πορεία εργατών/-τριών του σεξ διαμαρτυρόμενων για προσπάθειες «εκκαθάρισης» των δρόμων. Το σύνθημα παραφράζει το σύνθημα των ζαπατιστών του 1910 (που πήραν και οι νεοζαπατίστας) «οι γη ανήκει σε όσους τη δουλεύουν». πρωτομαγιά 2011

Πριν από 5-6 χρόνια έβγαλαν σε συνεργασία με τις ζαπατιστικές κοινότητες ένα καταπληκτικό εγχειρίδιο (που είχα την ευτυχία να ξεφυλλίσω πριν λίγες μέρες) σεξουαλικής αγωγής με τίτλο «Η Άλλη Καμπάνια στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία για την αντίσταση των ιθαγενών και των αγροτών στο Μεξικό». Σε αυτό, με σχήματα και εικόνες, περιγράφονται η ανθρώπινη φυσιολογία, η αναπαραγωγική διαδικασία, η αντισύλληψη, η έκτρωση (που σημειωτέον είναι παράνομη σε όλο το Μεξικό εκτός από την Πόλη του Μεξικού. Οι ζαπατίστας έχουν ανακοινώσει ότι τη δέχονται), η απόλαυση και το δικαίωμα στο σεξ, καθώς και στην επιλογή του αριθμού των παιδιών (μεγάλο ζήτημα για τις ιθαγενικές κοινότητες, στο οποίο οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα γνώμης).

Εκτός από τις κλινικές, που χρηματοδοτούνται από την πώληση προφυλακτικών, το δίκτυο διαθέτει προφυλακτικάδικα, παραδίδει εργαστήρια αυτομόρφωσης σε εργάτριες/-τες του σεξ, πρόγραμμα για διατροφή σε όσες κερδίζουν λίγα, υποστήριξη για τα παιδιά τους ώστε να τελειώνουν το σχολείο, υποστήριξη για όσες/-ους δεν μπορούν να δουλέψουν. Μιλάμε για καταπληκτική οργάνωση!

«έχουμε μάθει ότι όντας εργάτριες του σεξ είμαστε γυναίκες με αξιοπρέπεια». Από αυτή τη συνάντηση στο Apizaco, Tlaxcala, βγήκε το κάλεσμα της Άλλης Καμπάνιας προς τις εργάτριες του σεξ.

Επίσης οργανώνονται σε συνεταιρισμούς ούτως ώστε να αποφεύγουν τις τσατσάδες και τους νταβατζήδες. Νοικιάζουν ξενοδοχεία και τα κέρδη τα μοιράζονται όλες οι συμβαλλόμενες/-οι. Φαίνεται ωστόσο ότι κάποια από αυτά έχουν ναυαγήσει, μιας και κάποιες/-οι αναπαράγουν τις πρακτικές εκμετάλλευσης τις οποίες είχαν συνηθίσει και από τις οποίες αγωνίζονταν να ξεφύγουν.

Τα προφυλακτικά είναι πολύ καλής ποιότητας, σε μαυροκόκκινη συσκευασία, και σε εξαιρετική τιμή (κατόπιν δοκιμής το λέω, όχι αερολογίες). Ο λόγος που εγώ είχα αγοράσει ακριβά το κουτί των προφυλακτικών ήταν γιατί παρενέβαινε μεσάζοντας. Στα δικά τους μαγαζιά έχουν άλλες τιμές, ενώ κάνουν ειδικές προσφορές σε εργάτριες-τες του σεξ και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων.

Η αλήθεια είναι ότι από τότε που επέστρεψα στο Μεξικό δεν έχουμε υποστηρίξει την ομάδα, καθώς φρόντισα να απαλλοτριώσω ικανό αριθμό προφυλακτικών από ελληνικά σουπερμάρκετ. Αν πάει για καλό σκοπό, ναι να το πληρώσουμε, αλλιώς πρέπει να δίνεται δωρεάν. Αυτής της γνώμης είμαι…

Πάρτε κι έναν Manu Chao για κλείσιμο: Me llaman calle (με λένε δρόμο)

Advertisements

The URI to TrackBack this entry is: https://sindesimecairo.wordpress.com/2012/03/04/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. Μ’αρέσει η προσωπική εμπειρία να οδηγηθεί στην ανακάλυψη του συλλογικού. Πάντα τέτοιες αναφορές να διαβάζουμε για το μακρινό σε μας Μεξικό.

 2. Αυτό το «εργαζόμενες/-ους στο χώρο του σεξ» με τρέλανε. Όταν είσαι politically correct, δίνεις άλλη διάσταση στο ερωτικό κείμενο. 😀

  • Απλή μετάφραση έκανα! Έτσι αυτοονομάζονται…

   • Δικαιολογίες. Απλά είπες να το κάνεις πιό πιπεράτο. 🙂

 3. Αντιγράφω ένα σχόλια που μου έστειλε η danai (κάπως έτσι είχε υπογράψει σε άλλο σχόλιό της) και μου κάνει καλή κριτική:

  Aqua, θα μπορούσε πολλά να πει κανείς για το άρθρο σου και δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε ένα σημείο συμφωνίας… Όχι ότι είναι κακό αυτό,βέβαια.

  Δηλαδή, το εναλλακτικό μπορεί-εναλλακτικά-να είναι το ίδιο, μα ολόιδιο, με το κυρίαρχο. Ίδια εμπορευματοποίηση της ζωής ίδια εκμετάλλευση της υπεραξίας, του χρόνου, της δύναμης, του νου, της γνώσης, του σώματος, της σεξουαλικότητας, ότι έχει να προσφέρει ο καθείς, εν ολίγοις.

  Το εναλλακτικό, το «άλλο», μπορεί να βάλει και όρια, μπορεί να πει, μερικά πράγματα δεν πουλιούνται, μέχρι να μην πωλείται τίποτα. Να δημιουργήσει δουλειές άλλου τύπου, κοινότητες κλπ κλπ

  Εναλλακτικά, μπορεί να υποταχθεί στη δύναμη και το κύρος (βλ Για το κύρος. Φρ. Έγκελς http://revmarx.blogspot.com/2009/08/blog-post_6886.html) της υπαρκτής οικονομίας και να το εξυψώσει σε αξεπέραστο.

  Μοιάζει, όπως την παρουσίασες, η δουλειά αυτή για το άλλο προφυλακτικό σαν καμπάνια υποκριτικού υπουργείου υγείας που -ενώ η πορνεία ανθίζει- φροντίζει να μην διαδίδεται το AIDS.

  Η κριτική μου πάει εξ ολοκλήρου σε σένα, η άλλη καμπάνια μια χαρά το κάνει και ενσωματώνει τέτοιες δουλειές, άλλο πράμα αυτό. Να δούμε και τι κάνει για την εξάλειψη της πορνείας και της μισθωτής εργασίας γενικότερα. Και να κάνουμε και εκεί την κριτική μας (όπως και στις ενδο-οικογενειακές σχέσεις των κοινοτήτων τους κλπ που τα ξέρεις πολύ καλά).

  Ναι, ξέρω ζητάω πολλά, κατανοώ και το ρυθμό εξέλιξης των κινημάτων, αυτό δεν με κάνει να ξεχνάω το «δάσος», όμως. Την κριτική σε όλα αυτά δεν θα την κάνω για να τα απορρίψω αλλά για να τα υποστηρίξω.

  Και ερχόμαστε τώρα στον προσωπικό τόνο, εμένα δεν πειράζει τόσο η απώλεια της ιδιωτικότητάς σου, δικιά σου είναι, βάλτης φωτιά και κάφτηνε. Αλλά, από την άλλη, δεν είναι και ταξιδιωτικό το μπλογκ σου, να λέμε εμπειρίες από εξωτικούς τόπους, τι τρων οι ζαπατίστας κλπ. Εκφράζεις μια άποψη, μην την εκφράζεις τόσο διαχυμένη σε προσωπικές εμπειρίες, γιατί παρόλο που είναι πιο ευχάριστο στο διάβασμα,παραπλανά τον αναγνώστη-εναλλακτικό- ουαου- ζαπατίστας-και-γαμω τύπο, αντί να του δίνει ένα δυο κριτήρια να βλέπει τη ζωή από άλλη γωνία ή γωνιά του πλανήτη. Το χεις κάνει άλλωστε στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία.

  Για αυτό το λόγο μόνο, μπαίνω στον κόπο να σου γράψω όλο αυτό το σεντόνι και αν θες δημοσίευσέ το και στο μπλογκ σου. Αλλιώς μπορεί να μείνει ιδιωτική μας στιγμή [;)]

  Φιλιά πολλά

  • απαντώ λοιπόν!

   Καταρχάς ελπίζω να μην έχω δώσει την αίσθηση ότι δεν δέχομαι κριτική! Το λέω γιατί θα μπορούσες να το βάλεις κατευθείαν εδώ! Αν δεν ήθελα να κάνω συζήτηση θα τα έλεγα στον καθρέφτη του μπάνιου μου! Και οι πιο γόνιμες συζητήσεις γεννιούνται από τις διαφωνίες.

   Ξεκινάω από τα εύκολα: θεωρώ ότι το μπλογκ μου είναι περιηγητικό (όχι ταξιδιωτικό). Οπότε ναι, μπορώ να έχω και την προσωπική διάσταση μέσα (όταν ήμουν Αίγυπτο έγραψα ένα ποστ «έρωτας στην αραπιά» για τις άκαρπες σχέσεις που μπορούν να γεννήσουν διαφορετικές κοσμοθεωρήσεις). Μπορεί το μένοντας με το διαβάζοντας να έχει τελικά το ίδιο αποτέλεσμα: κάποιος που δεν μένει Μεξικό μπορεί να ανακαλύψει την Brigada Callejera από το μπλογκ της ή τα πάμπολλα που έχουν γραφτεί στο διαδίκτυο, και να γράψει κάτι σχετικό. Εγώ την ανακάλυψα γιατί όντως έδινε απάντηση σε μια πραγματική και υπαρκτή ανάγκη, αλλά και σε μια απορία που είχα: τι κάνει ο κόσμος εδώ με την αντισύλληψη και την προστασία όταν τα προφυλακτικά είναι τόσο ακριβά. Και είναι ακριβά και στην Ελλάδα. Και αν υπήρχε υπεύθυνη κρατική πολιτική (τι λέω τώρα ε;) θα έπρεπε να δίνονται δωρεάν παντού. Και φυσικά δεν πήγα να ρωτήσω πόσο κάνουν τα προφυλακτικά από περιέργεια, αλλά γιατί ασκώ το άθλημα. Είναι οι ενδιαφέροντες τρόποι που μπορείς να συνδεθείς με τον έξω κόσμο και να προσεγγίσεις τη γνώση. Δεν υπάρχει μόνο η διανοητική περιέργεια. Και γι’ αυτό έβαλα την προσωπική διάσταση.

   Τώρα ας έρθουμε στα σοβαρά, τα σχετικά με την πορνεία και την εξάλειψή της. Δεν θα σου πω ότι δεν συμφωνώ μαζί σου γιατί δεν έχω καταφέρει ούτε εγώ να αποποιηθώ τον ηθικοπλαστικό εαυτό μου, αυτόν που λέει τι είναι καλό και τι είναι κακό, για τους άλλους και για μένα. Είχα μια μακρά συζήτηση εδώ με μια φίλη χιλιανή και το γκομενάκι μου που μου έκαναν κριτική για το αλκοόλ και μου έλεγαν ότι είναι δικαίωμα του καθενός να διαχειρίζεται το σώμα του και ναι, να πίνει και να γίνεται σκατά (εκεί ήταν η διαφωνία μου, και πρέπει να την ανεβάσω αυτή τη συζήτηση γιατί είχε πολύ ενδιαφέρον). Και πρέπει να ανεβάσω ένα ακόμη ποστ για το θέμα της οργάνωσης και του λόγου που αρθρώνουν οι εργαζόμενες στο χώρο του σεξ στο Μεξικό, και λένε πως είμαστε εργαζόμενες και ως τέτοιες αξιώνουμε σεβασμό. Και λένε πως ναι, να εξαλειφθεί η πορνεία αλλά όχι για ηθικοπλαστικούς λόγους και για δήθεν εκμετάλλευση του σώματος, αλλά γιατί θα έχει εξαλειφθεί η φτώχια.

   Ο αγώνας τους έχει δύο σκέλη: κατά της εκμετάλλευσης γυναικών, δηλαδή, κατά των νταβατζήδων και των τσατσάδων, των μαγαζιών με κορίτσια, και του εμπορίου λευκής σαρκός, και ο άλλος κατά του καπιταλισμού και του νεοφιλελευθερισμού. Γιατί όπως λένε οι ίδιες, κάνουν αυτή τη δουλειά για να μην χρειάζεται να παιδιά τους να πουλούν τσίχλες στο δρόμο και παράλληλα γιατί μπορούν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον μόνο σε ένα διαφορετικό σύστημα.

   Υπόσχομαι να επανέλθω την επόμενη βδομάδα με τον δικό τους λόγο. Μείνετε συντονισμένοι/-ες (χαχα, πάντα ήθελα να το πω αυτό!)

 4. Φαντάζομαι ότι ούτε ζαπατίστας θα γνωρίζουν τις συνθήκες υπό τις οποίες μαζεύεται από δυνητικά συντρόφους εργάτες και -κυρίως- παιδιά στην Αφρική, την Ινδία, κι άλλα ακόμη πιο τριτοκοσμικά μέρη, το καουτσούκ για τα προφυλακτικά… Παγκοσμιοποίηση, δυστυχώς, για όλους μας.

  Προχτές, συνειδητοποίησα ότι το Μεξικό είναι, λέει, στις 20 πλουσιότερες χώρες του κόσμου.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: