«Αν ο Χριστός γεννιόταν σήμερα δεν θα του επιτρεπόταν να πάει στη Ναζαρέτ»

Σήμερα έλαβα ένα mail από τη φίλη μου Σ. που μένει στη Βηθλεέμ, την πόλη όπου γεννήθηκε ο Ιησούς αν όντως υπήρξε ως ιστορικό πρόσωπο. Δεν είναι αυτό το θέμα μας κι ας μην το συζητήσουμε. Το θέμα μας είναι ότι για όσους σήμερα αυτή η πόλη είναι σημείο αναφοράς, η αναφορά πρέπει να περιλαμβάνει καταγγελίες:

Καταγγελία ενάντια στην απαράδεκτα, ξεδιάντροπα και απάνθρωπα συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή. Καταγγελία ενάντια στην ελεεινά αναίσχυντη στάση των περισσότερων χωρών της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Καταγγελία κατά της ελληνικής κυβέρνησης (και των όλων των πρόσφατων κυβερνήσεων) για την υποκρισία, τη συνεργασία και την ουσιαστική υποστήριξη των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής (η μόνη εξήγηση που μπορώ να διακρίνω για το γιατί δεν έπεσε η κυβέρνηση Καραμανλή με το σκάνδαλο στο λιμάνι του Αστακού, όπου αποκαλύφθηκε ότι είχε δοθεί άδεια σε βορειοαμερικανικά πολεμικά πλοία να ανεφοδιάζονται εκεί, πράγμα το οποίο διέψευσε ψευδόμενος στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι απλά ότι κανείς δεν έπεσε απ’ τα σύννεφα με την αποκάλυψη). Καταγγελία κατά των ελληνικών επιχειρήσεων που συνεργάζονται με ισραηλινές, καταγγελία εναντίον μας που συνεχίζουμε να αγοράζουμε τα προϊόντα τους χρηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο την κατοχή. Ντροπή μου κι εμένα που σκέφτηκα να μη γράψω αυτό το ποστ, κι εσένα που σκέφτηκες να μην το διαβάσεις χρονιάρες μέρες (τι ν’ ασχολιόμαστε μ’ αυτούς που σκοτώνονται εκεί κάτω).

Καθημερινά, από τη Σαμ και εξής, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι από τη Βηθλεέμ σχηματίζουν ουρές μπροστά από το Τείχος σε εξευτελιστικές συνθήκες για να πάνε στις δουλειές τους στην Ιερουσαλήμ. Πρέπει να περάσουν από το Τείχος, το σταθμό, πολλά σημεία ελέγχου, διαδικασία που συνολικά διαρκεί δύο ώρες. Η κατασκευή του Τείχους σε παλαιστινιακά εδάφη συνεχίζεται, αν και έχει κριθεί παράνομη σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία.

Καθημερινά, από τη Σαμ και εξής, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι από τη Βηθλεέμ σχηματίζουν ουρές μπροστά από το Τείχος σε εξευτελιστικές συνθήκες για να πάνε στις δουλειές τους στην Ιερουσαλήμ. Πρέπει να περάσουν από το Τείχος, το σταθμό, πολλά σημεία ελέγχου, διαδικασία που συνολικά διαρκεί δύο ώρες. Η κατασκευή του Τείχους σε παλαιστινιακά εδάφη συνεχίζεται, αν και έχει κριθεί παράνομη σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία.

Όταν μιλάμε σήμερα για τη Βηθλεέμ δεν μπορούμε να μη μιλάμε για το Τείχος του Απαρτχάιτ που «στολίζει» την πόλη και τα κέντρα ελέγχουν που μετατρέπουν καθημερινά σε κόλαση τη ζωή όσων ζουν εκεί. Δεν μπορούμε να μη μιλάμε για τα στρατόπεδα προσφύγων ιδιαίτερα αυτή την εποχή που το κρύο είναι τσουχτερό. Δεν μπορούμε να μη λέμε ότι σύμφωνα με έγγραφα του ΟΗΕ του Μάη του 2009 μόνο το 13% του εδάφους (αν και παλαιστινιακό) είναι προσβάσιμο στους Παλαιστίνιους. Δεν μπορούμε να μη μιλάμε για τις επιθέσεις των εποίκων, τις εκτοπίσεις, τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια. «Αν ο Χριστός γεννιόταν σήμερα, δεν θα του επιτρεπόταν να πάει στη Ναζαρέτ».

Όλη η παραπάνω παράγραφος προέρχεται από το mail της Σ. Της Σ. που πήγε στη γενέτειρά της, μια ευρωπαϊκή χώρα, για να βλέπει με οργή και θλίψη τον κόσμο σε καταναλωτικό παροξυσμό (άραγε αυτό δεν ζητάν οι διαμαρτυρίες στην Ελλάδα; μια επιστροφή στην παλιά καλή καταναλωτική εποχή, όπου ο καπιταλισμός υποσχόταν την ευημερία, που εξασφάλιζε με τη στυγνή εκμετάλλευση του μεγαλύτερου μέρους του πλανήτη για να ζει σε φθηνή αφθονία ένα μικρό κομμάτι του, στο οποίο μέχρι πρόσφατα ήμασταν μέρος).

Εδώ είναι ένα μικρό χρονικό από το θάνατο του Mustafa Tamimi που στις 9 Δεκέμβρη σε μια από τις καθιερωμένες διαδηλώσεις ενάντια στην κατοχή χτυπήθηκε από δακρυγόνο στο πρόσωπο για να πεθάνει στη συνέχεια. Κι αυτό που δεν καταλαβαίνουμε, όπως λέει η φίλη Σ., είναι ότι μας ενδιαφέρει γιατί «θα μπορούσε να είναι ο αδερφός σου αν είχες γεννηθεί αλλού με διαφορετικό χρώμα δέρματος ή σε διαφορετικό χρόνο ή με διαφορετικό όνομα, γιατί ο τρόπος ζωής σου και η έλλειψη αναγνώρισης ότι ο τρόπος ζωής σου είναι αυτή τη στιγμή η αιτία που μπόρεσε να σκοτωθεί ή που άλλοι μπορούν να σκοτωθούν, και η έλλειψη αναγνώρισης ότι ΕΣΥ, ΟΛΟΙ ΜΑΣ, θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά για να αλλάξει αυτή η κατάσταση».

Καλή ανάσταση

Υ.Γ. Active Member, Καλώς ήρθες παράξενε στον τόπο μου

Advertisements
Published in: on Δεκέμβριος 24, 2011 at 23:44  7 Σχόλια  

The URI to TrackBack this entry is: https://sindesimecairo.wordpress.com/2011/12/24/%ce%b1%ce%bd-%ce%bf-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b9%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b8%ce%b1-%cf%84/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. Θα του έφερναν όμως δώρα από τα jumbo…
  Το μόνο παρήγορο είναι η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος της UNESCO…
  Έχουμε πολύ δρόμο για να βελτιωθούν τα πράγματα, όσο οι ηγεσίες εξυπηρετούν μόνο οικονομικά συμφέροντα και όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα…

  • Καλώς τον Κωνσταντίνο!

   Πλήρες μέλος του ΟΗΕ αν δεν κάνω λάθος…
   Δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο κι όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε ότι οι ηγεσίες δεν είναι στο πλευρό μας τόσο το καλύτερο…

   • Ήξερα πως τέλος Οκτώβρη έγινε πλήρες μέλος της UNESCO, για ΟΗΕ δεν έχω μάθει ακόμη κάτι…
    Οι ηγεσίες του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μπλοκ δεν υπήρξαν ποτέ στο πλευρό του λαού, όσο κι αν ο λαός τις στηρίζει με την ψήφο του μα κυρίως με την ανοχή του…
    Να είσαι καλά στην υγεία σου και καλύτερη χρονιά να φτιάξουμε!

 2. Δεν έχω καμία αμφιβολία για την ειλικρίνεια της οργής σου αλλά είμαι περίεργος πως αντιδράς ως ελληνίδα που αναγνωρίζεται ως μέλος της κυρίαρχης εθνοκοινωνικής ομάδας στη πρόταση να ξεκινήσεις πρώτα να αποδώσεις τις περιουσίες, τους τάφους, την υπηκοότητα σε Μουσουλμάνους θρακιώτες, Εβραίους, Σλαβομακεδόνες, Τσάμηδες, Τούρκους της ανταλλαγής, ταυτόχρονα με την ενασχόληση σου με την Μέση Ανατολή.

  Είσαι έτοιμη να υποστηρίξεις με το ίδιο πάθος αυτούς τους πρόσφυγες και να απαιτήσεις την απομάκρυνση των εποίκων ελληνορθόδοξων από τα σπίτια της Θεσσαλονίκης και τα χωριά της Μακεδονίας;

  Και ελπίζω να θυμάσαι οτι ο Χριστός ήταν εβραίος και ισραηλινός οπότε αν γεννιόταν στην Βηθλέεμ θα του έλεγες να τσακιστεί να φύγει ως έποικος.

  • Καλώς όρισες!

   Ένα ένα λοιπόν: καταρχάς δεν είμαι Ελληνίδα, ουδέποτε έχω δηλώσει ως τέτοια. Στην Ελλάδα, ναι, δεν αισθάνομαι ξένη (με την έννοια όχι της οικειότητας -πολλά πράγματα με ξενίζουν, αλλά ότι μπορώ να έχω λόγο και να παρεμβαίνω, που δεν μπορείς πάντα να το κάνεις αλλού, ως ξένος), αλλά σε καμία περίπτωση δεν αισθάνομαι μέλος της κυρίαρχης εθνοκοινωνικής ομάδας. Ίσα ίσα! Δεν ξέρω αν έχει σημασία που το λέω, απλά επειδή το έθεσες ως δεδομένο.

   Ο εθνικισμός μου φαίνεται η καταστρεπτικότερη εφεύρεση του 19ου αιώνα, που μας ταλανίζει ως σήμερα (μαζί με τον καπιταλισμό φυσικά. Παν χεράκι χεράκι). Οπότε αν υπήρχε κάποιο οργανωμένο κίνημα κάπου στην Ελλάδα, θα το στάθμιζα ως σύνολο αλλά και στα επιμέρους χαρακτηριστικά του, τις μορφές αγώνα που θα χρησιμοποιούσε και τον τρόπο που θα λάμβανε αποφάσεις (π.χ. άλλο είναι να υπάρχει μια συνέλευση που να αποφασίζει κι άλλο ν’ αποφασίζει ένας αρχηγός και οι υπόλοιποι να εκτελούν τις αποφάσεις του) και ναι εννοείται πως θα το υποστήριζα. Εννοείται φυσικά πως όπως δεν υποστηρίζω την ελληνική ακροδεξιά και τους φασίστες, δεν θα υποστήριζα την αντίστοιχη τέτοια έκφραση μιας μειονότητας επειδή έιναι μειονότητα. Πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει (και το έχω δει) ένα «εμείς» παγκόσμιο που βασίζεται στην κοινωνία (=στο μοίρασμα) αρχών και δεν έχει σχέση με θρησκείες, γλώσσες, πολιτισμικές καταβολές, ή με κατηγορίες που μας έχουν επιβάλει από τα πάνω (ας πούμε, ποιος είναι στην κυρίαρχη εθνοκοινωνική ομάδα και ποιος είναι μειονότητα. Ούτε εσύ ούτε εγώ έχουμε συμφωνήσει με αυτό το διαχωρισμό και ούτε εσύ ούτε εγώ ωφελούμαστε από τέτοιου είδους διαιρέσεις).

   Τώρα αυτό με το Χριστό… χρησιμοποίησα τη φράση αντιγράφοντάς την από το mail της συντρόφισσας που μένει στη Δυτική Όχθη και την έβαλα λόγω χριστουγέννων και για κανένα άλλο λόγο. Αν υπήρξε ιστορικό πρόσωπο που ταυτίζεται με το Χριστό (και δεν με αφορά καθόλου το θέμα οπότε δεν θα μπω σε συζήτηση τέτοια) ήταν εβραίος αλλά όχι Ισραηλινός. Το κράτος του Ισραήλ ιδρύθηκε με πολέμους, εισβολές, καταστροφές και σφαγές τον 20ό αιώνα, όπως καλά θα ξέρεις (με παρόμοιο τρόπο έχουν ιδρυθεί τα περισσότερα κράτη στον πλανήτη, για να έρθουμε στα λόγια μου ότι ο εθνικισμός υπήρξε καταστροφική εφεύρεση). Και επειδή δεν με αφορά η ιστορικότητα του Χριστού αλλά τι αντιπροσωπεύει ως σύμβολο ο ίδιος και, στην προκειμένη η γέννησή του (με γονείς κατατρεγμένους γεννημένος σε ένα στάβλο), γι’ αυτό μου φάνηκε δυνατή η μεταφορά.

   Αυτά τα ολίγα…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: