Αποκλεισμός του μπλακ μπλοκ στην πορεία της Πρωτομαγιάς, Πόλη του Μεξικού

η αφίσα που καλούσε στην πορεία

Η συμμετοχή στην πορεία της Πρωτομαγιάς ως μπλακ μπλοκ αποφασίστηκε στο τέλος του αναρχικού συνεδρίου που ολοκληρώθηκε το προηγούμενοβράδυ (βλ. προηγούμενο ποστ). Και επειδή τις τελευταίες πρωτομαγιές και πορείες της Δευτέρας Οκτωβρίου (επέτειος της σφαγής των φοιτητών το 1968 στην Πόλη του Μεξικού) υπήρξαν αρκετά προβλήματα με τους γραναδέρους (τα αντίστοιχα ΜΑΤ) συζητήθηκε αρκετή ώρα πώς έπρεπε να κατεβούμε (για να είμαι ειλικρινής κουβέντιαζα και δεν άκουσα τίποτα). Το ραντεβού κανονίστηκε στο Μνημείο της Επανάστασης στο κέντρο της πόλης στις 9 το πρωί της επομένης.

Στο τέλος της κουβέντας και μετά το κλείσιμο του συνεδρίου έγινε κάλεσμα στους «διεθνής» (=ξένους) που παρακολουθούσαν το συνέδριο και ήθελαν να συμμετέχουν στην πορεία να μαζευτούμε ούτως ώστε να μας δώσουν οδηγίες ασφαλείας. Σύμφωνα με το περίφημο άρθρο 33 του Ομοσπονδιακού Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού: η εκτελεστική εξουσία της Ένωσης (= ο πρόεδρος της δημοκρατίας) έχει το δικαίωμα να εξορίσει, άμεσα και χωρίς δίκη, κάθε ξένο του οποίου η παρουσία θεωρείται επιβλαβής. Οι ξένοι δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουν με οποιοδήποτε τρόπο στα πολιτικά ζητήματα της χώρας. Η συμμετοχή σε πορείες διαμαρτυρίας λογαριάζεται ως παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα και ως εκ τούτου υπάρχει η πιθανότητα εξορίας, αν και εφαρμόζεται σπάνια. Μέλη του Μαύρου Αναρχικού Σταυρού (Cruz Negra Anarquista) κατέγραψαν τις υπηκοότητές μας και πόσοι ήμασταν από καθεμιά και θα μας δήλωναν σε μια ανακοίνωση προς τον τύπο ως παρατηρητές (χωρίς τα ονόματά μας). Παράλληλα μας δόθηκε το τηλέφωνο του συντονιστή της πορείας, που θα βρισκόταν μπροστά σε υπολογιστή συνδεδεμένο με ίντερνετ, και δίπλα από σταθερό και κινητό τηλέφωνο.

ο κλοιός των γραναδέρων με εμάς μέσα του όπως φαινόταν από την κορυφή του Μνημείου της Επανάστασης. Στο πλάι διακρίνεται το σώμα των γραναδέρων που ήταν σε αναμονή για την περίπτωση που αγριεύαμε και αρχίσαμε να δαγκώνουμε τους συναδέλφους τους!! Απίστευτα πράγματα! Ούτε στην Ελλάδα δεν γίνονται!

Το πρωί λοιπόν έφτασα λίγο αργά στο Μνημείο της Επανάστασης (γύρω στις 11 παρά). Περνώντας κάτω από το μνημείο είδα μια ομάδα από γραναδέρος και άκουσα συνθήματα. Είχα ένα φόβο ότι είχα φτάσει υπερβολικά αργά, οπότε χάρηκα που ο κόσμος ήταν ακόμη εκεί. Φτάνοντας είδα ότι οι δικοί μας ήταν πίσω από αυτήν την ομάδα των γραναδέρος που είχαν διπλή και σε κάποια σημεία τριπλή σειρά. Στο πλάι επίσης είχε γραναδέρος. Σκέφτηκα αντί να ψάξω να βρω το άνοιγμα, απλά να παραμερίσω κάποιους για να μπω του στιλ «με το μπαρδόν αλλά είμαι με τους άλλους». Όταν μπήκα μέσα, συνειδητοποίησα ότι ήμασταν κλεισμένοι σε κύκλο!!! Δεν υπήρχε άνοιγμα πουθενά! «Και πώς θα βγούμε να πάμε στην πορεία» «Δεν θα πάμε στην πορεία»… Η αστυνομία είχε ακινητοποιήσει την ομάδα εμποδίζοντας τη συμμετοχή της στην πορεία!! Ήμασταν γύρω στα 100 άτομα κι οι γραναδέροι γύρω στα 300 (;;;) (το indymedia του Μεξικού λέει 500).

στον κλοιό με φόντο το Μνημείο της Επανάστασης (σοβιετικού τύπου). Φωτο Carlos Martín

Μου φαινόταν απίστευτο αυτό που συνέβη. Δεν είχα πάρει και φωτογραφική μηχανή μαζί μου. Δανείστηκα τη μηχανή μιας κοπέλας θεωρώντας καλή ιδέα ν’ ανεβώ στο Μνημείο της Επανάστασης και να βγάλω μια φωτογραφία από πάνω. «Θέλω να πάω τουαλέτα», είπα σ’ ένα από τα παλικάρια με τα μπλε. Μου είπε ότι δεν επιτρέπεται και ζήτησα να μιλήσω με τον υπεύθυνο. Με τα πολλά μάλλον τον βρήκα. «Δεν γίνεται να βγεις», μου είπε. «Μα θέλω να πάω τουαλέτα». «Ε κρατήσου λίγο ακόμή»!!!!!

σε αυτό το σημείο υπήρξε η καταπληκτική ιδέα να σχηματίσουμε ένα τεράστιο ανθρώπινο Α μέσα στον κύκλο που ήδη είχαν κάνει οι γραναδέροι. Κοιτούσαμε προς το Μνημείο της Επανάστασης και καλούσαμε τον κόσμο να βγάλει φωτο. Δεν ξέρω αν κάποιος τις ανέβασε... Κι αυτή η γωνία ωστόσο παρουσιάζει ενδιαφέρον. Φωτο Carlos Martín

Σύμφωνα με το χρονικό που υπάρχει στο indymedia της Πόλης του Μεξικού, η ομάδα περικυκλώθηκε γύρω στις 10 το πρωί. Όταν έφτασα εγώ, περίπου μια ώρα μετά, υπήρχαν τρεις ομάδες περικυκλωμένες: η δική μας, μια γύρω στα 20 άτομα, στην οποία μού είπαν ότι οι γραναδέροι χτύπησαν δύο, και μια τρίτη δεν ξέρω με πόσα άτομα.

Υπήρχαν σύντροφοι απέξω από τον κύκλο που περνούσαν πάνω από τον κλοιό μπουκάλια με νερό, μιας κι ήμασταν μέσα στον ήλιο, και φώναζαν συνθήματα αλληλεγγύης. Γύρω στις 11:30 ήρθαν κανάλια και φωτογράφοι αλλά δεν πέρασε σχεδόν τίποτα στα συμβατικά μέσα για τον αποκλεισμό μας. Η εφημερίδα La Jornada, που θεωρείται η πιο προοδευτική εφημερίδα με κυκλοφορία σε όλη τη χώρα, μας αφιέρωσε μια παραγραφούλα, στην οποία γράφει ότι κάποια στιγμή διακόπηκαν οι παρεμβάσεις στο Ζόκαλο, την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας όπου συναντήθηκαν οι πορείες, για να ανακοινωθεί ότι «μια ομάδα νέων από το Αναρχικό Συνέδριο βρίσκονταν αποκλεισμένοι από την αστυνομία της Πόλης του Μεξικού». Ότι παραμείναμε σε αυτήν την κατάσταση σχεδόν 40 λεπτά (διόρθωσέ το σε 2 ώρες) κι ότι μετά βαδίσαμε συνοδευόμενοι από τους γραναδέρους (όπως έχουν συνηθίσει οι πορείες στην Αθήνα) μέχρι την κεντρική πλατεία (αληθές).

Σε όλο αυτό το διάστημα έστελνα μηνύματα σε φίλο για να τα ανεβάσει στο indymedia της Αθήνας (γύρω στις 20:30 ώρα Ελλάδας). Δεν ανέβηκε απολύτως τίποτα. Δεν ξέρω αν κόπηκαν στην προέγκριση ή δεν ανέβηκαν λόγω των τεχνικών προβλημάτων που ανακοινώθηκε ότι υπάρχουν (η σελίδα έπεσε τελείως σήμερα). Σε κάθε περίπτωση θαρρώ πως η τακτική της προέγκρισης κόβει πολύ από την αμεσότητα της σελίδας και τη δυνατότητα αδιαμεσολάβητης ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο. Η είδηση του θανάτου μας θα περιμένει την προέγκριση…

Γύρω στις 12 και αφότου είχε τελειώσει η πορεία στην οποία δεν συμμετείχαμε, η αστυνομία πρότεινε να ερευνήσει τις

φωτο Carlos Martín

τσάντες μας για να μας αφήσει ελεύθερους. Αρνηθήκαμε. Τελικά βρέθηκε συμβιβαστική λύση με την έλευση συντρόφων από το Συνδικάτo SME (το συνδικάτο της αντίστοιχης ΔΕΗ, την οποία εξαφάνισε ο εν ενεργεία πρόεδρος της δημοκρατίας Φελίπε Καλντερόν τον Οκτώβρη του 2009), οι οποίοι προσφέρθηκαν να «ερευνήσουν» τις τσάντες. Προηγουμένως ζητήθηκε από όσους έφεραν κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως όπλο να το αφήσουν εντός του κύκλου.

Φαίνεται πως άφησαν όλες τις ομάδες περίπου τον ίδιο χρόνο, καθώς υπήρξε μια πολύ ωραία στιγμή όταν εμείς αφήναμε το Μνημείο της Επανάστασης και από την αντίθετη κατεύθυνση ερχόταν μια ομάδα κρατώντας το τεράστιο πανό που ήταν αναρτημένο στο κατηλειμμένο αμφιθέατρο Τσε Γκεβάρα στο διήμερο του συνεδρίου. Κατευθυνθήκαμε με αστυνομική συνοδεία προς το Ζόκαλο. Λίγα τετράγωνα πριν, μας εγκατέλειψαν για άγνωστο λόγο. Φτάσαμε στην πλατεία όπου υπάρχουν εδώ και περίπου ένα μήνα οι σκηνές από τη διαμαρτυρία του SME. Μείναμε κάποια ώρα μπροστά στο Εθνικό Μέγαρο (την έδρα της μεξικανικής κυβέρνησης) φωνάζοντας συνθήματα και κάνοντας ανακοινώσεις και διαλυθήκαμε συντεταγμένα χωρίς προβλήματα.

φωτο Carlos Martín

Στο δρόμο της αποχώρησης ζήτησα από το γενικό γραμματέα της CNT Internacional τις φωτογραφίες του (βρισκόταν εκτός κλοιού) για να τις ανεβάσω στο indymedia, θεωρώντας ότι ήδη είχαν ανεβεί οι ανταποκρίσεις. «Μιλάω λίγο ελληνικά», μου είπε. «Α ναι;» του λέω. «Πού τα έμαθες;» «Στη φυλακή», μου απαντάει. Ποιος θαρρείτε ότι ήταν; Ο Carlos Martín, ένας από τους 7 συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης το 2003 (για όσους δεν θυμούνται, από την πορεία ενάντια στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ). Τι μικρός που είναι ο κόσμος! Οπότε όλες εκτός από αυτήν που φαίνεται ο κλοιός από ψηλά, είναι δικές του…

Ήμασταν καμπόσοι... φωτο Carlos Martín στην κεντρική πλατεία (Ζόκαλο) πετριγυρισμένοι από τις σκηνές του συνδικάτου της SME και με φόντο τον καθεδρικό ναό. φωτο Carlos Martín

Advertisements

The URI to TrackBack this entry is: https://sindesimecairo.wordpress.com/2011/05/02/%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%ba-%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%bf%ce%ba-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: