«»προδεδικασμένα ένοχος»: το ξεμπρόστιασμα της μεξικανικής δικαιοσύνης σε όλα τα μεξικανικά σπίτια

Το σπίτι μου (στην Πόλη του Μεξικού) είναι σχεδόν γιάφκα, καθώς εδώ λαμβάνουν χώρα διάφορες μαζώξεις οργανώσεων και ομάδων. Προχτές λοιπόν το απόγευμα που επέστρεψα, έπεσα σε μια υπολογίσιμου μεγέθους μάζωξη με κόσμο από διαφορετικές ομάδες. Οι περισσότεροι είναι και φίλοι του σπιτιού, και το βράδυ συνέχισε με ταινία ή μάλλον ένα ντοκιμαντέρ που ξεμπρόστιαζε το μεξικανικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Ένα παλικαράκι συλλαμβάνεται για δολοφονία, μια Κυριακή (ποιος θα το έλεγε πως θα ‘ταν Κυριακή), ενώ ο ίδιος πουλούσε βιντεοπαιχνίδια όπως κάθε Κυριακή στον πάγκο του, αρκετά τετράγωνα μακριά. Καταδικάζεται σε 20 χρόνια φυλάκισης. Δυο νεαροί δικηγόροι που κάνουν έρευνα για το μεξικανικό σύστημα δικαιοσύνης ανακαλύπτουν την περίπτωσή του και ξεκινά ένας αγώνας για την απόδειξη της αθωότητάς του, καθώς η μεξικανική δικαιοσύνη δεν αναγνωρίζει τεκμήριο αθωότητας («η αστυνομία δεν οφείλει να αποδείξει την ενοχή σου, αλλά εσύ να αποδείξεις την αθωότητά σου»).

Το ντοκιμαντέρ είναι σοκαριστικό. Κάποια από τα στοιχεία που δίνει είναι τα παρακάτω:

 • Οι μεξικάνοι αστυνομικοί παίρνουν μπόνους για τον αριθμό των συλλήψεων που κάνουν.
 • Στο 93% των συλληφθέντων δεν παρουσιάζεται ένταλμα σύλληψης.
 • Οι ακροάσεις στις δίκες δεν γίνονται από τους δικαστές οι οποίοι τελικά βγάζουν την ετυμηγορία (σε ένα ποσοστό 93% οι κατηγορούμενοι δεν συναντούν το δικαστή).
 • Παρουσιάζει ομολογία αστυνομικού ότι κάποιες φορές, για την πάταξη του εγκλήματος, οι αστυνομικοί αναγκάζονται να «εφευρίσκουν» ή να «μεγαλοποιούν» κατηγορίες.
 • Απ’ τη στιγμή που συνελαμβάνεσαι την έχεις πατήσει: το 95% των ετυμηγοριών είναι καταδικαστικές.
 • Το 92% των καταδικαστικών αποφάσεων δεν βασίζονται σε απτά τεκμήρια (= βασίζονται αποκλειστικά σε μάρτυρες).
 • Το 78% των φυλακισμένων σιτίζονται από τις οικογένειές τους (οι «τρόφιμοι» όπως ευφημιστικά αποκαλούνται στην Ελλάδα, στο Μεξικό δεν τρέφονται. Στην Ελλάδα;).

… Ενώ παράλληλα η περιπέτεια του παλικαριού στο μεξικανικό σύστημα δικαιοσύνης εξελίσσεται ως θρίλερ.

Μετά την προβολή συζητούσαμε για τουλάχιστον μια ώρα το ντοκιμαντέρ με τη νεολαία των επάλξεων, ενώ δεν έλειπαν τα σχόλια και κατά τη διάρκεια της προβολής. Δεν μου φάνηκε περίεργο που βρισκόταν η ταινία στο σπίτι γιατί ο καθένας μας έχει υλικό που διακινείται από χέρι σε χέρι (στο Μεξικό αυτό συμβαίνει και με πολλές εκδόσεις που μπορείς να αγοράσεις βιβλία τους μόνο σε παρουσιάσεις ή σε ημερίδες).

Και καθώς δεν ήξερα τον τίτλο της ταινίας, μόλις σήμερα κατάφερα να κάνω τη σύνδεση με την ταινία που βλέπω παντού τις τελευταίες τρεις μέρες: την πουλούσαν βαγόνι βαγόνι για 10 πέσος (16,5=1 ευρώ), και η περιγραφή έμοιαζε μ’ αυτήν που είχα δει, αλλά πού να πάει ο νους μου… Την πουλούσαν σε δεκάδες χτες και προχτές στη γειτονιά της Μερσέδ και της Καντελάρια, ανάμεσα σε μαγαζιά που πουλούσαν κεριά με προσευχές στην Αγία του Θανάτου (Santa Muerte), καταστήματα υγιεινής διατροφής και γλυκών, ανάμεσα στις δεκάδες κοπελιές που έκαναν πιάτσα μέρα μεσημέρι. Περνώντας μάλιστα από έναν πειρατοντιβιντά την είδα να παίζει σε μια τηλεόραση («άλα της κουλτούρα ο ντιβιντάς», σκέφτηκα η αφελής). «Presunto culpable». Την είδα και στο φτωχό δρόμο της γειτονιάς μου. Από τη φωτογραφία δεν κατάλαβα ότι ήταν το ντοκιμαντέρ – φανταζόμουν πως ήταν κάποια ταινία δράσης – αλλά ήμουν αποφασισμένηνα την αγοράσω την επόμενη φορά που θα την πετύχαινα.

Το ντοκιμεντέρ ήταν στις αίθουσες από τις 18 του Φλεβάρη. Γιατί τέτοιος ντόρος τις τελευταίες μέρες; Απλούστατα επειδή στις 3 του Μάρτη μια δικαστής αποφάσισε ότι έπρεπε να σταματήσει η προβολή της ταινίας, ως απάντηση σε αίτημα του δικηγόρου του μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας του Τόνιο (του «ήρωα» του ντοκιμαντέρ που έφαγε τα 20 χρόνια).

Η προειδοποίηση που έχει μπει στην ιστοσελίδα της παραγωγής και στα σινεμά που προβάλλουν το ντοκιμαντέρ: "Οι προβολές της ταινίας συνεχίζονται μέχρι τη λήψη δικαστικής ή διοικητικής απόφασης που να ορίζει τη διακοπή τους. Σε αυτήν την περίπτωση η σχετική απόφαση θα αναλυθεί και θα αναζητήσουμε τις διαθέσιμες εναλλακτικές"

Το ντοκιμαντέρ συνεχίζει να προβάλλεται. Ο ντόρος όμως που έχει γίνει και η αντίδραση του κόσμου και του παραεμπορίου ταινιών (στο Μεξικό τις αγοράζουμε τις ταινίες, δεν τις νοικιάζουμε) ήταν αστραπιαία. Η αλήθεια είναι πως το ντοκιμαντέρ προβάλλεται ήδη σε πολλές χώρες στον κόσμο και έχει λάβει βραβεία σε ντόπια και διεθνή φεστιβάλ. Αν όμως δεν είχε παρέμβει ο δαίμων της λογοκρισίας θαρρώ πως θα είχε προσελκύσει πολύ λίγο το ενδιαφέρον του πολύ κόσμου και θα είχε λάβει πολύ μικρό χώρο στις λαϊκές γειτονιές. Την επομένη της ανακοίνωσης της λογοκρισίας (στις 4 του Μάρτη δηλαδή) ανέβηκε ολόκληρο με αγγλικούς υπότιτλους (τους είχε ούτως ή άλλως) στο YouTube και σήμερα, μετά από δυο μέρες, έχει ήδη 107.000 επισκέπτες. Μέχρι να το κατεβάσουν, μπορείτε να το δείτε (αν δεν μπορείτε να το δείτε, ούτε να το βρείτε γενικά, γράψτε μου σχόλιο να γράψω περίληψη της υπόθεσης του παλικαριού που είναι πραγματικά απίστευτη)!

Και εδώ η ιστοσελίδα της παραγωγής.

Και εδώ η ιστοσελίδα της παραγωγής.

Update: Το λινκ στο youtubwe κατέβηκε στις 8 του Μάρτη, όπως ήταν αναμενόμενο. Ανέβηκε από άλλο χρήστη (δείτε το παρακάτω). Δείτε και τα σχόλια του ποστ όπου υπάρχουν οδηγίες για να το κατεβάσετε! Σε περίπτωση που τίποτα δεν δουλεύει, ενημερώστε με για να το ανεβάσω κάπου. Έχω το DVD.

Νεότερα: στις 7 του Μάρτη απαγορεύτηκε η προβολή της ταινίας και μία νέα ενημέρωση στην ιστοσελίδα της παραγωγής και των σινεμά που την προέβαλλαν ενημερώνει γι' αυτήν την εξέλιξη, και ότι η παραγωγή αναζητά εναλλακτικές.

Update 9 Μάρτη: Χθεσινή δικαστική απόφαση ανακαλεί την προσωρινή απαγόρευση προβολής του ντοκιμαντέρ, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης την Παρασκευή. Όλα τα μέσα που έχουν την είδηση, σημειώνουν τη μεγάλη και άμεση αντίδραση του κόσμου μέσα από facebook , twitter, καθώς και φόρουμ, και πιθανότατα αυτή η άμεση ανταπόκριση ήταν που προκάλεση την ανάκληση της απαγόρευσης. Ωστόσο τα σινεμά μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχουν λάβει ενημέρωση για την επαναπροβολή της ταινίας.

Υ.Γ. Δεν ξέρω αν έχω πολλούς τακτικούς αναγνώστες. Ζητώ ταπεινά συγγνώμη σε όσους έχω κι όσους έχουν απομείνει για την άτακτη συχνότητα των αναρτήσεών μου. Έχω πάθει μια αλλεργία στο ίντερνετ και στον κατακλυσμο πληροφοριών, και δυσκολεύομαι να συμβάλω σ’ αυτόν. Εύχομαι σε όλους «καλά ξεμασκαρέματα»!

Advertisements
Published in: on Μαρτίου 6, 2011 at 22:39  15 Σχόλια  

The URI to TrackBack this entry is: https://sindesimecairo.wordpress.com/2011/03/06/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%b5%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%be%ce%b5%ce%bc%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%cf%84%ce%b9/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. Ευχαριστωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω :)))

 2. Θα περιλαβω την ιστορια σε μελλοντικη εκπομπή. Φοβαρα πραγματα συμβαινουν στον κοσμο μας…

  • Ελεύθερα, Ροδιά!
   Δεν έχω γράψει τίποτα για την ιστορία του παλικαριού για να τη δει όποιος θέλει. Αν κατεβάσουν το βίντεο, ας με ενημερώσει κάποιος να ανεβάσω περίληψη (είναι απίστευτη η υπόθεσή του).

 3. Γεια σου aqua. Αρκεί να μαθαίνουμε πως είσαι καλά, μην ανησυχείς για τους τακτικούς αναγνώστες! Keep on the good work.

 4. Νάσαι καλά, και γράφε όποτε γουστάρεις. Δεν σε αναγορεύσαμε σε επαγγελματία τίποτα

 5. Ενδιαφέρον! Το κατεβάζω (αν θέλετε να το κατεβάσετε χρησιμοποιείστε vdownloader ή youtube downloader). Επίσης ακόμη και αν το σβήσουν από το youtube, έχει ανέβει ήδη ως torrent, οπότε και πάλι μπορείτε να το κατεβάσετε.

  Εννοείται,όπως λέει και ο Stazybο Hοrn, γράφεις όποτε γουστάρεις/μπορείς, δεν είναι επάγγελμα… 🙂

  • Ανεβάζω ήδη το mp4 που έχει καλύτερη ποιότητα από το flv. Σε 10 λεπτά θα έχετε λινκ.

 6. Η ιστορία είναι του 2005, το ντοκιμαντέρ του 2008, στην Ελλάδα παίχτηκε στις 18 Μαρτίου 2009 στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα. Προφανώς, διάφορες πιέσεις στο Μεξικό καθυστέρησαν την προβολή του μέχρι τον περασμένο μήνα…

  http://www.mediafire.com/?wz1bn6cbip9la

  Τα κομμάτια ενώνονται με το HJSpilt

 7. Μέσω του http://clipnabber.com/ μπορει να κατεβει το βίντεο απο το καναλι του youtube σε αρχειο flv ή mp4 (εχει 2 επιλογες)

  στο http://clipnabber.com/ εχει οδηγιες για την ανακτηση.

  Stazybo, ευχαριστω για το εργαλειο HJSpilt

 8. Το ερώτημα ειναι: εξακολουθει αυτη η κατασταση στ Μεξικο;
  Περιμενω περιληψούλα! 😉

 9. Ευχαριστώ. Θα το δω το συντομότερο. Δεν είχα ιδέα για αυτά που γράφεις….

 10. όλοι εδώ είμαστε,
  και περιμένουμε αυτά που γράφεις.
  το βίντεο που παραθέτεις στην ανάρτηση
  μάλλον δεν δουλεύει

 11. Δεν το πιστευω. Το απόγευμα δούλευε μια χαρά το λινκ. Μέχρι το βράδυ που είπα να το δω το κατεβάσανε….

 12. Ουάου! Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια και για τις σημαντικές συμβολές στο ποστ και στη διακίνηση της πληροφορίας!

  Εκτός από τις επιλογές που ήδη υπάρχουν στα σχόλια (να ‘στε καλά Σταζυ, Ροδιά και Robopsycologist) μπορείτε να το δείτε κι εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=fU7l21Gq-uM σε μέρη.

  Τα νεότερα είναι ότι η ταινία κατέβηκε προσωρινά από 73 αίθουσες σε 20 πόλεις. Είχε σημειώσει πολύ σημαντική εμπορική επιτυχία, αλλά το σινεμά στο Μεξικό είναι ακριβό, οπότε απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Μετά την ανακοίνωση της προσωρινής αναστολής προβολής της, απλά η ταινία έγινε κτήμα όλων καθώς η πειρατική βιομηχανία αντέδρασε ταχύτατα. Η παραγωγή καθώς και τα σινεμά που το προέβαλλαν έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες ενημέρωση ότι έλαβαν έγγραφο για την αναστολή προβολής και αναζητούν εναλλακτικές.

  Την επόμενη Παρασκευή (11 του Μάρτη) έχει κληθεί η παραγωγή σε «δημόσια ακρόαση» στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πόλης του Μεξικού από τη δικαστή που διέταξη την αναστολή προβολής, και η παραγωγή έχει καλέσει τον κόσμο να παραβρεθεί για να υποστηρίξει έχοντας παράλληλα μαζί τους κάμερες, φωτογραφικές και οποιοδήποτε άλλο μέσο τεκμηρίωσης για να καταγράψουν πώς ασκείται η δικαιοσύνη στη χώρα!

  Η αλήθεια είναι ότι το παλικάρι του οποίου ο δικηγόρος ζήτησε την αναστολή προβολής της ταινίας είναι πιτσιρίκι. Για τους αστυνομικούς και το δικαστή που τους ξεμπροστιάζει κανένας οίκτος, αλλά σε αυτό το παλικαράκι θα έπρεπε τουλάχιστον να είχαν βάλει κάτι για να καλύψουν το πρόσωπό του…

 13. Βάζω κι εδώ την ενημέρωση (την έβαλα και στο κείμενο): Χθεσινή δικαστική απόφαση ανακαλεί την προσωρινή απαγόρευση προβολής του ντοκιμαντέρ, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης την Παρασκευή. Όλα τα μέσα που έχουν την είδηση, σημειώνουν τη μεγάλη και άμεση αντίδραση του κόσμου μέσα από facebook , twitter, καθώς και φόρουμ, και πιθανότατα αυτή η άμεση ανταπόκριση ήταν που προκάλεση την ανάκληση της απαγόρευσης. Ωστόσο τα σινεμά μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχουν λάβει ενημέρωση για την επαναπροβολή της ταινίας.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: