οι τρεις μάγοι με τα δώρα στην Πόλη του Μεξικού

Η Μέρα των Βασιλέων (δηλ. των τριών Μάγων που επισκέφτηκαν τη φάτνη του

Η rosca de los reyes που κόβουν φίλοι και οικογένειες την ημέρα την Τριών Μάγων. Τα χρωματιστά διακοσμητικά είναι αποξηραμένα φρούτα

νεογέννητου Χριστού) γιορτάζεται στο Μεξικό στις 6 του Γενάρη. Οι τρεις Μάγοι φέρνουν δώρα στα πιτσιρίκια, τα ίδια που φέρνει ο Αη-Βασίλης στα πιτσιρίκια που ανατολικού ημισφαιρίου: μια μπάρμπη, μια ηλεκτρική κιθάρα, ένα τρενάκι κλπ. Το βράδυ οι οικογένειες και οι φίλοι συγκεντρώνονται στα σπίτια, κόβουν τη rosca de los reyes («rosca των βασιλέων», μια κουλούρα που έχει λίγο από γεύση κρουσάν) και πίνουν ζεστή σοκολάτα. Η κουλούρα έχει μέσα άσχημους πλαστικούς χριστούληδες. Αν πέσει ένας στο κομμάτι σου, αναλαμβάνεις να φτιάξεις ή ν’ αγοράσεις ταμάλες (μεζεδάκια από καλαμπόκι τυλιγμένα στη φλούδα του καλαμποκιού) στις 2 του Φλεβάρη που είναι τα 40 του Χριστού (!) και να τα προσφέρεις σε όσους ήταν στη γιορτή. Στα δύο σπίτια που βρέθηκαπροσπαθούσαμε να αποφύγουμε τους χριστούληδες (τι συμβολισμός!), αλλά γενικά για τους ντόπιους είναι χαρά και ευλογία η προσφορά που αναλαμβάνουν, κάτι που θα επιβεβαίωνα χθες στη γιορτή της γειτονιάς μου.

Η πρώτη μου rosca de los reyes με έφερε σε μία από τις 7.234 οικιστικές μονάδες («ουνιδάδες») που υπάρχουν στην Πόλη του Μεξικού. Τα οικιστικά αυτά συγκροτήματα γεννήθηκαν τη δεκ. του 1960 για να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης των εργατών που συνέρεαν στην πόλη και υπάρχουν σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ένα από τα μεγαλύτερα στο διαμέρισμα του Κογιοακάν όπου μένω αριθμεί πάνω από 5.000 σπίτια σχηματίζοντας ένα μικρό χωριό 26.000 κατοίκων, ενώ η Ουνιδάδ Ροσάριο, από τις μεγαλύτερες στη Λατινική Αμερική, φτάνει σχεδόν τα 7.000 σπίτια με 80.000 κατοίκους. Το συγκρότημα που επισκέφτηκα είχε συγκεκριμένες πύλες που μπορούσαν να κλείσουν και κουβουκλιάκια για τους φύλακες (αν και δεν είδα κανέναν). Μεγάλα όμοια κτίρια, με χώρο για παρκάρισμα, πλατειούλες και μαγαζάκια. Κάποιες από τις ουνιδάδες δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλείς, καθώς παρουσιάζουν διάφορα κρούσματα εγκληματικότητας. Σε ένα διαμέρισμα λοιπόν μίας από τις ουνιδάδες της πόλης θα περνούσα λίγη ώρα την Ημέρα των Βασιλέων. Οι οικοδεσπότες, πιστοί στο ζαπατισμό, είχαν παντρευτεί σε ζαπαστιστικό χωριό με ιθαγενικές τελετές.

και οι χριστούληδες που βρίσκονται μέσα

Κι αν γλίτωσα το χριστούλη την πρώτη φορά, η δεύτερη ήταν η τυχερή μου. Μια συνάντηση εργασίας για τη συνέλευση ενός συντονιστικού σώματος κατά της στρατιωτικοποίησης που θα λάμβανε χώρα την επομένη με έφερε σ’ ένα φοιτητικό διαμέρισμα. Μάσκες στους τοίχους, η σημαία των ιθαγενών των Άνδεων, αφίσες από εκδηλώσεις και διοργανώσεις, μια ζαπατιστική ζωγραφιά και φυσικά ο Τσε στόλιζαν τους τοίχους του σπιτιού. Μετά τις σχετικές ενημερώσεις, ήπιαμε τη σοκολάτα μας, κόψαμε τη rosca, και τρεις από μας ήταν οι τυχεροί χριστολήπτες!

Χτες λοιπόν που γύριζα σπίτι, ο κεντρικός δρόμος της γειτονιάς μου ήταν κλειστός

η υπερπαραγωγή που στήθηκε στη γειτονιά μου, στην Πόλη του Μεξικού

με μια μεγάλη σκηνή όπου έπαιζε στη διαπασών ένα πολυμελές συγκρότημα που συνόδευε τα χορευτικά βήματα πλήθους ζευγαριών. Ήταν μία από τις τρεις παρόμοιες γιορτές που θα διοργανώνονταν σε διαφορετικά μέρη της ίδιας συνοικίας, μια για κάθε έναν από τους Μάγους. Κάθε γιορτή διοργανώνεται από διαφορετική οικογένεια που παίρνει το ρόλο του μαγιορδόμου («τελετάρχη» θα το μεταφράζαμε) από την οικογένεια που τη διοργάνωσε την προηγούμενη χρονιά. Ο μαγιορδόμος ίσως είναι ένας συνδυασμός ιθαγενικών πρακτικών (τον συνάντησα στις ιθαγενικές κοινότητες της Τσιάπας) με τις αποικιακές (τον βρίσκουμε ως βασιλικό αξιωματούχο στην Ισπανία την εποχή της κατάκτησης). Στην πράξη, αναλαμβάνει τα έξοδα και τη διοργάνωση

Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας χόρευε στους ρυθμούς της σάλσας. Το σκηνικό συμπληρωνόταν με τα σχετικά κιόσκια που πουλούσαν τάκος, ποπ κορν κλπ. Στους δρόμους του Μεξικού απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ, αλλά σε περιστάσεις σαν αυτή οι αρχές κάνουν τα στραβά μάτια. Αρκετοί ήταν αυτοί που έπιναν μπύρες και πούλκε, ένα πανάρχαιο ελαφρύ αλκοολούχο ποτό της περιοχής που παλιά χρησιμοποιούνταν σε τελετές και σήμερα σε θρησκευτικές τελετές κοινωνικοποίησης, μετά από τον πρόσφατο αγώνα αναβίωσής του.

μιας κοινοτικής τελετής, ενός χωριού στο πλαίσιο της Τσιάπας ή μιας γειτονιάς στην περίπτωση της Πόλης του Μεξικού. Η χθεσινή γιορτή διοργανώθηκε από ένα ζευγάρι γύρω στα 60, οι οποίοι ανέλαβαν να μοιράσουν πρωινό, μεσημεριανό και να διοργανώσουν τη γιορτή το βράδυ. Αρκετές οικογένειες χρεώνονται σημαντικά ποσά στις τράπεζες για να ανταπεξέλθουν. Η λογική δεν είναι μακριά από τους γάμους και τα βαφτίσια των δύο χιλιάδων ατόμων ή τα πότλατς στον Ειρηνικό. Αυτό που ο Μως ονόμαζε «τελετουργική καταστροφή πλούτου». Μπροστά σ’ αυτό, τι είναι τα ταμάλες που θα προσφέρω εγώ στα 40 του Χριστού. Πράμα, που λένε και στην Κρήτη.

Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και δημιουργικότητα, περισσότερη οργάνωση και λιγότερη γκρίνια!

Advertisements
Published in: on Ιανουαρίου 11, 2011 at 13:00  5 Σχόλια  

The URI to TrackBack this entry is: https://sindesimecairo.wordpress.com/2011/01/11/%ce%bf%ce%b9-%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%bc%ce%ac%ce%b3%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%ce%b4%cf%8e%cf%81%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. Χρόνια πολλά σου τζιαι σένα. Πολλά ενδιαφέρουσα η περιγραφή της ΠτΜ.

 2. Να μάθεις πως φτιάχνονται οι ταμάλες και να φτιάξεις και σ’ εμάς κάποια στιγμή όταν επιστρέψεις. Χαίρομαι που περνάς τόσο καλά. Καλή χρονιά γεμάτη υγεία και χαρές και σε ‘σένα.

 3. Είχα την τύχη να βρίσκομαι 6 Ιανουαρίου στο Μεξικο Σίτι και να δω από κοντά το παραπάνω έθιμο. Είναι έτσι όπως τα λέτε.Να είστε καλά και σας ευχαριστώ για την ενημέρωση.

 4. Καλή χρονιά, Aqua.

  😆 Να ήξερες ποιον αποκαλώ majordomo… Στα δικά μας, βέβαια, είναι και κάτι άλλο

 5. @ Μάριε να ‘σαι καλά!
  @ visk μου ‘ταξε ένας φίλος να μου μάθει, αλλά όχι αυτά που μ’ αρέσουν. Για να δούμε… Η κουζίνα δεν είναι το φόρτε μου.
  @ Αναστάσιε καλωσόρισες (επέτρεψέ μου τον ενικό που μας επιτρέπει η συντροφικότητα της μπλογκόσφαιρας). Είναι δύσκολο να βιώσεις έθιμα όταν είσαι ξένος σ’ ένα χώρο. Αλλά καμιά φορά είμαστε τυχεροί!
  @ Στάζυ mayordomo γράφεται στα ισπανικά. Αλλά φαντάζομαι δεν απέχει πολύ ως λέξη. Ευχαριστούμε για τον εμπλουτισμό στη σημασία της!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: