Τομ Ρόμπινς: Ο ελλείπων κρίκος και οι πολιτικοί

Αντιγράφω αυτό το απόσπασμα του Ρόμπινς από το Αγριεμένοι ανάπηροι επιστρέφουν από καυτά κλίματα (μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής, εκδ. Αίολος), που είναι το καλύτερο βιβλίο του κατά την ταπεινή μου γνώμη . Η Μαέστρα, γιαγιά του ήρωα, έχει μια ενδιαφέρουσα θεωρία για τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τους ανθρώπους από τα ζώα. Όσοι δεν τα διαθέτουν βρίσκονται σε μια ενδιάμεση κατάσταση.

«Τι είναι αυτό που διαχωρίζει τον άνθρωπο από τα επιλεγόμενα κατώτερα ζώα; Έτσι όπως τα βλέπω εγώ τα πράγματα, είναι μισή ακριβώς ντουζίνα σημαντικά πράγματα: Χιούμορ, Φαντασία, Ερωτισμός -σε αντιδιαστολή με το άλογο, ενστικτώδες ζευγάρωμα των σκουληκιών ή των ρακούν- η Πνευματικότητα, η Επαναστατικότητα και η Αισθητική, η εκτίμηση της ομορφιάς για χάρη της ομορφιάς και μονο.

Λοιπόν, αφού αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που ορίζουν τον άνθρωπο, συνεπάγεται ότι ο βαθμός στον οποίο κάποιος στερείται αυτών των ιδιοτήτων είναι ο βαθμός στον οποίο είναι λιγότερο από άνθρωπος. Μπήκες; Και σ’ εκείνες τις περιπτώσεις ανθρώπων κατά τις οποίες οι καθοριστικές ιδιότητες είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, εκεί έχουμε να κάνουμε με οντότητες που βρίσκονται βόρεια του ζωικού βασιλείου αλλά νότια της ανθρωπότητας. Βρίσκονται κάπου ενδιάμεσα, είναι ο περίφημος ελλείπων κρίκος».

Κατα τη γνώμη της γιαγιάς, ο ελλείπων κρίκος των επιστημονικών θρύλων ούτε έχει εξαφανιστεί ούτε είναι σπάνιος. «Βασικά, υπάρχουν περισσότεροι απ’ αυτούς παρά από μας, και αφού φαίνονται να πολλαπλασιάζονται ακόμη περισσότερο, η θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου προφανώς είναι λανθασμένη». Η θέση της Μαέστρας ήταν ότι οι ελλείποντες κρίκοι πρέπει να θεωρούνται ίσοι με τους κανονικούς πλήρεις ανθρώπους ενώπιον του νόμου, και δεν πρέπει να γίνονται θύματα διακρίσεων με τη συνηθισμένη έννοια του όρου, αλλά από την άλλη, δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα γραπτά τους και τα λόγια τους, και δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να τοποθετούνται σε θέσεις εξουσίας.

«Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο [είπε ο πρωταγωνιστής], δεδομένου ότι μόνο τα άτομα που δεν έχουν αυτές τις έξι ιδιότητες βάζουν υποψηφιότητα για αξιώματα»

Η Μαέστρα συμφώνησε απολύτως, αν και δεν ήξερε αν αυτό συμβαίνει επειδή οι πλήρεις άνθρωποι απλούστατα έχουν πιο ενδιαφέροντα πράγματα να κάνουν με τη ζωή τους από το να τη μαρινάρουν μέσα στα νωθρά νερά της δημόσιας ταΐστρας, ή επειδή μόνον οι ελλείποντες κρίκοι, με την καθησυχαστική άγευστη και άοσμη κοινοτοπία τους, μπορούν να ελπίζουν ότι θα προσελκύσουν τους ψήφους μιας πλειοψηφίας που αποτελείται από ελλείποντες κρίκους.

Advertisements

The URI to TrackBack this entry is: https://sindesimecairo.wordpress.com/2010/07/01/%cf%84%ce%bf%ce%bc-%cf%81%cf%8c%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%bd%cf%82-%ce%bf-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%80%cf%89%ce%bd-%ce%ba%cf%81%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%bf/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. άσχετο: «επιλεγόμενα» λέει; Δεν το θυμάμαι, και δεν βρίσκω και τη σελίδα…

  Τα έξι θα τα κατέβαζα εγώ σε ένα: το γέλιο.

  • «επιλεγόμενα» λέει, αλλά τώρα που σημειώνεις μάλλον για λάθος το βλέπω. σελ. 152-153

   Τα έξι τα κατέβασε και ο Ρόμπινς στο γέλιο. Από τις έξι ιδιότητες, η Μαέστρα και ο πρωταγωνιστής κατέληξαν ότι η Φαντασία και το Χιούμορ είναι οι πιο σημαντικές και κατέληξε η όλη ιστορία στο γέλιο καθώς «μόνο το γέλιο είναι αρκετά αγνό, αρκετά πολύπλοκο, αρκετά ελεύθερο, και αρκετά μυστηριώδες νοηματικά, ώστε να αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την ψυχή»…

   Χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω Stazybo Horn!

 2. Α ρε, Γερμανέ, την κάνεις καλά τη δουλειά σου! Δεν θυμήθηκα καν ότι παρακάτω και ο Τ.Ρ. το λέει τα ίδια για το γέλιο…

  Καλώς σε ξαναβρίσκω· εγώ δεν έφυγα ποτέ (σου άφησα και στο τουίτερ 2 μια απάντηση, να χρησιμοποιείς το τουίτερ 1 πούχει ακολούθους 🙂 )


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: