ο άλλος Σαντάμ Χουσεΐν

Η γειτόνισσά μου στην Υεμένη δεν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μου μίλησε θετικά για τον Σαντάμ Χουσεΐν. Φωτογραφίες του είχα δει σε πολλά σπίτια, κατά κανόνα σε μεγάλο μέγεθος και περίοπτο χώρο. Η γειτόνισσά μου είχε επισκεφτεί το Ιράκ το 1995, τέσσερα χρόνια μετά τον πόλεμο, και έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Τι γνώμη είχαν όμως για την επίθεση στο Κουβέιτ; Συζητώντας με κόσμο για να διαλευκάνω το μυστήριο, βρήκα ότι οι ρίζες της θετικής αντιμετώπισης του Σαντάμ βρίσκονταν τόσο στη σοσιαλιστικού τύπου πολιτική του, αλλά και στην άποψη που υπήρχε για το Κουβέιτ, ένα κράτος φάντασμα, ένα προτεκτοράτο που δημιουργήθηκε και συντηρήθηκε για τα πετρέλαια και τον έλεγχό τους.

Μια μικρή ματιά στην ιστορία της χώρας, μάλλον επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα. Η περιοχή ήταν βρετανικό προτεκτοράτο από το 1899 μέχρι το 1961. Η Πετρελαϊκή Εταιρεία του Κουβέιτ (Kuwait Oil Company, KOC) ιδρύθηκε το 1934 από δύο εταιρείες, μια βρετανική (British Petroleum Company) και μια αμερικανική (Gulf Oil Corporation). Μέχρι το 1976, το Κουβέιτ κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας, με τους πρώην ιδιοκτήτες να αγοράζουν πετρέλαιο σε προνομιακές τιμές. Η χώρα βρίσκεται σε μια αφιλόξενη έρημο, που καταλήγει ωστόσο σε ένα αξιόλογο λιμάνι (το αφιλόξενο της χώρας φρόντιζαν κατά κανόνα να τονίσουν οι συνομιλητές μου. «Κανείς δεν μπορεί να ζήσει εκεί πέρα»). Το κράτος ζει από το πετρέλαιο και τις επενδύσεις, ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι ξένοι εργάτες. Στον αραβικό κόσμο έχει φήμη φιλοαμερικανικής χώρας.

Από τη μια λοιπόν έχουμε ένα κρατίδιο χωρίς ιστορία που μοιάζει με προγεφύρωμα της δυτικής παρέμβασης του χειρότερου τύπου στην καρδιά του αραβικού κόσμου και από την άλλη έχουμε το Σαντάμ με μια πολιτική παροχών προς το λαό. Όλους όσους ρωτούσα πώς ήταν δυνατόν η Υεμένη να έχει 30 χρόνια των ίδιο πρόεδρο, μου απαντούσαν ότι ένιωθαν ασφαλείς. Ότι αν άλλαζε μπορεί να γινόταν στην Υεμένη ό,τι έγινε και στο Ιράκ: το χάος. Η γειτόνισσά μου μού έλεγε ότι επί των ημερών του υπήρχε δωρεάν ανεφοδιασμός της πόλης της Βαγδάτης όλο το χρόνο: οι κάτοικοι λάμβαναν δωρεάν ζάχαρη, ρύζι και σιτάρι. Και ενώ επισκέφτηκε τη χώρα τέσσερα χρόνια μετά τον πόλεμο, μου έλεγε ότι βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση. Όταν συνελήφθη ο Σαντάμ Χουσεΐν, οι κάτοικοι της Υεμένης νήστευψαν και προσευχήθηκαν για τρεις μέρες. Η εκτέλεσή του έγινε την ημέρα του Αΐντ αλ-Άδχα, της Γιορτής του Προσκυνήματος στη Μέκκα (η μεγαλύτερη γιορτή των μουσουλμάνων). Θεωρήθηκε μεγάλη ντροπή για τον μουσουλμανικό κόσμο και δείγμα της αδυναμίας των Αράβων να επιβάλουν τουλάχιστον μια μη-ιερή ημερομηνία για την εκτέλεση ενός άραβα ηγέτη. Είναι σα να λέμε να καταδικάζεται ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για εγκλήματα πολέμου (που σε μια διαφορετική ισορροπία δυνάμεων δεν θα ήταν ένα σενάριο ολότελα φανταστικό) και να εκτελείται ανήμερα του Πάσχα. Οπωσδήποτε θα είχε μια διαφορετική βαρύτητα και θα εκλαμβανόταν με πολύ διαφορετικό τρόπο από τους χριστιανούς του πλανήτη (και φυσικά δεν μπορώ να πιστέψω πως αυτοί που αποφάσισαν την ημερομηνία θανάτωσης του Σαντάμ Χουσεΐν δεν γνώριζαν). Οι Υεμενέζοι δεν γιόρτασαν εκείνη τη χρονιά. Νήστεψαν και πένθησαν τον ιρακινό ηγέτη με κλάματα και οδυρμούς.

Δεν ρώτησα τι γνώμη υπήρχε για τους βασανισμούς των αντιφρονούντων. Στον αραβικό κόσμο υπάρχει σε γενικές γραμμές (δεν μπορώ να μιλήσω για όλες τις χώρες) ένας απόλυτος διαχωρισμός της πολιτικής από το λαό. Πολιτική ασκούν μόνο οι πολιτικοί, οι οποίοι βρίσκονται στις θέσεις αυτές με τη θέληση του Θεού. Και παρόλο που το κόμμα του Σαντάμ Χουσεΐν δεν ήταν θρησκευτικό κόμμα (όπως θαρρώ αρκετά από αυτά που κυβερνούν τον αραβικό κόσμο), κάπως έτσι είναι η κουλτούρα της πολιτικής.

Ας αποφύγω όμως ν’ αρχίσω γενικολογίες για θέματα που η γνώση μου δεν είναι επαρκής. Αυτό που μπορώ να δω σ’ αυτήν την ιστορία είναι η μονομέρεια της ενημέρωσής μας. Το Κουβέιτ ήταν ένα ανεξάρτητο κράτος (μάλλον πολλοί το παραλληλίζαμε με γνωστά μας αντίστοιχα στην Ευρώπη) το οποίο επιχειρούσε να προσαρτήσει ένας τρελός και αιμοσταγής δικτάτορας, που στη συνέχεια κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου και θανατώθηκε σε μια χωρίς σημασία ημερομηνία. Όπως φαίνεται όμως, στον αραβικό κόσμο υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος…

The URI to TrackBack this entry is: https://sindesimecairo.wordpress.com/2010/05/28/%ce%bf-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%ac%ce%bc-%cf%87%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%90%ce%bd/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: