μια βόλτα στη Ζυρίχη

Οικογενειακές υποχρεώσεις με έφεραν για λίγο στη Δύση και μία πτήση με ανταπόκριση με βόλταρε για δυο ώρες στη Ζυρίχη. Το αεροδρόμιο είναι γύρω στα 10 λεπτά από την πόλη (2-3 στάσεις του μετρό) και με την κάρτα επιβίβασης και το διαβατήριο ανά χείρας η έξοδος είναι εύκολη.  Όπως γνωρίζετε η Ελβετία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λίγη ώρα πριν ταξιδέψουμε για Ζυρίχη και ενώ επικρατούσε γύρω μου ο πυρετός της αναχώρησης είπα να διαβάσω μερικά πραγματάκια για τη χώρα (πολύ ωραίο άρθρο) και την πόλη. Αφού διάβασα λοιπόν για το εξαιρετικά ενδιαφέρον σύστημα διακυβέρνησης της Ελβετίας -για το οποίο μάλλον τίποτα δεν ήξερα- με τα 26 καντόνια με δικό τους σύνταγμα, βουλή, κυβέρνηση και δικαστήρια το καθένα, που χωρίζονται με τη σειρά τους σε 2942 communes (κομμούνες;;;) με επίσης σημαντική αυτονομία, για την αγάπη των Ελβετών για τα δημοψηφίσματα και τη συλλογή υπογραφών (με 50 χιλ. κάποιος νόμος μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα, ενώ με 100 χιλ. τίθενται υπό αμφισβήτηση και άρθρα του συντάγματος), άρχισα να διαβάζω για την πόλη. Δεν είχα άλλωστε πολύ χρόνο.

Η Ζυρίχη λοιπόν, η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας έχει 370 χιλ. κατοίκους (όλη η χώρα έχει 7,8 εκατ. εκ των οποίων 1,5 εκατ. είναι ξένοι υπήκοοι) και βρίσκεται εκατέρωθεν του ποταμού Limmat. Έχει μια ελκυστική παλιά πόλη, με πολλά σπίτια της εποχής του μπαρόκ.

Και γνωρίζοντας αυτά και διάφορα άλλα κατεβήκαμε από στον κεντρικό σταθμό του μετρό της πόλη (= μετρό για τους 370 χιλ. κατοίκους της πόλης και όσους πηγαινοέρχονται σε αυτήν!), στην άκρη ενός δρόμου που διαφημίζεται ως «ο πιο όμορφος εμπορικός δρόμος της Ευρώπης» (όσο μπορεί να είναι όμορφος ένας δρόμος γεμάτος μαγαζιά) και μια γέφυρα απόσταση από την παλιά πόλη.

Έριχνε ένα ψιλόβροχο, που μάλλον είναι ο καιρός που δένει καλύτερα με αυτές τις πόλεις. Περιφερόμασταν στα πλακόστρωτα στενά δρομάκια προσπαθώντας να πιάσουμε τη μυρωδιά της, έστω και στις δυο ώρες που θα ήμασταν εκεί. Καφενεδάκια με κόσμο που καθόταν έξω, μικρές πλατείες, ψηλά καμπαναριά, η βιβλιοθήκη και κάποια θέατρα. Από την αρχή όμως είχα αρχίσει να γκρινιάζω. Μας δούλεψαν! Πού ήταν τα παλιά σπίτια οέο; Για να μιλάμε για εποχή μπαρόκ θα έπρεπε τα σπίτια να είναι 150-200 ετών. Δεν λέω, θα τα έλεγες ‘παλαιϊκά’. Παλιά όμως σε καμία περίπτωση. Μήπως δεν ήταν εδώ η παλιά πόλη; Μα ο χάρτης που πήραμε από το αεροδρόμιο έδειχνε ότι ήμασταν στην καρδιά της.

Σε κάποια φάση στρίψαμε σε ένα στενάκι. Τα σπίτια είχαν χρονολογίες στα υπέρθυρα. Κοιταχτήκαμε έκπληκτοι! Αν πιστεύαμε τις αναγραφόμενες χρονολογίες, σ’ αυτό το σοκάκι δεν υπήρχε κτίσμα ‘νεαρότερο’ των 300 ετών! Κάποια έφταναν και τα 400! Τέλεια συντηρημένα! Πρόσφατες οικοδομές κάποιου συντηρητικού και ηλικιωμένου αρχιτέκτονα που πήρε το πτυχίο του λίγο πριν τη δεκαετία του ’40. Ο συνεργάτης του πάντως των κουφωμάτων ήταν σίγουρα της αγοράς, καθώς τα περισσότερα είχαν κουφώματα αλουμινίου που έδειχναν καινούρια. Συνεχίσαμε την περιήγηση και σε άλλα στενάκια. Κάποια έγραφαν δύο χρονολογίες, με την πιο πρόσφατη να αντιπροσωπεύει ίσως το χρόνο ανακαίνισης ή αλλαγής ιδιοκτησίας. Αυτή η πρόσφατη μπορεί να ήταν του 1800φεύγα. Απίστευτο!!

Κατηφορίζοντας για να ξαναβρούμε έναν δρόμο λίγο πιο κεντρικό που απλωνόταν παράλληλα με τον παρόχθιο, είδαμε μια γυναίκα να βγαίνει με ένα αγγλικό μπουλντόγκ (αυτά τα ασχημούτσικα μικρόσωμα μπουλντόγκ). Ο τρόπος να μάθουμε τι συνέβαινε είχε εμφανιστεί. Άρχισα λοιπόν τη γνωριμία μου με το σκυλάκι και χαιρετήσαμε τη γυναίκα. Ενώ ήμουν έτοιμη να τη ρωτήσω με πρόλαβε ρωτώντας τη γλώσσα που μιλούσαμε. ‘Ελληνικά’. Χαμογέλασε και έβγαλε από την τσάντα της ένα άσπρο μπλε βιβλίο εκμάθησης ελληνικών. Πολύ της άρεσαν. Της άρεσε και η Σίφνος. Στο δικό μου το βιολί εγώ, υποψιαζόμενη ότι μάλλον δεν υπήρχε κάποιος κεντρικός φορέας που να χρηματοδοτεί τις επισκευές, ρώτησα με ποιο καθεστώς γίνονται. Μου είπε ότι εκείνη απλά νοίκιαζε το γραφείο της σε αυτό το κτίριο που ήταν χτισμένο το 1750κάτι, αλλά φαινόταν μάλλον να παραξενεύεται με την ερώτησή μου. Υπεύθυνος ήταν ο ιδιοκτήτης, φυσικά…

Το κονάκι του Ζεκεριά Μπέη (Ηράκλειο, 2007)

Στο Ηράκλειο πριν μερικά χρόνια είχα την τύχη να γνωρίσω τον κάτοχο ενός οθωμανικού αρχοντικού. Το κονάκι του Ζεκεριά Μπέη είχε χτιστεί κάποια στιγμή στο δέκατο ένατο αιώνα και ο σημερινός του ιδιοκτήτης, Παναγιώτης Καλογεράκης, έχει πάθος με το σπίτι. Μα τι να κάνει που από τη μια το φτιάχνει και από την άλλη γκρεμίζεται. Μοιάζει με χαλασμένη ηλεκτρική σκούπα που τρώει λεφτά μα αφήνει τη σκόνη. Αυτή για μένα ήταν η ιδανική κατάσταση των παλιών σπιτιών. Το παλιό αν δεν πέφτει σε μερικά σημεία, πώς θα καταλάβεις ότι είναι παλιό. Αν δεν έχεις τους περιορισμούς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που σε υποχρεώνουν να συντηρείς ένα μη βιώσιμο σπίτι πώς θα το καταλάβεις ότι είναι διατηρητέο; Και μετά πήγα στη Ζυρίχη…

Υ.Γ. Για να είμαι ειλικρινής μου φαίνεται τόσο απίστευτο που ακόμη πιστεύω ότι δεν διατύπωσα καλά την ερώτηση. Σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να είχα ρωτήσει περισσότερους. Παρακαλώ όποιον πάει Ζυρίχη, να μάθει τι συμβαίνει και να με ενημερώσει. Δεν γίνεται. Κάτι βρώμικο πρέπει να παίζει πίσω από απ’ αυτούς τους καλοβαμμένους τοίχους. Έτσι δεν είναι;

Published in: on Μαΐου 25, 2010 at 18:06  2 Σχόλια  

The URI to TrackBack this entry is: https://sindesimecairo.wordpress.com/2010/05/25/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b2%cf%8c%ce%bb%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b6%cf%85%cf%81%ce%af%cf%87%ce%b7/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 ΣχόλιαΣχολιάστε

  1. Γουέλκαμ μπακ του μπλόγκιν!

    (ξέρω σου χρωστάω κάτι, θα το κάνω) 🙂

    • θενξ φορ δε γουελκαμινγκ!

      (όσο γι’ αυτό που μου χρωστάς, μέχρι να σου κάνουν καμια «έκκληση» φαντάζομαι πως μπορείς να το καθυστερήσεις! :-))


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: