Παλαιστίνιοι και Παλαιστινάκηδες

Έχω μια αντιπάθεια στην αρχαία ιστορία, πιθανότατα για τον τρόπο που έχει χρησιμοποιηθεί στην προπαγάνδα των διαφόρων κρατών. Την ιστορία που θα πω παρακάτω τη βρίσκω ενδιαφέρουσα, δεν ξέρω αν έχει οποιαδήποτε βάση και μ’ αφήνει παγερά αδιάφορη η αλήθεια της. Ελπίζω κανείς θερμοκέφαλος να μη διαβάζει το μπλογκ μου, το οποίο άλλωστε προσπαθώ να μη διαφημίζω.

Η παλαιστίνια λοιπόν συγκάτοικός μου στο Κάιρο, μου είπε ότι στην Παλαιστίνη θεωρούν ένας λαός ήρθε από την Κρήτη, οι Πάλαστ (να σημειώσω ότι στ’ αραβικά η Παλαιστίνη είναι Φιλιστίν), και επιτέθηκε στην Αίγυπτο, να ‘ταν το 1000; 100 πάνω; 100 κάτω; κάπου εκεί. Σε πρώτη φάση νίκησαν, αλλά στη συνέχεια η δύναμη της Αιγύπτου αποδείχτηκε μεγαλύτερη. Άφησε ωστόσο το λαό αυτό να ζήσει στα παράλια αυτού που θα ονομαζόταν αργότερα Παλαιστίνη. Οι Πάλαστ αναμείχθηκαν με τους ντόπιους, ανακατεύοντας και τις παραδόσεις και την κουλτούρα τους. Μου είπε ότι στην Παλαιστίνη δεν θέλουν να λεν αυτή την ιστορία, μήπως και τους πουν ότι με 3000 χρόνια κατοίκηση σ’ ένα μέρος δεν αποκτάς εντοπιότητα. Μα πρέπει να το λέμε γιατί είναι ιστορία.

Άνθρωποι, λέει, που επισκέφτηκαν την Κρήτη είδαν ότι υπάρχουν ομοιότητες στις παραδόσεις και στην κουλτούρα μεταξύ των δύο λαών. Κι ότι οι Κρητικοί αγαπούν πολύ τους Παλαιστίνιους, ακριβώς επειδή έχουν κοινή καταγωγή. Όταν της είπα ότι πρώτη φορά την ακούω την ιστορία και δεν νομίζω ότι την αναπαράγει κάποιος στην Ελλάδα, της έκανε μεγάλη εντύπωση. Μου ‘κανε κι εμένα εντύπωση η ιστορία και είπα να την μοιραστώ μαζί σας.

Advertisements
Published in: on Σεπτεμβρίου 27, 2009 at 12:41  10 Σχόλια  

The URI to TrackBack this entry is: https://sindesimecairo.wordpress.com/2009/09/27/%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b9%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%ac%ce%ba%ce%b7%ce%b4%ce%b5%cf%82/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. Καλύτερα με τους Παλαιστίνιους, παρά με τους Παλαιστινάκηδες…
  Υπάρχει ένας πυρήνας επιστημονικής γνώσεις σ’αυτή την ιστορία, με τις επιδρομές των «Λαών της Θάλασσας» στην Αίγυπτο που έχουν από κάποιους ταυτιστεί με τους Μινωίτες ή Κεφτιού. Άμα έρθεις μπορώ να σου βρω και βιβλιογραφία, αλλά λίγο ξεπερασμένη ίσως. Δεν ξέρω τι λέει η σύγχρονή μας έρευνα.
  Άσχετο: αυτό στο τουΐτερ που έχεις βάλει, με τις μάσκες, τι είναι; θα μας ετοιμάσεις κάποιο ποστ; 🙂

  • Έχω άλλα πράγματα να διαβάσω πιο ενδιαφέροντα…
   Οι μάσκες τελείωσαν! Για 3-4 μέρες κράτησε το πανηγύρι! Είναι αραχτός ο κόσμος εδώ. Δεν μασάει. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι αν έρθει σοβαρά η γρίπη και δεν ανακαλύψουμε το σαπούνι και τα ατομικά ποτήρια, αποχαιρέτα την την Υεμένη που χάνεις…
   Πείνασα και πάω να φάω μυαλά που μ’ αρέσουν (είναι πάρα πολύ ωραία, για όποιον είναι περίεργος) και μετά να μασήσω γκατ μ’ έναν γκατ ντήλερ στον πλατεία. Η τελευταία εκκρεμότητα για να γράψω μετά ένα ολοκληρωμένο ποστ για το γκατ… (μετά από εκείνο για το Ραμαζάνι, που βαριέμαι να το γράψω)

 2. Α τέτοιες μάσκες… εγώ νόμιζα αποκριάτικες ή κάτι τέτοιο. 🙂
  Καλή όρεξη, και μένα μ’αρέσουν τα μυαλά!

  • μόνο εσύ δεν το κατάλαβες :-p

   Έχει κι άλλες τέτοιες ιστορίες, κι από την άλλη μεριά, των Εβραίων. Να σου διηγείται ο Ρασούλης, που ξεκούτιανε τελείως…

   Στο περισσότερο σοβαρό, και, παρεμπιπτόντως (που του αρέσει η λέξη του Δύτη): Παλαιστινιακό Έθνος, αραβικό, στις ιστορικές πηγές, πόσο πίσω υπάρχει; έχουμε, λίγο ή περισσότερο κατασκεύασμα Συνθηκών, εδώ;

   • Συγγνώμη από την οικοδέσποινα, αν δεν πιστεύει ότι αλλάζει ο χαρακτήρας του μπλογκ, με μια τέτοια κουβέντα. Μπορεί να συνεχιστεί με ηλεμηνύματα.

    • O στάζ, (αυτή είναι η συμμετοχή μου στην τίμια προσπάθεια σου να αμυνθείς ενάντια στην ανήθικη προσπάθεια του Σαραντάκου να σου κλέψει το υποκοριστικό), έχει δίκιο. Υπάρχει μια εξαιρετικά διαδεδομένη άποψη στην Ελλάδα οτι οι Παλαιστίνιοι συνδέονται με την μινωική Κρήτη – βασιζόμενοι στις θεωρίες περί λαών της θάλασσας που ανέφερε ο Δύτης.

     Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει μιας και οι λαοί που ζούσαν εκείνη την εποχή στην ευρύτερη Μέση Ανατολή δεν έχουν μεγάλη σχέση με τους λαούς που ζουν σήμερα. Άλλωστε αξίζει να σημειωθεί οτι η έκφραση «σημιτικά φυλλα» αναφέρεται σε γλωσσολογική ταξινόμηση και όχι φυλετική όπως κοινώς πιστεύουμε.

     Αν δεν βανδαλίζω την ανάρτηση μπορώ να σου πω και άλλα αλλιώς ρίξε μια ματιά σε ένα άρθρο του Εθνους που οι κρήτες εμφανίζονται ως εβραίοι.

     • Δεν μπορώ να συμμετάσχω στη συζήτηση λόγω έλλειψης γνώσεων. Κάτι θυμάμαι για τους Λαούς της Θάλασσας (ένα όνομα ‘Υξός’ ηχεί στ’ αυτιά μου) από τα προπτυχιακά μου, αλλά τίποτα που να μπορώ να αρθρώσω λόγο. Χαίρομαι πολύ που υπάρχει κουβέντα από την ανάρτηση και ευχαριστώ τους συμβάλλοντες!

 3. Από την άλλη μεριά, Abravanel, κάτι παρόμοιο προβοκατόρικο μπορεί να ειπωθεί και για τους άλλους. Παραλλάσσω τη φράση μου:

  Ελληνικό Έθνος, σύγχρονο, στις ιστορικές πηγές, πόσο πίσω υπάρχει; έχουμε, λίγο ή περισσότερο κατασκεύασμα Συνθηκών, εδώ;

  (π.χ., δεν γνωρίζω πολλές πηγές να μιλάνε για Έλληνες μεταξύ 300 και 1800, αλλά ούτε και ιστορικός είμαι…)

 4. Δεχτείτε και μια μικρή συνεισφορά στην όλη συζήτηση…
  Οι «λαοί της θάλασσας» αποτελεί μια θεωρία η οποία προσπάθησε να εξηγήσει (όσο, και αν, το κατόρθωσε) πολιτισμικά δάνεια και αντιδάνεια, την εξέλιξη, αλλά και την κατάρρευση/αποδόμηση πολιτισμών στο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
  Αναφορικά με τη σημιτική παρουσία, αυτή σχετίζεται περισσότερο και κυρίως με τους χαναανίτικους αμφορείς, οι οποίοι έχουν βρεθεί κατά καιρούς σε ανακτορικά συγκροτήματα της εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο. Αντίστοιχα, όμως υπάρχει παρουσία Μυκηναίων ως και τη Συρία με ό,τι σημαίνει αυτό.

  Πάντως για το θέμα των λαών της θάλασσας υπάρχει και το αρκετά ενδιαφέρον: http://publishing.eur.nl/ir/repub/asset/7686/Woudhuizen%20bw.pdf

 5. […] περισσότερο κατασκεύασμα Συνθηκών[…]

  Βλέπεις, μετά κάθεσαι και μπερδεύεσαι. Ενώ οι εβραίοι ξεκάθαροι: το 2023 από Κτίσεως Κόσμου δημιουργήθηκε το εβραϊκό έθνος από τον Αβραάμ και το 1897μΧ το ισραηλινό από τον Χερτσλ. Mετά τι να έρθει να πει ο Φαλμεράγιερ σε μας; (ως εβραίο, όχι ως ισραηλινό) Αφού κύριε έχουμε τα συμβόλαια, ορίστε οι υπογραφές, ορίστε και οι ημερομηνίες, ορίστε και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας από τον Χέρτσλ!

  Τώρα βγαίνουμε τελείως εκτός θέματος και ζητώ συγνώμη από την οικοδέσποινα: προσωπικά πιστεύω οτι η περίοδος 1920-1940 είναι βαθύτατα υποτιμημένη αν και τότε ουσιαστικά διαμορφώθηκε το ελληνικό έθνος όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Ενδεικτικά είναι τα βιβλία της Π.Δέλτα η οποία αν και uber πατριώτισσα έγραφε πράγματα στα Μυστικά του Βάλτου που άνετα θα προσυπόγραφε ένας Τρεμόπουλος. Ο doctor έχει μια ανάρτηση για τον Βενέζη η οποία προσωπικά φρονώ οτι σχετίζεται εξαιρετικά με την διαδικασία διαμόρφωσης και πως επηρέαζε.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: