εδώ το Ραμαζάνι, εκεί το Ραμαζάνι, πότε το Ραμαζάνι;

Πλησιάζει, πλησιάζει και όλοι το περιμένουν… Αναμένεται για τις 20 ή 22 Αυγούστου (Παρασκευή μπορεί να πέφτει κάθε 30 χρόνια, οπότε όχι φέτος), αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμη… Μουσουλμάνοι φεγγαροπαρατηρητές όλου του κόσμου, ενωθείτε!!!

Καθόμασταν λοιπόν μ’ ένα φίλο (άγγλο) δημοσιογράφο που δουλεύει στη Σαουδική Αραβία και αερολογούσαμε. Όλοι από την εφημερίδα θέλουν να πάρουν άδειες τώρα που είναι το Ραζαμάνι, οπότε αυτός πήρε πριν και ήρθε μια βόλτα από την πόλη μας. Σκέφτεται να πάρει άδεια κάποιες μέρες και μέτά, αλλά μια και κανείς δεν ξέρει από τώρα πότε θα είναι η λήξη του Ραμαζανιού, είναι λίγο δύσκολο να προγραμματίσει.

Μπαρδόν; Τι εννοείς δεν ξέρεις; Με το φεγγάρι δεν πάει; είπον η αφελής… Με το φεγγάρι, βέβαια, που αποτελεί ακριβώς τον αστάθμητο παράγοντα. Ποιον αστάθμητο, συνεχίζω η αναιδής. Εγώ κατέβασα τις ημερομηνίες του Ραμαζανιού πριν δυο μήνες… Αμ, δε!

Το Κοράνι, λοιπόν, λέει, ότι η νηστεία του Ραμαζανιού ξεκινάει την επομένη που θα φανεί το νέο φεγγάρι. Και εκεί είναι το ζήτημα!

Το φεγγάρι, λένε οι επιστήμονες, για να μπορεί να θεαθεί με γυμνό μάτι πρέπει να είναι τουλάχιστον 24 ωρών (λέμε τώρα, γιατί πράγμα όπως ‘γέννηση του φεγγαριού’ δεν υφίσταται) και στην καλύτερη μπορείς να το δεις μετά από 14 ώρες. Αρκετές κοινότητες, σουνιτικές και σιιτικές, βασίζονται στη θέαση της νέας σελήνης με γυμνό οφθαλμό. Έλα όμως που κάποιες φορές έχει συννεφιά και κακοκαιρία και το φεγγάρι δεν φαίνεται

Έτσι υπάρχουν φόρουμ στο ίντερνετ, αλλά και τηλεφωνικά κέντρα, όπου μπορείς να δηλώσεις ότι είδες το φεγγάρι. Το Ισλαμικό Κέντρο Παρατήρησης των Φεγγαριών λειτουργεί από το 1998, έχει ιντεράκτιβ σάιτ και εντελώς δωρεάν μπορείς να γίνεις φεγγαροπαρατηρητής. (Κατεβάστε μια αίτηση από ένα άλλο σάιτ. Αξίζει τον κόπο!)

Το 2005 το Ραμαζάνι ξεκίνησε τέσσερις διαφορετικές μέρες σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου ακριβώς λόγω των διαφωνιών στη θέαση του φεγγαριού και το ίδιο συμβαίνει κάθε χρόνο. Πέρσυ διαφορετικές κοινότητες στο Λίβανο γιόρτασαν το Ραμαζάνι διαφορετικές μέρες, καθώς μετά την επιβεβαιομένη θέαση πρέπει να ακολουθήσει η επίσημη διακήρυξη έναρξής του από τον εκάστοτε μουσουλμάνο ηγέτη. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και για τη λήξη του Ραμαζανιού. Να συμπληρώσω επίσης ότι αν το δεις το φεγγάρι μέρα δεν πιάνει, γιατί οι σεληνιακές ‘μέρες’ αρχίζουν και τελειώνουν με τη δύση του ηλίου.

Κάποιοι μουσουλμάνοι ηγέτες υποστηρίζουν τις επιστημονικές μεθόδους καθορισμού των ημερομηνιών της νέας σελήνης. Έναντι σε αυτούς τους απίστους, ένα από τα φεγγαροπαρατηρητικά σάιτ παροτρύνει τον αναγνώστη μουσουλμάνο του εξωτερικού:

 • Μίλα σε άλλους της κοινότητάς σου και προσπάθησε να τους πείσεις να ακολουθήσουν το Κοράνι και τη Σούννα (=Κοινότητα των πιστών).
 • Ζήτα από τους φίλους σου να σε ακολουθήσουν σε φεγγαροπαρατήρηση στις 20 και 21 Αυγούστου.
 • Αν δεν δείτε το φεγγάρι στις 20, καθυστερείστε τη νηστεία για την επομένη.
 • Επαναλάβατε την ίδια διαδικασία για το τέλος του Ραμαζανιού.

Μουσουλμάνοι φεγγαροπαρατηρητές όλου του κόσμου, ήρθε η ώρα να μιλήσετε!

Υ.Γ. Αν, ω άπιστοι αναγνώστες μου, φτιάξατε στο μυαλό σας καμιά εικόνα για φεγγαροπαρατήρηση με τρανζιστοράκι και μπυρίτσα να το ξεχάσετε! Το αλκοόλ είναι απαγορευμένο και το τρανζιστοράκι… παίζει ανάλογα με την περίπτωση.

Ράμανταν ελ-καρήμ

Advertisements
Published in: on Αύγουστος 16, 2009 at 21:09  14 Σχόλια  

The URI to TrackBack this entry is: https://sindesimecairo.wordpress.com/2009/08/16/%ce%b5%ce%b4%cf%8e-%cf%84%ce%bf-%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b1%ce%b6%ce%ac%ce%bd%ce%b9-%ce%b5%ce%ba%ce%b5%ce%af-%cf%84%ce%bf-%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b1%ce%b6%ce%ac%ce%bd%ce%b9-%cf%80%cf%8c%cf%84%ce%b5/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. Ο ζαμπίτης του ναχιγέ Μυλοποτάμου αγιάνης Σουλεϊμάν Αγάς γιος Μουσταφά δηλώνει ότι στις 29 Σαμπάν, ημέρα Τρίτη, είδε τη σελήνη μέσα σε ένα κίτρινο σύννεφο και ότι κάλεσε ως μάρτυρες τον ενήλικο γιο του Μεχμέτ Τσελεμπή, τον υπηρέτη του Μεχμέτ Μπεσέ γιο Αμπντουλλάχ, τον Αλή Μπεσέ γιο Χασάν και τον Χατίπ-ζαντέ γιο Μεχμέτ Τσελεμπή. Συνεπώς ο μήνας Ραμαζάν άρχισε την επομένη, ημέρα Τετάρτη. Οι μάρτυρες επιβεβαιώνουν την κατάθεσή του και η δήλωση καταγράφεται. (από τον υπό έκδοση 4ο ιεροδικαστικό κώδικα του Τουρκικού Αρχείου Ηρακλείου, 28/8/1685, έγγρ. αρ. 1081) 🙂

  • Βλέπω αξιόπιστοι συμμάρτυρες όλοι τους. Υπηρέτες, παιδιά, εγγόνια… 😀

   • Γιατί το κίτρινο σύννεφο τι σου λέει; 🙂
    Πάλι καλά που φαινόταν το φεγγάρι στο Μυλοπόταμο, γιατί δεν θα άρχιζε ποτέ το Ραμαζάνι στο Ηράκλειο…

   • Πολύ εύστοχο το σχόλιο… έχω λιώσει … 😀 😀

 2. Απλά απολαυστικό! 🙂

 3. Αυτοί πάλι εδώ τι πάθανε;
  200 mosques in Makkah have wrong Qibla direction

  Καταραμένα gps…

  • Καθώς η κατεύθυνση της Μέκκας δεν αντιστοιχεί σε κάποιο από τα σημεία του ορίζοντα και σε κάθε περιοχή είναι διαφορετική, φαντάζομαι ότι τα περισσότερα από τα τζαμιά έχουν αποκλίσεις. Το καλύτερο στο άρθρο είναι ότι κάποιοι από τους πιστούς άρχισαν να αμφιβάλουν για την αποτελεσματικότητα των προσευχών τους, από τη στιγμή που ήταν σε λάθος κατεύθυνση!

 4. Ευχαριστώ για τις συμβολές και τα σχόλια!
  Δείτε κι εδώ για το κάλεσμα του Ανώτατου Συμβουλίου στη Σαουδική Αραβία που καλεί τους φεγγαροπαρατηρητές να στρέψουν τα μάτια στον ουρανό (επιτρέπονται και τα τηλεσκόπια), να οργανώσουν ομάδες φεγγαροπαρατήρησης κατά τόπους, κι έπειτα και με ποιο τρόπο πρέπει να κατοχυρώσουν τυχόν θέαση για να… αποφευχθούν τα λάθη!
  http://www.saudigazette.com.sa/index.cfm?method=home.regcon&contentID=2009081847079

 5. Αυτό που δεν ήξερα και το συμπλήρωσα στην ανάρτηση, είναι ότι Παρασκευή το Ραμαζάνι μπορεί να πέσει ανά 30 χρόνια. Οπότε όχι φέτος…

 6. Στην Κεντρική Ασία, πάντως, πήγε ο Δύτης και τους ενημέρωσε, κι έτσι τη βρήκανε τη λήξη

 7. […] ακριβώς, καθώς σύμφωνα με το Κοράνι πρέπει να υπάρξει πιστοποιημένη θέαση του φεγγαριού, καθώς τα απρόσωπα ανθρώπινα ημερολόγια δεν φτουράνε […]

 8. «Παρασκευή το Ραμαζάνι μπορεί να πέσει ανά 30 χρόνια. »
  Αυτό πάλι ποιος το λέει; Εξίσου πιθανές θα έπρεπε να είναι όλες οι μέρες τις εβδομάδας, αφού εξαρτάται απ’ το φεγγάρι…

  • Αχ, βρε συ Άγγελε τι να σου πω; Κάτι θα ήξερα τότε που το έγραψα, αλλά πλέον δεν θυμάμαι…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: