έρχεται, έρχεται…

Κι ενώ έγραφα (Μεγάλο) Σάββατο βράδυ στο λάπτομ μου, είπα να βάλω ελληνικό ραδιόφωνο. Βάζω λοιπόν  Σκάι μέσω ίντερνετ. Είχε συνέντευξη του Αλκίνοου Ιωαννίδη με αφορμή τη νέα του δουλειά. Η συνέντευξη ήταν χάλια (λόγω του παρουσιαστή), αλλά πολύ εκτιμώ αρκετά από τα κομμάτια αυτού του δίσκου, οπότε χάρηκα που τα άκουγα. Στη συνέχεια είχε ειδήσεις.

«Με τιμές αρχηγού κράτους πρόκειται να υποδεχτεί σε λίγο η Ελλάδα…» Α, ποιος έρχεται; Έστησα αυτί ν’ ακούσω «… το… Άγιο Φως…»

Στην  αρχή έμεινα εμβρόντητη και μετά άρχισα να γελάω. Πλάκα μας κάνουν! To… Άγιο Φως έφτασε με κυβερνητικό αεροσκάφος και το συνόδευε ο… υφυπουργός εξωτερικών. 17 αεροπλάνα περίμεναν σε προγραμματισμένες πτήσεις για να το μεταφέρουν σε άλλα σημεία της Ελλάδας.

Ποτέ δεν μου έκανε εντύπωση αυτή η είδηση (όχι πως θυμάμαι να την ακούω) όσο ήμουν στην Ελλάδα. Αλλά νομίζω πως δημιουργείται ένα κλίμα τη βδομάδα πριν, που όταν τελικά έρχεται η ‘είδηση’ σε κανέναν πλέον δεν κάνει εντύπωση. Τα έθιμα, οι τιμές του πασχαλινού τραπεζιού, συνταγές, τα διάφορα της Μεγάλης Εβδομάδας σε φτάνουν το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ ν’ ακούς ότι με τιμές αρχηγού κράτους φτάνει το… Άγιο Φως και να λες ΟΚ, έφτασε! Μαμάααα, έφτασε το… Άγιο Φως!

Γιατί είχα την εντύπωση εγώ ότι η Ελλάδα δεν είναι θεοκρατικό κράτος; Γιατί να φτάσει το… Άγιο Φως με κυβερνητικό αεροπλάνο; Γιατί να το συνοδεύει ο… υφυπουργός εξωτερικών. Γιατί να το υποδεχτούν με τιμές αρχηγού κράτους; Γιατί σε κανέναν δεν φαίνονται περίεργα αυτά;

Μπήκα λοιπόν στο site της Βουλής των Ελλήνων να δω τι λέει το Σύνταγμα (το ‘χω διαβάσει, αλλά άλλα μυαλά τότε). Στο άρθρο 3 λοιπόν γράφει τα εξής:

1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού, τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.

Ομολογώ πως έμεινα εμβρόντητη. Τι έγινε ρε παιδιά; Δεν μας κάνουν πλάκα ε;

Advertisements

The URI to TrackBack this entry is: https://sindesimecairo.wordpress.com/2009/04/19/%ce%ad%cf%81%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%ad%cf%81%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. Δυστυχώς, όχι…

 2. kaλά, άι ντοντ μπιλίβ, που λένε!
  ότι στη νερένια θα με έστελνε η φίλη μου το κορίτσι της ανοιχτής θάλασσας (γαλλιστί)!
  κι ότι η νερένια, θα είναι, μάλλον και περισσότερο κι όχι ήττον, το δικό μου μικρό χαρούμενο πεταλουδάκι του φρικασέ και φρικτού κτιρίου της φαλσαφικής μπιαθήνα…
  νάαμ αμ λά;

  τώρα, ως προς τις τιμές αρχηγού κράτους, ως εδώ, θα μπορούσα, στην υπερβολή της ελαφρότητάς μας, να το αποδεχτώ. ούτως ή άλλως, τα περσότερα πράγματα στην υποβαθμισμένη κοινωνία μας, γίνονται εντελώς τυπικά και άδεια.
  τι σχέση μπορεί να έχει ο υφυπουργός ή ο υπουργός με αυτό; δεν ξέρω, νομίζω τυπική και καμία.
  προσωπικά, μιας κι εγώ είμαι χριστιανή, θέλω να δείχνω σεβασμό και πραγματική τιμή σε στοιχεία που άπτονται της πίστης μου.
  το θέμα εδώ είναι διπλό: αφενός το γεγονός ότι σε όλες τις χώρες της περιοχής μας, προς ανατολάς τουλάχιστον αλλά όχι μόνο, κρατική εξουσία και εξωτερίκευση της θρησκείας είναι μαζί, αφετέρου η διολίσθηση μιας ουσίας, αποδεκτής ή όχι, είναι άλλο θέμα, προς κάτι εντελώς σουρεαλιστικό, μας μπερδεύει…
  χρόνια πολλά καλή μου!
  με πολλή αγάπη, το ξέρεις, έτσι;

  • νάαμ, αγαπημένη μου abttha! Εγώ είμαι! Πολύ χαίρομαι που σας βρίσκω εδώ!

   Όσο για τον καισαροπαπισμό ή παποκαισαρισμό, νομίζω πως πρώτα οι χριστιανοί θα έπρεπε να ζητούν την έξοδο της θρησκείας από τη βρωμιά του κράτους, ακριβώς γιατί υποβαθμίζεται η ουσία της θρησκείας (με το concept της οποίας διαφωνώ) και της πίστης (την οποία σέβομαι). Και για να μιλήσω για το συγκεκριμένο με χριστιανικούς όρους, η ταπεινότητα και το μεγαλείο της Γέννησης δεν έχει καμία σχέση με τις παράτες και το κόκκινο χαλί στο Ελ. Βενιζέλος.

   Σε όσους είπα εδώ τα περί Αγίου Φωτός τους έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση. Και καλά, με ρώτησε κάποιος, προ αεροπλάνου πώς ερχόταν το Φως; Θαρρώ πως ξεκίνησε με τον Ωνάση που παραχώρησε αεροπλάνο της Ολυμπιακής. Δεν νομίζω πως ερχόταν Άγιο Φως πριν, ή κάνω λάθος;

   Να σημειώσω επίσης κάτι άλλο ενδιαφέρον. Η παλαιστίνια συγκάτοικός μου, η οποία γεννήθηκε στην ανατ. Ιερουσαλήμ, δεν είχε ακούσει ποτέ γι’ αυτή την τελετουργία της αφής του Φωτός. Την έμαθε από χριστιανούς φίλους της στο Κάιρο!

   Χρόνια καλά, αγαπημένη μου abttha! Χριστιανά όπως τα θέλετε!

 3. θέλω να αγκαλιάσω το χαμόγελό σου και πάλι, νερένια μου αγαπημένη…:)

 4. Στην Ελλάδα υπάρχει επίσης ένα υπουργείο που ονομάζεται παιδείας και θρησκευμάτων ;
  Η Βουλή σε αυτή τη χώρα ορκίζεται φυλώντας το χέρι του αρχιεπισκόπου
  Επίσης υπάρχει ένα μάθημα στο σχολείο που το λένε θρησκευτικά, όχι θρησκειολογία, αλλά ομολογιακό και κατηχητικό μάθημα (γιατί παραπονιέσαι … το ίδιο δε συμβαίνει στο Ιράν και στο Αφγανιστάν 😉
  Όμως το καλύτερο από όλα είναι όντως η πρωθυπουργοποίηση (ή μάλλον Προεδροποίηση) του αγίου φωτός . Του εύχομαι του χρόνου να γίνει αυτοκράτορας.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: