δυνάμεις καταστολής & νόμος καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης

(άρθρο reference!)

Η αστυνομία είναι το πρώτο θέαμα με το οποίο εξοικειώνεται πλήρως ένας επισκέπτης του Καΐρου. Όταν είσαι κάτοικος μαθαίνεις και την ασφάλεια… Αναλυτικότερα:

Ο ένστολος μπάτσος του δρόμου

Κάθεται σε κάθε σταυροδρόμι, ενίοτε κοιμάται, ενίοτε ρυθμίζει την κυκλοφορία. Συχνά την πέφτει σε τουρίστριες και δεν αποκλείεται να σου ζητήσει λεφτά για το τσάι του (έτσι το λέμε εδώ το πέσε κανένα φράγκο, μάγκα). Οι περισσότεροι έχουν τελειώσει μόνο πρωτοβάθμια εκπαίδευση και κάποιοι δεν ξέρουν να γράφουν ούτε τ’ όνομά τους. Πληρώνονται 300 αιγυπτιακές λίρες το μήνα.* (βλ. ισοτιμία στο τέλος του post).

Ο ένστολος μπάτσος του δρόμου και κάτι ψιλά

Είναι υπεύθυνος για τους μπάτσους του δρόμου. Πρέπει να ξέρει να γράφει και να διαβάζει. Δεν έχει τελειώσει κάποια σχολή. Πληρώνεται 400λ το μήνα κι έχει ως διακριτικό δύο τριγωνάκια στην επωμίδα. Καθώς ο μισθός τους είναι τόσο χαμηλός, είναι σύνηθες να τους δίνεις κανένα 10λιρο όταν δημιουργηθεί πρόβλημα στο δρόμο και απειληθείς να σε πάει στο τμήμα, κάτι που συμβαίνει σπάνια στους ξένους καθώς φοβούνται τα διπλωματικά επεισόδια, αλλά είναι συχνό για τους Αιγύπτιους.

Αξιωματικός

Έχει τελειώσει σχολή. Φέρει αστέρι στην επωμίδα. Τ’ αστέρια πολλαπλασιάζονται ανάλογα με το βαθμό. Συνήθως δεν είναι στο δρόμο. Σ’ αυτόν πρέπει να δώσεις τουλάχιστον 50λ για να σ’ αφήσει, αν έχεις καταλήξει στο τμήμα.

Η ασφάλεια

Γνωστή ως Αμν ελ-Ντάουλα. Ο φόβος και ο τρόμος ακτιβιστών παντώς τύπου (ισλαμιστών, αριστερών κλπ). Φοράνε πολιτικά και είναι παντού. Αποστολή τους να συλλέγουν πληροφορίες. Οι χαμηλόβαθμοι έχουν το τραπεζάκι τους στα στέκια αριστερών και η αποτελεσματικότητά τους είναι αμφίβολη. Οι υψηλόβαθμοι γνωρίζουν γλώσσες και έχουν σοβαρή εκπαίδευση. Κάθε περιοχή έχει το δικό της κτίριο για την ασφάλεια. Υποκλέπτουν τηλεφωνικές συνομιλίες, κάνουν χάκινγκ στα mail, παρακολουθούν ταραξίες παντός είδους, ακόμη και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά είναι ευρύτατη η αντίληψη ότι αποτελούν κράτος εν κράτει. Όταν υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται να οργανωθεί κάτι, μπορεί γύρω στα 200 άτομα να συλλαμβάνονται προληπτικά. Κάθε σοβαρός κάτοικος του Καΐρου έχει φάκελο στην ασφάλεια (η γράφουσα δεν αποτελεί εξαίρεση).

Οι μπαλνταγκέια

Θα τους αποδίδαμε ως νταήδες στα ελληνικά. Άτομα που πουλούν προστασία και αμφισβητούν την αστυνομία. Η ιστορία τους ξεκινά από την αγγλική κατοχή, όταν άτομα με αυτό το όνομα ήταν υπεύθυνα για την τήρηση της τάξης σε συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα. Οι ομάδες αυτές χτυπήθηκαν μετά την επανάσταση του 1952, στην προσπάθεια του κράτους (όπως και κάθε κράτους) να μονοπωλήσει τη βία και τους πόλους εξουσίας.

Τα άτομα αυτά, αφού δημιουργήσουν κάποια φασαρία, κλείνονται στο κρατητήριο για κάποιες μέρες ή και για μια βδομάδα, ας πούμε. Χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία για πρώτη φορά το 2003 μετά την εισβολή στο Ιράκ για να χτυπήσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές που απαιτούσαν την κήρυξη πολέμου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με διαδόσεις τους δόθηκαν δύο επιλογές: απελευθέρωση και συνεργασία, ή μη συνεργασία και φυλάκιση. Στις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές δεν έφεραν κανένα διακριτικό και πάλευαν απλά με τα χέρια. Διαδίδεται ότι λόγω της αποτελεσματικότητας που είχαν, συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται από την αστυνομία, αλλά είναι κάτι που δεν έχω καταφέρει να εξακριβώσω.

Αδιευκρίνιστη κατηγορία

Από τη συγκεκριμένη ομάδα έχω προσωπική εμπειρία, αλλά δυσκολεύομαι να την εντάξω κάπου. Μοιάζουν με εργάτες που τους χρησιμοποιεί η αστυνομία ή η ασφάλεια όποτε έχει ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό. Την εμπειρία μου θα τη μοιραστώ στο post που ακολουθεί και αφορά μια διαμαρτυρία μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία κατά τον πρόσφατο πόλεμο στη Γάζα.

Νόμος καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης (State Emergency Law) (ας με διορθώσει κάποιος αν το αποδίδω λάθος)

Ο Νόμος ισχύει από το 1981 μετά τη δολοφονία του προέδρου Ανουάρ αλ-Σαντάτ. Ο διάδοχός του και νυν πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, έθεσε τη χώρα σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, που ανανεώνεται με διάφορες προφάσεις. Τον Ιούνιο του 2008 ανανεώθηκε για δύο ακόμη χρόνια, όταν πιθανότατα θα αντικατασταθεί από κάποιον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Ο Νόμος αυτός καταργεί διάφορα άρθρα του αιγυπτιακού συντάγματος. Περιορίζει την ελευθερία συγκέντρωσης (άνω των πέντε ατόμων), κινήσεων και το απαραβίαστο της ιδιωτικής κατοικίας. Οποιοσδήποτε θεωρείται ύποπτος για τη δημόσια ασφάλεια μπορεί να συλληφθεί και να κρατηθεί επαόριστο.

Ο Νόμος επιτρέπει το σχηματισμό δικαστηρίων καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης (επίσης δεν είμαι σίγουρη για την απόδοση) που δικάζουν αυτές τις υποθέσεις, καθώς και την ύπαρξη Ανώτατου Δικαστηρίου (Supreme State Security Court of Emergency). Στα δικαστήρια αυτά μπορούν να συμμετέχουν και στρατιωτικοί.

Ο Νόμος δίνει τη δυνατότητα ελέγχου εφημερίδων και έντυπου υλικού. Μπορεί να διαταχθεί η κατάσχεση και η διακοπή της έκδοσής τους. Παράλληλα επιτρέπει την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών και των επικοινωνιών στο διαδίκτυο.

Υπό το Νόμο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη δυνατότητα να παραπέμψει στα δικαστήρια καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης ή σε στρατιωτικά δικαστήρια άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα κοινού ποινικού δικαίου.

1981-2009: Μια ολόκληρη γενιά έχει μεγαλώσει υπό το καθεστώς αυτού του Νόμου. Μια ολόκληρη γενιά δεν έχει γνωρίσει άλλο πρόεδρο δημοκρατίας από τον Χόσνι Μουμπάρακ…

———————————————————————————-

* Με ισοτιμία 1 ευρώ = 7,5 λίρες, οι 300 είναι 40 ευρώ. Για να δώσω κάποιες ενδεικτικές τιμές: 1,5λ είναι τα 4-5 κομμάτια ψωμί πίτα (το ντόπιο), 1,5λ είναι το τσάι σ’ ένα καφενείο, 2-3λ είναι ένα κιλό ντομάτες, 6λ στοιχίζει ο αντίστοιχος γύρος, 9λ η μπύρα, με 25λ τρως σ’ εστιατόριο. Ωστόσο δωμάτιο σε σπίτι στο κέντρο δύσκολα βρίσκεις κάτω από 700λ. Για το δικό μου ας πούμε δίνω 950λ. Με 300λ τη βγάζεις πραγματικά δύσκολα.

Advertisements
Published in: on Μαρτίου 24, 2009 at 23:19  7 Σχόλια  

The URI to TrackBack this entry is: https://sindesimecairo.wordpress.com/2009/03/24/%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae%cf%82/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 ΣχόλιαΣχολιάστε

  1. Παπάκια όμως έχουν; Δεν έχουν!

    • Θαρρώ αγαπημένη μου Lucretia πως κάτι έχω χάσει από την ελληνική επικαιρότητα… Ήντά ‘ναι τούτα τα παπάchια;

  2. Είναι ο νέος τρόπος δια την άμεσην πάταξην του εγκλήματος στο κέντρο της Αθήνας.

  3. […] Αίγυπτο που ζει υπό τη σκιά του Νόμου Καταστάσεως Εκτάκτου Ανάγκης τα τελευταία τριάντα παρά κάτι χρόνια, πράγματα που […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: