η έκφραση

Σύμφωνα λοιπόν με κάποιο φίλο, η έκφραση έλκει την καταγωγή της από την παραμονή των ελληνικών στρατευμάτων στην Αίγυπτο, την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι έλληνες φαντάροι που επιθυμούσαν να μιλήσουν με τη μητέρα πατρίδα συνδέονταν με το κέντρο. Η τηλεφωνήτρια συνέδεε με Κάιρο και η επιτυχία της σύνδεσης… γέννησε την έκφραση…

Παρότι λοιπόν η έκφραση δεν έχει σχέση με το Κάιρο αυτό καθαυτό, η χρήση της στην αργκό εναρμονίζεται απόλυτα με πολλά τεκταινόμενα στο σύγχρονο Κάιρο, όπως ελπίζω να φανεί στη συνέχεια (αν καταφέρω να μείνω συνεπής στις προγραμματικές μου δηλώσεις)…

Υ.Γ. Ο greeklismos (connection with cairo, επίσης δεν είναι τυχαίος)…

Δημοσιεύτηκε on Μαρτίου 24, 2009 at 03:40  10 Σχόλια  

10 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. Νομίζω άλλη είναι η προέλευση της φράσης, περισσότερο έγκυρη, και θα προσπαθήσω να βρω αναφορές, και να επανέλθω. Κάποιο σύστημα ζωντανών μεταδόσεων (θαρρώ τηλεοπτικών, αλλά μπορεί και ραδιοφωνικών) προ τριακονταετίας, και βάλε, του τότε ΕΙΡΤ, είχε να κάνει με τη λέξη Κάιρο, που ήταν κάποιο ξενόγλωσσο αρκτικόλεξο, και δεν είχε καμία σχέση με την αιγυπτιακή πόλη.

  • Αγαπητέ Stazybo Horn σε μια αναζήτηση (όχι ιδιαίτερα επισταμένη οφείλω να ομολογήσω) που έκανα στον ιστό δεν βρήκα τίποτα. Αν βρεις κάτι, θα μου λύσεις μεγάλη απορία!
   Σ’ ευχαριστώ
   🙂

   • Το γκουγκλ πράγματι δεν βοηθάει πάντα. Όμως είμαι απόλυτα σίγουρος (άντε, αφήνω ένα 0,01% απέξω). Πρέπει να βρούμε πηγή κάποιον παλιό τηλεορατζή /ραδιοφωνατζή.

    • Το κοντινότερο που βρήκα, και έχει σχέση με αυτό που έλεγα, είναι η αυτή η ερμηνεία του ακρωνυμίου:
     Communications Audio Interface for Remote Operations.

     Αυτό που θυμάμαι αχνά ως «σύνδεση με κάιρο» από παρουσιαστές της τηλεόρασης στη δεκαετία του 70 μπορεί να είχε το νόημα «σύνδεση μέσω συστήματος (τύπου) CAIRO».

     Εκκρεμεί, φυσικά, η επιβεβαίωση από ανθρώπους της συγκεκριμένης περιόδου. Ενδεχομένως, δε, να μην επρόκειτο για την τεχνολογία αυτήν ακριβώς, αλλά να είχε επικρατήσει ο όρος στη σχετική αργκό των επαγγελματιών…

     • WAW!! Dev 8a to favtazomouv me tipota!! E3airetiko! Na ‘sai kala Stazybo Horn! Euxaristw

 2. Προς το παρόν, δυστυχώς, μόνο η προσωπική μου μνήμη και μαρτυρία δεν αρκεί. Ταυτόχρονα, μου κάνει εντύπωση ότι δεν μπορώ να εντοπίσω ανάλογα αναφορά σε άλλη πηγή. Οπότε παραμένω επιφυλακτικός μέχρι να γίνει διασταύρωση, με κάποιον τρόπο…

 3. Υπάρχει και η άλλη ερμηνεία: από τον καιρό της ελληνικής αντίστασης, όταν στο βουνό, μαζί με τους αντάρτες, δρούσαν και βρετανοί πράκτορες, οι οποίοι διέθεταν ασύρματο για να επικοινωνούν με την ηγεσία τους. Στο Κάιρο.
  Οι αντάρτες, ΕΛΑΣίτες κυρίως, ζητούσαν όπλα, αρβύλες και πυρομαχικά. Και οι βρετανοί έλεγαν ότι θα στείλουν σήμα στο Κάιρο και ας περιμένουν. Όταν ξαναζητούσαν, οι βρετανοί τους απαντούσαν πως έστειλαν το σήμα στο Κάιρο και πρέπει να κάνουν υπομονή.
  Μ’ αυτά και με τούτα, η επικοινωνία με Κάιρο έγινε συνώνυμη της κωλυσιεργίας και της αδιαφορίας.

  • Χμ… Ευχαριστώ Σκύλε για τη συμβολή! Να ‘σαι καλά!

 4. Υπάρχει και η εξήγηση της λαθραίας διακίνησης μεταξύ ανατολής και Ευρώπης του οτιδήποτε έπρεπε να περάσει κάτω απ’τα μάτια των αρχών. Το Κάϊρο ήταν ένα επιχειρησιακό κέντρο για όλων των ειδών τις διακινήσεις. Η σύνδεση με Κάϊρο είναι να «έχεις άκρη» να βρεις κάτι που δεν είναι «διαθέσιμο».

  Το σημαντικό όμως δεν είναι να έχει κάποια ερμηνεία εκ των προτέρων αλλά τι ερμηνεία θέλεις εσύ να δώσεις. Αυτός μας ενδιαφέρει κι όχι η ετοιμολογία.

  • Ε τώρα είμαστε πλήρεις ίσως! Σ’ ευχαριστώ Yian.

   Όταν ξεκίνησα το μπλογκ ήμουν στο Κάιρο με το περιβάλλον του οποίου δύσκολα μπορούσα να επικοινωνήσω. Πολύ δύσκολη και πολύτιμη εμπειρία που μου δίδαξε ότι δεν υπάρχουν φυσικά, φυσιολογικά και αυτονόητα. Αυτή είναι η σύνδεση με Κάιρο, λοιπόν!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: